Αγωνία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αγωνία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αγωνιούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί για τις πιστώσεις που θα έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας για να καλύψει τα κενά. Όπως έχουμε αποκαλύψει, οι μόνες πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί στο ακέραιο είναι αυτές που αφορούν το ΕΣΠΑ από το οποίο θα διατεθούν 150.000.000 ευρώ για προσλήψεις αναπληρωτών ενώ θα αξιοποιηθούν και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Όσον αφορά το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που το 2014-15 έδωσε 43.000.000 ευρώ, για προσλήψεις αναπληρωτών δεν υπάρχουν εξελίξεις σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε τόσο από το υπουργείο Παιδείας, όσο και από το Υπουργείο Οικονομίας. Εξελίξεις δεν υπάρχουν και για τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που το 2015 ήταν αυξημένος για τους αναπληρωτές με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα υπόλοιπο περί τα 19 εκ. ευρώ. Το Υπουργείο θα εξασφαλίσει βέβαια ένα ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς όμως να είναι γνωστό το ύψος αυτού του ποσού.

Όσον αφορά το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το συνολικό ποσό που αναλογεί στο υπουργείο είναι 89.000.000 ευρώ για το 2015 και 92.000.000 ευρώ για το 2016. Για να εγκριθεί η αξιοποίηση των πιστώσεων του ΠΔΕ για αναπληρωτές απαιτείται ρύθμιση.

Το 2014 κατατέθηκε τροπολογία που έφερε την υπογραφή των Υπουργών Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης που επέτρεπε τη χρήση των πόρων του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτεί την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας με έργα που συμβάλλουν στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας και στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε μακροχρόνια βάση. Στην παρούσα κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία η υλοποίηση του Π∆Ε 2015 – 2018 έχει ως στόχο να συνοδεύσει τη δημοσιονομική προσπάθεια με αναπτυξιακές δράσεις συμβάλλοντας στην ανάταξη και ενίσχυσή της.

Για ακόμη μια χρονιά αναμένεται να αξιοποιηθούν γνωστοί μέθοδοι που εφαρμόζονται για να καλυφθούν τα κενά. Εξάντληση ωραρίου, 30 μαθητές ανά τμήμα, περικοπή εκπαιδευτικών αδειών, υπερωρίες, β ανάθεση, απόδοση δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς είναι γνώριμες λύσεις από το παρελθόν που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλύψει ένα μέρος των χιλιάδων κενών.

Ξεκάθαρη εικόνα για τον τελικό αριθμό των πιστώσεων που θα έχει το Υπουργείο Παιδείας στη διάθεσή του ενδεχομένως να υπάρξει μετά τα μέσα Αυγούστου.

Καλόγηρος Βασίλειος

newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.