ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τις 500.000 οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα

Το όριο των 500.000 αφίξεων μεταναστών και προσφύγων ξεπεράσθηκε στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια ενημέρωσης στον ΟΗΕ.
“Το όριο αυτό ξεπεράσθηκε χθες με την άφιξη στα νησιά του Αιγαίου περίπου 8.000 ανθρώπων, που ανέβασαν το σύνολο σε 502.500”, δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Αρμοστείας.
Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου υπερβαίνει πλέον τις 643.000 ανθρώπους, πρόσθεσε.
Λόγω αυτών των μαζικών αφίξεων στην Ελλάδα, πολυάριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες “προσπαθούν απελπισμένα να συνεχίσουν γρήγορα τον δρόμο τους, επειδή φοβούνται πως τα σύνορα που θα πρέπει να περάσουν, θα κλείσουν σύντομα”, διευκρίνισε επίσης.
Σήμερα το πρωί, περισσότεροι από 27.500 άνθρωποι εξακολουθούσαν να περιμένουν στα ελληνικά νησιά για να πάρουν χαρτιά ή για να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη.
Για την εκπρόσωπο της Αρμοστείας, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ανθρωπιστικής υπηρεσίας, είναι να προσπαθήσει να πείσει τους πρόσφυγες και μετανάστες πως “υπάρχουν άλλα μέρη στα οποία μπορούν να γίνουν δεκτοί, πέρα από τη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία”, τις τρεις χώρες προς τις οποίες κατευθύνονται κατά προτεραιότητα.
Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας στη Γενεύη υπενθύμισε επίσης πως οι πρόσφυγες “δεν είναι μετανάστες”, είναι άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να διαφύγουν από τη χώρα τους, όπου η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.
“Οι Σύροι, οι Ιρακινοί και οι Ερυθραίοι είναι αναμφισβήτητα πρόσφυγες”, τόνισε.
Η ίδια εξέφρασε τη λύπη της που οι δύο όροι, μετανάστες και πρόσφυγες, χρησιμοποιούνται μερικές φορές από τα μέσα ενημέρωσης ως συνώνυμα, ενώ αυτό δεν ισχύει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.