Επίσημη δήλωση Ευ. Αμαραντίδη για τους συλληφθέντες με τις τηλεφωνικές απάτες – Συμβουλές για τους πολίτες

Επίσημη δήλωση Ευ. Αμαραντίδη για τους συλληφθέντες με τις τηλεφωνικές απάτες – Συμβουλές για τους πολίτες

Την προσοχή όλων και την ενημέρωση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας ζήτησε ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς Ευθύμιος Αμαραντίδης με αφορμή την  εξιχνίαση 29 περιπτώσεων απάτης στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, για τις οποίες συνελήφθη 48χρονος υπήκοος Ουκρανίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν ως δράστες μία 40χρονη υπήκοος Ουκρανίας και ένας υπήκοος Βουλγαρίας.

Ο συλληφθείς μαζί με άλλα τέσσερα άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη απατών. Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά με το πρόσχημα υπαιτιότητας συγγενικού προσώπου σε τροχαίο ατύχημα

Από την εγκληματική τους δράση κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των -5.000- ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από την εγκληματική τους δραστηριότητα θα αποκόμιζαν οικονομικό όφελος που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, είκοσι εννέα (29) περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων μία τετελεσμένη και είκοσι οκτώ απόπειρες, που διαπράχθηκαν από τις 14-10-2016 έως τις 18-10-2016.

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς συνελήφθη χθες (19-10-2016) 48χρονος υπήκοος Ουκρανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη απατών.

Για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή μίας 40χρονης υπηκόου Ουκρανίας και ενός υπηκόου Βουλγαρίας, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση υποψήφιων θυμάτων και την υπόδειξη των τόπων παραλαβής των χρημάτων από τους παθόντες.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της ομάδας επικοινώνησαν τηλεφωνικά, συνολικά με είκοσι εννέα (29) άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ από 55χρονη αλλοδαπή στην Καστοριά. Εκτιμάται ότι με την εγκληματική τους δραστηριότητα θα αποκόμιζαν οικονομικό όφελος που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ειδικότερα, η 55χρονη υπήκοος Αλβανίας το απόγευμα της 14-10-2016 παρέδωσε στη 40χρονη υπήκοο Ουκρανίας το χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ, αφού προηγουμένως είχε πεισθεί, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, να παραδώσει τα χρήματα προκειμένου οικείο πρόσωπό της, το οποίο δήθεν είχε εμπλακεί με υπαιτιότητά του σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, να μην έχει ποινικές συνέπειες.

Σημειώνεται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα (14-10-2016 έως 18-10-2016), σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, άλλες είκοσι οκτώ (28) απόπειρες εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων με τον ίδιο ως άνω τρόπο.

Συγκεκριμένα, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής ομάδας ευρισκόμενα εκτός Ελλάδας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, ότι δήθεν οικείο συγγενικό πρόσωπό τους είχε εμπλακεί με υπαιτιότητα του σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Σημειώνεται ότι στις -28- περιπτώσεις οι δράστες δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν τα θύματά τους, γιατί είτε οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι παθόντες, είτε συγγενικά τους πρόσωπα που βρισκόταν μαζί τους, αντελήφθησαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών, οι οποίες κυμαίνονταν από -30.000- έως -70.000- ευρώ.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς και εξετάζεται η συμμετοχή των προαναφερομένων σε παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των λοιπών άγνωστων δραστών, καθώς και η συμμετοχή τυχόν συνεργών – μελών στην ανωτέρω εγκληματική οργάνωση

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερωθούν σχετικά και να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές για να αποφεύγουν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.