Άλλος ένας έφηβος νεκρός στις διαδηλώσεις στο Καράκας

Άλλος ένας έφηβος νεκρός στις διαδηλώσεις στο Καράκας

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στο Καράκας χθες σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ένας έφηβος σκοτώθηκε από πυρά και αρκετοί τραυματίστηκαν, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον Απρίλιο σε 73 νεκρούς.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους στο ανατολικό και εύπορο τμήμα του Καράκας. Αντιμέτωποι με κανόνια νερού και δακρυγόνα, οι διαδηλωτές πέταγαν πέτρες, μολότοφ, και πυροτεχνήματα πίσω από πρόχειρες ξύλινες ασπίδες.

«80η μέρα της αντίστασης, και ο λαός δεν έχει κουραστεί. Σήμερα είναι σαφές σε οποιονδήποτε ανησυχούσε ότι οι δρόμοι ηρέμησαν, ότι αυτό δεν ισχύει», είπε ο Φρέντι Γκουεβάρα, βουλευτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση, στη διαδήλωση.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι ο έφηβος που σκοτώθηκε ήταν 17 ετών και ονομαζόταν Φαμπιάν Ούρβινα. Σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τουλάχιστον 27 τραυματίες.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι σύρει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα προς τη δικτατορία με την καθυστέρηση εκλογών, τη φυλάκιση ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, και την πίεση για την αλλαγή του συντάγματος.

Ο θυμός των αντικαθεστωτικών ακτιβιστών έχει αυξηθεί από τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, που συμπίπτουν με μια κατακόρυφη αύξηση θνησιμότητας παιδιών λόγω ασιτίας και ελλειπούς περίθαλψης.
«Δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε περίθαλψη, δεν έχουμε μέλλον», είπε ένας διαδηλωτής που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, μιλώντας ενώ φορούσε μάσκα για τα δακρυγόνα, «πώς είναι δυνατόν στα 19 μου χρόνια να βρίσκομαι εδώ και να πολεμάω;»

Φωτογραφία: REUTERS/ Christian Veron
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.