Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία με δεκάδες νεκρούς αμάχους καταγγέλλει ΜΚΟ

Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία με δεκάδες νεκρούς αμάχους καταγγέλλει ΜΚΟ

Αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον στην πόλη Μπουκάμαλ, προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άμαχοι, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι επιδρομές έπληξαν τα ξημερώματα την πόλη της Μπουκάμαλ», στην ανατολική Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρινίζοντας πως τα πλήγματα αυτά είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν «δεκάδες» άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΜΚΟ, οι επιδρομές στοχοθέτησαν «στις 03:00 μια κατοικημένη περιοχή στη Μπουκάμαλ ενώ ο κόσμος κοιμόταν, εξ ου και ο υψηλός απολογισμός» των θυμάτων, όπως διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Ο ίδιος εξήγησε πως το ΙΚ «είχε μετατρέψει διαμερίσματα σε αυτήν την περιοχή σε αρχηγείο».

Στις αρχές Μαΐου ο διεθνής συνασπισμός αναγνώρισε ότι μέχρι σήμερα οι επιδρομές του έχουν πιθανόν προκαλέσει «αθέλητα» 352 θανάτους αμάχων στο Ιράκ και στη Συρία από την έναρξη των επιχειρήσεών του εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στις δύο χώρες, το 2014.

Ωστόσο διεθνείς οργανώσεις τονίζουν ότι κατά τα δικά τους στοιχεία ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων από τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο υψηλός.

Ο συνασπισμός κατηγορεί το ΙΚ ότι χρησιμοποιεί αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες» για να αποθαρρύνει αεροπορικές επιδρομές.

Το ΙΚ έχει χάσει μεγάλα τμήματα του εδάφους που έλεγχε στην επαρχία Ράκα, αλλά συνεχίζει να ελέγχει ακόμη την ομώνυμη πόλη, καθώς και ορισμένες περιοχές ανατολικά της άτυπης «πρωτεύουσάς» του.

Μια συμμαχία κούρδων και αράβων ανταρτών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, διεξάγει από τον Νοέμβριο μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση με τελικό στόχο να αποσπαστεί η πόλη αυτή από τα χέρια των τζιχαντιστών. Η επιχείρηση αυτή έχει την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 320.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους αφότου ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.