«Το Αφγανιστάν σε χρειάζεται». Πώς η Γερμανία πείθει Αφγανούς μετανάστες να γυρίσουν πίσω

«Το Αφγανιστάν σε χρειάζεται». Πώς η Γερμανία πείθει Αφγανούς μετανάστες να γυρίσουν πίσω

Η γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την αφγανική οργάνωση «Afghanistan Needs You» βοηθούν όσους μετανάστες που ζουν στη Γερμανία επιθυμούν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Ήδη, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle (DW), η πρώτη πτήση με Αφγανούς μετανάστες που επιστρέφουν απ’ τη Γερμανία στην Καμπούλ είναι γεγονός, στέλνοντας μήνυμα προς τους συμπατριώτες τους να μην ξεκινήσουν το ταξίδι για την Ευρώπη.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό 135 Αφγανοί που είχαν φτάσει στη Γερμανία ως οικονομικοί μετανάστες επέστρεψαν στην Καμπούλ. Επρόκειτο για την πρώτη οργανωμένη πτήση επαναπροώθησης από τη Γερμανία προς το Αφγανιστάν.
«Όλοι επέστρεψαν οικειοθελώς», διεμήνυσε το αφγανικό υπουργείο που είναι αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

Η χαρά κατά την επιστροφή ήταν πάντως μεγάλη. Κάποιοι από αυτούς έσκυβαν και φιλούσαν το έδαφος. Τους 135 Αφγανούς πολίτες περίμεναν στο αεροδρόμιο, κρατώντας λουλούδια εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και μέλη της καμπάνιας «Afghanistan Needs You».

Η Γερμανία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναλαμβάνει τα έξοδα επιστροφής των ανθρώπων αυτών και προσφέρει επιπλέον 700 ευρώ για την επανεγκατάστασή τους.

Δεν είναι λίγοι οι Αφγανοί που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους απογοητευμένοι από τη σύντομη διαμονή τους στη Γερμανία. Ένας από αυτούς είναι ο 25χρονος Σαρίφ Αχμάντ, ο οποίος πιστεύει ότι μόνο οι Σύριοι πρόσφυγες χαίρουν καλής αντιμετώπισης στη Γερμανία: «Βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου. Πατρίδα είναι εκεί όπου είναι η οικογένεια. Φυσικά και υπάρχει ανεργία εδώ. Αλλά είναι καλύτερα να έχεις ένα κομμάτι ψωμί κάθε μέρα παρά να είσαι εκεί. Η γλώσσα είναι ξένη και δύσκολη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τον δρόμο της επιστροφής αναμένεται να πάρουν κι άλλοι Αφγανοί στο άμεσο μέλλον. Σε συνέντευξη προς τη Deutsche Welle o Αφγανός πρέσβης, Χαμίντ Σεντικί, δήλωσε ότι «τους περασμένους τρεις μήνες περίπου 1000 Αφγανοί έκαναν αίτηση εξόδου από τη χώρα. H πρεσβεία μας στο Βερολίνο και τα προξενεία στη Βόννη και το Μόναχο τους καταγράφουν. Πολλοί δεν έχουν διαβατήρια και ταυτότητες και εμείς από την πλευρά μας τους βοηθούμε να τα αποκτήσουν».

Leave a Reply

Your email address will not be published.