Διαπιστευμένες εργαστηριακές αναλύσεις νερού στο Άργος Ορεστικό;

Διαπιστευμένες εργαστηριακές αναλύσεις νερού στο Άργος Ορεστικό;

Στο Άργος Ορεστικό λειτουργεί χημικό και μικροβιολογικό εργαστήριο αναλύσεων διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Το μοναδικό στο νομό Καστοριάς και από τα πλέον διαπιστευμένα στην περιφέρεια αλλά και ευρύτερα.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν το πληροφορηθήκαμε.

Λειτουργεί από το 2010 και συνεργάζεται με δήμους της περιφέρειας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, άλλους φορείς του δημοσίου αλλά και με ιδιώτες επιχειρηματίες και μη.

Πραγματοποιούνται αναλύσεις κυρίως σε πόσιμα νερά, επιφανειακά (λίμνες, ποτάμια) αλλά και τρόφιμα (κρέας, λάδι κτλ),  λύματα αστικά ή βιομηχανικά και έδαφος.

Είναι εργασία δύσκολη που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, μεθοδικότητα, ευσυνειδησία, συνεχή ενημέρωση, πολύ διάβασμα και επένδυση σε ακριβό και ποιοτικό εξοπλισμό μας λέει μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Χημικός Μηχανικός Κώστας Αβραμίδης. Πρέπει να την αγαπάς, αν τη δεις κυρίως εμπορικά έχεις χάσει το παιχνίδι συμπληρώνει.

Έως πριν μερικά χρόνια τα δείγματα αποστέλλονταν αναγκαστικά εκτός περιφέρειας με αποτέλεσμα ίσως αναξιόπιστες αναλύσεις λόγω της καθυστέρησης στην παραλαβή των δειγμάτων από τα εργαστήρια. Ιδίως για μικροβιολογικές αναλύσεις που αφορούν ευαίσθητα δείγματα όπως νερό ή τρόφιμα, είναι πολύ κρίσιμος παράγοντας ο χρόνος έναρξης των αναλύσεων.

Οι δήμοι και φορείς της περιοχής, όπως και αρκετοί επιχειρηματίες στήριξαν την προσπάθεια και ελπίζω να βρήκαν έναν αξιόπιστο συνεργάτη αναφέρει ο κύριος Αβραμίδης και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον κάθε ενδιαφερόμενο στην επιλογή του εργαστηρίου και στη συζήτηση με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου ώστε να γίνει σωστά η δειγματοληψία, να επιλεγούν οι απαραίτητες αναλύσεις και να πραγματοποιηθούν με την κατάλληλη μέθοδο ώστε να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα.

Ένα διαπιστευμένο εργαστήριο και ειδικά στην επαρχία αποτελεί υποδομή για την περιοχή, όπως και κάθε άλλη σοβαρή προσπάθεια, ιδιαίτερα όταν υπό τις παρούσες συνθήκες οι σοβαρές προσπάθειες σπανίζουν.

Κωνσταντίνος Αβραμίδης
Χημικός Μηχανικός – Εργαστήριο αναλύσεων
Γ.Φώτα 21 Άργος Ορεστικό Καστοριά 52200
τηλ./fax 0030 24670 44087 κιν. 6945902234

Leave a Reply

Your email address will not be published.