Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο διπλό σύστημα άστρων νετρονίων

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο διπλό σύστημα άστρων νετρονίων

Το μεγαλύτερο διπλό σύστημα αστέρων νετρονίων ανακαλύφθηκε από ερασιτέχνες αστρονόμους, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Einstein & Home.

Τα δύο άστρα, περιστρέφονται με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα γύρω από τον εαυτό τους (37 φορές ανά δευτερόλεπτο) και εκπέμπουν έντονο φως. Βρίσκονται επίσης σε ελλειπτική τροχιά το ένα γύρω από το άλλο, αποτελώντας έτσι ένα διπλό αστρικό σύστημα.
Το καθένα από τα (νεκρά) άστρα είναι μεγαλύτερο σε μάζα από τον ήλιο. Η διάμετρος τους, ωστόσο, είναι μόλις 20 χιλιόμετρα, καθώς έχουν μετατραπεί σε πυκνούς αστέρες νετρονίων.

Τα δύο άστρα, με την ονομασία PSR J1913+1102, εκτελούν μια πλήρη περιφορά το ένα γύρω από το άλλο, μέσα σε πέντε ώρες. Το μαγνητικό τους πεδίο είναι μερικά δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 2.500 μεμονωμένα άστα πάλσαρ, που περιστρέφονται μόνα τους στο διάστημα. Από αυτά, τα 255 έχουν βρεθεί να ανήκουν σε διπλά συστήματα, καθώς έχουν ως σύντροφο ένα άλλο συνοδό άστρο (συνήθως κανονικό άστρο, όχι νετρονίων). Αλλά μόνο σε 14 από αυτά τα διπλά αστρικά συστήματα, και τα δύο άστρα του ζεύγους είναι περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων. Και από αυτά τα 14, το ζευγάρι που ανακαλύφθηκε, έχει τη μεγαλύτερη μάζα από όλα, περίπου 2,9 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Η ανακάλυψη από την ομάδα των αστρονόμων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μπρους Άλεν, του γερμανικού Ινστιτούτου Βαρυτικής Φυσικής Μαξ Πλανκ του Αννοβέρου και διευθυντής του προγράμματος Einstein & Home, έγινε μετά από ανάλυση των δεδομένων του μεγάλου ραδιοτηλεσκοπίου του Αρεσίμπο από τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό στον υπολογιστή τους, οι λάτρεις των ουράνιων σωμάτων του Σύμπαντος βοήθησαν να εντοπισθεί το διπλό σύστημα των άστρων. Οι ίδιοι έχουν, μέχρι τώρα, πραγματοποιήσει άλλες 31 ανακαλύψεις, συμμετέχοντας σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα «επιστήμης των πολιτών» διεθνώς, η συνολική υπολογιστική ισχύς του οποίου (1,7 petaflops) το τοποθετεί ανάμεσα στους 60 μεγαλύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου.

Να σημειωθεί ότι, η παρατήρηση των διπλών συστημάτων περιστρεφόμενων αστέρων νετρονίων χρησιμεύει στην πραγματοποίηση ελέγχων ακριβείας στη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.