Αλλάζει ο νόμος για την ανακύκλωση: Τέλος στις πλαστικές σακούλες – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

Αλλάζει ο νόμος για την ανακύκλωση: Τέλος στις πλαστικές σακούλες – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

Αλλαγές στο νόμο για την ανακύκλωση, προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε και θα είναι σε διαβούλευση για συνολικά 30 ημέρες.

Την οριοθέτηση ενός χώρου γύρω στα τρία με τέσσερα τετραγωνικά μέτρα που δεν θα προσμετράται στον συντελεστή δόμηση των κτηρίων προκειμένου να τοποθετούνται οι κάδοι ανακύκλωσης, θα προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα και στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ( Ε.Ο.ΑΝ).

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση προκειμένου να μην χάνεται ανακυκλώσιμη ύλη, αλλά και να περιοριστεί η μαύρη αγορά με τα ανακυκλώσιμα υλικά -που σήμερα έχει γιγαντωθεί. Ο νόμος έχει τεθεί από το μεσημέρι σε διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα.

Με τον νέο νόμο, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, γίνεται προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο της ανακύκλωσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρωνη, πως ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών στο χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών (αυτοκινήτων και μοτοσικλετών) ανέρχεται στα 44 εκατομμύρια ευρώ τα 16 χάνονται (!)Και η απώλειες από τη μη καταβολή του ΦΠΑ είναι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ…

Η νέα νομοθετική ρύθμιση για την ανακύκλωση παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον Γιάννη Τσιρώνη, τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) Δημήτρη Πολιτόπουλο και το μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Μπάμπη Μπιλίνη. Επί της ουσίας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, επιχειρείται να μπει τάξη σε μια αγορά ο τζίρος της οποίας φθάνει τα δυο δισ. ευρω το χρόνο.

Με τον νέο σχεδιασμό προβλέπεται να γίνεται  χωριστά η συλλογή χαρτιού, μετάλλου, γυαλιού και πλαστικών ενώ οι φορείς των συλλογικών συστημάτων διαχείρισης (ΣΣΕΔ) δεν θα μπορούν να εκτελούν εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης όπως είναι η συλλογή, η μεταφορά, η αποθήκευση και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων, χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει σχετική άδεια από Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ).

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους που μπαίνουν πλέον στο παιγνίδι της εναλλακτικής διαχείρισης -και εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης- να επιβάλουν πρόστιμα ύψους από 20 έως 500 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες στην περίπτωση που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί.

Με το νέο υπό διαμόρφωση πλαίσιο:

  • Τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού και κοινωνικών φορέων με φορείς ΣΕΔ ( Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης).
  • Μειώνονται τα ειδικά αποθεματικά που σχηματίζουν τα ΣΕΔ, τα οποία σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση οφείλουν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς τους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίσει ο Ε.Ο.ΑΝ.
  • Παρακολουθείται η η λειτουργία των ΣΕΔ, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων, με την υποβολή και αξιολόγηση εκθέσεων.
  • Εισάγονται όρια στα διοικητικά κόστη των φορέων ΣΣΕΔ.
  • Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων άνισης μεταχείρισης, θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ, με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.