Αγώνας δρόμου για συμφωνία ως την Παρασκευή υπό τη σκιά των «προληπτικών μέτρων»

Υπό ασφυκτικά χρονικά όρια ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) καθώς οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις από αύριο. Η Αθήνα διαμηνύει ότι επιδιώκει Staff Level Agreement έως το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ ωστόσο ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνεδρίαση στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ σχετικές πληροφορίες τραβούν αυτό το ενδεχόμενο ως τη Μεγάλη Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση τη διαπραγμάτευση περιπλέκει η πίεση για τη λήψη «προληπτικών μέτρων» ύψους 3 δις κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ με την οποία έδειξε να συμβιβάζεται η ευρωπαϊκή πλευρά.

Η κυβέρνηση μετά από χθεσινές αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι θεωρεί ρεαλιστικό το εξής χρονοδιάγραμμα:

  • Συμφωνία στο επίπεδο των θεσμών (Staff Level Agreement) ως το Eurogroup  της Παρασκευής 22 Απριλίου
  • Επικύρωση στο Eurogroup της 22ας Απριλίου ή σε έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα
  • Έναρξη της συζήτησης για το χρέος όπως προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου 2015.

Η κυβέρνηση διαμηνύει επίσης πως αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία θα δεχτεί να μπει στη συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα ή όχι.

Στο μεταξύ:

–Προχωρά με τη δημοσιοποίηση των δύο νομοσχεδίων (συντάξεις, φόρος εισοδήματος) στη διαβούλευση, τα οποία ωστόσο θα μπουν για ψήφιση όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, με τις ενδεχόμενες προσθήκες και τροποποιήσεις.

–Αναμένει την Πέμπτη τα επίσημα αποτελέσματα της Eurostat για το 2015 ώστε να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της απέναντι στην πίεση για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ειδικότερα τα επιχειρήματα που αξιοποιεί η κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί  και από τη Eurostat με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο ύψος ή και λίγο μεγαλύτερο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση (0,2%)
  • Η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.
  • Η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας

Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.

Τον παραπάνω κυβερνητικό σχεδιασμό παρουσίασε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία για μία ακόμη φορά διατύπωσε τη θέση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, «τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσβλέπει και στην επίσκεψη Ομπάμα στη Γερμανία την ερχόμενη Κυριακή όπου θα έχει συζητήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.