Χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος παραμένουν συγκεντρωμένοι οι αγρότες, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά των αλλαγών σε ασφαλιστικό και φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Τις πρωινές ώρες σημειώθηκαν επεισόδια τόσο στο κέντρο της πόλης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και περιφερειακά της Αθήνας, στο Χαϊδάρι και το Μαρκόπουλο.

21:15 Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγη ώρα με εντολή εισαγγελέα οι τέσσερις αγρότες που συνελήφθησαν, για τα επεισόδια που έγιναν το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πάντως έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους.

20:15 Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εξετάζουν οι αγρότες

Την πρόθεσή της να κλιμακώσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας “με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω”, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ο Ρ.Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.

Στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετέχουν περίπου 10.000 αγρότες. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, από το μπλόκο της Νίκαιας.

19:50 «Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. Ο αγώνας των Ελλήνων αγροτών είναι δίκαιος. Είμαστε στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει επιτέλους να συκοφαντεί το αγροτικό κίνημα, τους Έλληνες αγρότες. Παλεύουν και αγωνίζονται για να ζήσουν αυτοί κι οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια, για να μείνουν στα χωράφια τους, να μείνουν στα χωριά τους. Να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να παράγουν για να έχει τη διατροφή την απαραίτητη ο ελληνικός λαός.

Η πρωτογενής παραγωγή, η αγροτική οικονομία πρέπει να ενισχυθεί εδώ και τώρα» δήλωσε , μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

 

18:45 Στο Σύνταγμα έχουν φτάσει αυτή την ώρα αγρότες μαζί με τα τρακτέρ, τα οποία έχουν παρατάξει μπροστά από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην πλατεία βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και άλλοι διαδηλωτές αγρότες.Σημειώνεται ότι στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, οι αγρότες έχουν ανάψει φωτιά με ξερά κλαδιά.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

18:30: Τρακτέρ και αγροτικά οχήματα πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Πανεπιστημίου και σταμάτησαν μπροστά στη Βουλη, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αγρότες.

 

18:15: Συνάντηση Τσίπρα-αγροτών προανήγγειλαν Αποστόλου – Κατρούγκαλος

Ο πρωθυπουργός περιμένει τους αγρότες και πολύ σύντομα θα τους συναντήσει, τόνισε οΒαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας πως έχει ανοίξει ο δρόμος για διάλογο με τον πρωθυπουργό και εκτίμησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «εκεί θα λειανθούν οι επιπτώσεις των απαιτουμένων για την αξιολόγηση».

Κατά την διάρκεια της της τοποθέτησης του στην επίκαιρη επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις επιπτώσεις που φέρνει η δύσκολη συμφωνία στον αγροτικό κόσμο, ωστόσο, δήλωσε ότι στις παρούσες συνθήκες κάθε άλλη λύση θα είχε καταστροφικό αποτέλεσμα.

Με την σειρά του και ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «έχουμε πάρει ήδη μηνύματα από διάφορα μπλόκα και τους περιμένουμε από βδομάδα να συζητήσουμε».

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας οι αγρότες «δεν είναι απλά σύμμαχοί μας αλλά συνεργάτες για αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα», και υποστήριξε ότι «τους περιμένουμε από βδομάδα να συζητήσουμε όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανοικοδόμηση της νέας Ελλάδας».

 

17:29 Σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία των αγροτών προς τη Βουλή. Αρκετός κόσμος έχει συγκεντρωθεί σε Σύνταγμα και Ομόνοια αλλά και στην οδό Πανεπιστημίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.