Τρύφων Αλεξιάδης στο inKastoria: «Η περιφέρεια πρέπει να μπει στο επίκεντρο της Πολιτείας»

Τρύφων Αλεξιάδης στο inKastoria: «Η περιφέρεια πρέπει να μπει στο επίκεντρο της Πολιτείας»

Την ανάγκη να στραφεί η Πολιτεία στην περιφέρεια επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο inKastoria.gr στο περιθώριο των εγκαινίων της 31ης Διεθνούς Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την Περιφέρεια και να μην εξαντλείται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Συνέντευξη στον Μάρκο Πετρόπουλο

Κύριε υπουργέ, η Καστοριά έχει μια μαύρη πρωτιά: Είναι ο Νομός-πρωταθλητής στην ανεργία. Και αυτό παρά την ιδιαιτερότητα ότι διαθέτει μια «βαριά βιομηχανία» κατ’ αποκλειστικότητα, αυτή της γούνας.
Νομίζω ότι το παράδειγμα των ανθρώπων της γούνας και στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα του εμπορίου, αποτελεί ένα παράδειγμα σε εθνικό επίπεδο, για το που πρέπει να στραφεί η οικονομία μας. Ένας κλάδος με 90% εξαγωγικό προσανατολισμό είναι βασικό να μετατραπεί σε πρότυπο για το τι πρέπει να γίνει και στους άλλους κλάδους της οικονομίας. Το πρόβλημα είναι ότι η Πολιτεία μέχρι τώρα δεν αντιμετώπισε έναν κεντρικό σχεδιασμό, ούτε τα προβλήματα αυτών των επιχειρήσεων και αυτών των περιοχών όπως η Καστοριά. Ειδικά η Καστοριά, όπως και άλλοι Νομοί, η οποία λόγω της γειτνίασης με άλλες περιοχές έχει και θέμα έντονου φορολογικού ανταγωνισμού πρέπει να είναι στο επίκεντρο της Πολιτείας. Διότι αν η Πολιτεία δεν καταλάβει ότι εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή της και όχι σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάναμε ότι μπορούσαμε με διάφορους νόμους προς αυτή την κατεύθυνση, και εγώ προσωπικά συναντήθηκα και με φορείς των γουνεμπόρων και με άλλους φορείς για αυτά τα θέματα και είναι στις πρώτες προτεραιότητες. Βέβαια μιλάω ως υπηρεσιακός υπουργός και μπορώ να μεταφέρω μόνο ότι υπάρχει ως φορολογικό δίκαιο αυτή τη στιγμή και δεν μπορώ να τοποθετηθώ πιο συγκεκριμένα. Αλλά στο κομμάτι γενικά της περιφέρειας, και για τα θέματα των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και όχι απλά να τα περιγράψουμε.

ipourgos2Τι πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος την Κυριακή πριν πάει στις κάλπες;
Είμαι υπηρεσιακός υπουργός, αλλά παράλληλα είμαι ενεργός πολίτης με συγκεκριμένη πολιτική πορεία και πολιτική καταγωγή. Άρα δε χρειάζεται να μασάω το λόγια μου και να κρύβομαι. Θεωρώ ότι ο πολίτης μπροστά στην κάλπη πρέπει να επιλέξει τον πολιτικό εκείνο ο οποίος θα του λύσει τα προβλήματα και δεν θα του τα περιγράψει απλά. Δεν μπορώ να πω τι να ψηφίσετε, απλά θα πω στους πολίτες να ψηφίσουν με υπευθυνότητα και ξέροντας ότι αυτός που θα εκλεγεί θα προσπαθήσει να του λύσει τα προβλήματα τα επόμενα χρόνια.

Κύριε υπουργέ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει λάβει ιδιαίτερα καλές κριτικές για το σύντομο έργο της. Θα επιθυμούσατε να συμμετέχετε σε ένα κυβερνητικό σχήμα την επομένη των εκλογών;
Εγώ κλήθηκα και στις 18 Ιουλίου και τώρα να λειτουργήσω ως απλός στρατιώτης και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε αυτά που μπορούσα να κάνω. Ελπίζω ότι θα μείνουν ικανοποιημένοι όταν κλείσει αυτό ο κύκλος αυτοί που μου ανάθεσαν τη θέση αυτή, τους οποίους και ευχαριστώ. Δεν ξέρω τι θα γίνει από την επόμενη Δευτέρα. Έχω κάνει όλο το καλοκαίρι διακοπές μόνο ένα απόγευμα, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου, οπότε νιώθω μια τεράστια κούραση, αλλά από την άλλη μια μεγάλη χαρά γιατί τα πρώτα αποτελέσματα του Αυγούστου έδειξαν ότι πήγαμε πολύ καλά και αυτό μου δίνει τεράστια δύναμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.