Συνάντηση τεχνικής υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμΕΑ στην Κοζάνη

Συνάντηση τεχνικής υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμΕΑ στην Κοζάνη

Συνάντηση τεχνικής υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμΕΑ στο Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020»  πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αίθουσα Αμφιθεάτρου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  (κτίριο Ζ.Ε.Π. Κοζάνης). Συντονιστής της εκδήλωσης είναι το μέλος Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ. Βασίλης Κούτσιανος, Μέλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν νωρίτερα  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ Χαράλαμπος Κιουρτσίδης και το  Μέλος Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ Μιχάλης Μήγγος.

Παρόντες στην εκδήλωση είναι και ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, και και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Βαγγέλης Στεργιόπουλος, ενώ το Άργος Ορεστικό εκπροσωπούν οι Αντιδήμαρχοι Αφροδίτη Μπελονάκη και Βαγγέλης Βασιλειάδης.

Στόχος της Καστοριάς είναι η συμμετοχή στα κονδύλια για τη βελτίωση της ζωής των ΑμΕΑ στην Καστοριά και οι δράσεις κινούνται σε τέσσερις άξονες.

Πρώτος άξονας είναι η καταγραφή των αναγκών στα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομείο, εκκλησίες κ.α).

Δεύτερος άξονας είναι η προσβασιμότητα κατοικιών. Αφορά τη διευκόλυνση ατόμων που έχουν προβλήματα αναπηρίας και δεν μπορούν να κινηθούν στο δικό τους χώρο.

Τρίτος άξονας είναι η δημιουργία ενός κέντρου ημερίσιας διαβίωσης. Στο κέντρο αυτό θα μπορούν να μένουν άτομα που έχουν ανάγκη καθημερινής φροντίδας .

Τέταρτος άξονας είναι η δημιουργία ενός εργαστηρίου απασχόλησης ΑμεΑ όπου θα φτιάχνονται προϊόντα που θα προωθούνται σε όλη την Ελλάδα. Τα έσοδα όλα θα διατίθενται στα άτομα με αναπηρία και τα προϊόντα της Καστοριάς θα διαδίδονται σε όλη την Ελλάδα.

Και φυσικά από τον χώρο της αναπηρίας την Καστοριά εκπροσωπεί ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με το προεδρείο του

Το πρόγραμμα

10.30-11.00 Χαιρετισμοί

Θεόδωρος Καρυπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ

Μιχάλης Μήγγος, Μέλος Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ.

11.00-11.20 Απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα: Βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας

Μαρίλυ Χριστοφή, Εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας – Συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ.

11.20-11.50

 

Παρουσίαση των προβλέψεων για την αναπηρία (μη διάκριση/προσβασιμότητα) στο Ε.Π., στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του Ε.Π., στις Περιφερειακές Στρατηγικές και στην Στρατηγική Επικοινωνίας

Ηλίας Μουρατίδης, Προϊστάμενος Μον. Α1 ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ

11.50-12.20 Παρουσίαση προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. (προσβασιμότητα, μη διάκριση, δράσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ενίσχυση διαχειριστικής ικανότητας αναπηρικών οργανώσεων κ.λπ.) και την ανάγκη εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγική για την Αναπηρία.

Δημήτρης Λογαράς, Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ.

12.20-12.50 Συζήτηση επί των παραπάνω παρουσιάσεων – Panel

– εκπρόσωποι Περιφέρειας

– εκπρόσωποι Ε.Υ.Δ.

– Μαριλύ Χριστοφή – Δημήτρης Λογαράς, Ε.Σ.Α.μεΑ.

12.50-13.20 Διάλειμμα
13.20-13.50 Ι) Η χρήση από την ΕΥΔ των εργαλείων για την εκπλήρωση των απαιτήσεων για την οριζόντια ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στο Ε.Π.

α) Κριτήριο Αξιολόγησης «Εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία» – Χρήση του Παραρτήματος ΙΙ

β) Κριτήριο Αξιολόγησης για τη « Μη διάκριση λόγω αναπηρίας»

γ) Στρατηγική επικοινωνίας του ΕΣΠΑ

Ιωάννης Παπαϊωάνου, Προϊστάμενος Μον. Α2 ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ

II) Εξειδίκευση των προαναφερθέντων απαιτήσεων/παράθεση παραδειγμάτων

Μαριλύ Χριστοφή – Δημήτρης Λογαράς, Ε.Σ.Α.μεΑ.

13.50-14.20 Παρουσίαση κύκλου ζωής έργων και σταδίων ελέγχου

– Χρήστος Καραντίνος, Προϊστάμενος Μον. Β1 ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ

– Ιωάννης Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος Μον. Β2 ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ

Τρόποι ισχυροποίησης των αδύναμων κρίκων της παραπάνω διαδικασίας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των ΕΔΕΤ για την αναπηρία

Μαριλύ Χριστοφή – Δημήτρης Λογαράς, Ε.Σ.Α.μεΑ.

14.20-14.50 Συζήτηση – Διάλογος με τα στελέχη της Περιφέρειας, της ΕΥΔ και τους βασικούς δικαιούχους
14.50-15.00 Κλείσιμο – Αποτελέσματα Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.