Πρώτη φορά… μετωπική σύγκρουση

Με τεράστια συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των αγροτών του Νομού στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς. Η συντονιστική επιτροπή ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, θεωρώντας το νομοσχέδιο για Ασφαλιστικό και Φορολογικό, ταφόπλακα για τον κλάδο. Παρόντες στην εκδήλωση και εκπρόσωποι των δικηγόρων και άλλων επιστημονικών κλάδων οι οποίοι συντάσσονται με τους αγρότες στέλνοντας έτσι το μήνυμα της συστράτευσης απέναντι στην Κυβέρνηση.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Η συνέντευξη Κατρούγκαλου
Τις βασικές γραμμές του σχεδίου του  επανέλαβε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Ευάγγελο Αποστόλου βλέποντας την κοινωνική ένταση όλο να ανεβαίνει.
Ο υπουργός Εργασίας πολλάκις επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ «Οποιοσδήποτε έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και από τις εισφορές και από τις προβλεπόμενες συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Ενδεικτικό του σκεπτικού του ήταν η δήλωσή του ότι «αντιστοιχούμε τη σύνταξη με το εισόδημα που δηλώνει. Όποιος δηλωνει 6.000 ευρώ θα πάρει ανάλογη σύνταξη, όποιος βγάζει 60.000 ευρώ θα πάρει μέχρι 3.000 ευρώ γιατί έτσι πρέπει».
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών τους «φτάνει να μην υποχωρούμε από τις βασικές αρχές: Να μην υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας, την αρχή της ισονομίας και την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στο ρητορικό ερώτημα, ωστόσο, γιατί τότε να διαμαρτύρονται οι αγρότες απάντησε ότι «είναι λογικό να ανησυχούν μετά από 5 χρόνια Μνημόνια. Καλά κάνετε και ανησυχείτε, Δείτε τις προτάσεις μας».
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι το 2017 θα υπάρξουν και αγρότες που θα δουν κέρδη σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλουν τώρα.
Υποστήριξε, δε, ότι με το σχέδιό του τώρα θα δίνεται σύνταξη στους αγρότες ενώ μέχρι τώρα δίνονταν επιδόματα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ΟΓΑ δεν θα διατηρηθεί ως αυτόνομο ταμείο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος είπε ότι «στα θέματα φορολογίας αυτή την εποχή δεν έχουμε αλλαγές». «Καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε οτι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχιση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία. Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος».
«Καλώ τους ελληνες αγρότες να δούμε την επόμενη μέρα. Να ξεκαθαρίσω ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτηρίζοντας το διάλογο ως «μονόδρομο».
«Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τους πιο πλούσιους αλλά ζητάμε πιο πολλά από όσους έχουν να δώσουν. Αυτός είναι ο σκοπός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για μείωση δαπάνης αλλά προσπαθούμε να τη μοιράσουμε ωστε να επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλοςαπαντώντας σε ερωτήσεις.
«Θέλουμε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες με τους άλλους για τους αγρότες. Προτάσεις που δίνουν βάρος στην ιδιαιτερότητα των αγροτών θα τις συζητήσουμε αρκεί να μην είναι σε βάρος των αγροτών. Πάντα οι αγρότες θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση σε σχέση με τους άλλους μη μισθωτούς. Άρα πάντα θα ειναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη όσο θα υπάρχει η ανισότητα των εισοδημάτων τους» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Μέρα με τη μέρα η κλιμάκωση
Για μισή ώρα έκλεισαν οι αγρότες του Άργους και της Καστοριάς την Εγνατία συμβολικά στις 15:00 χθες Πέμπτη.DSC_0040 DSC_0043 DSC_0046 DSC_0048 DSC_0052

 

Δυναμικό παρών από τους αγρότες του Νομού Καστοριάς στον κόμβο της Εγνατίας.

farmer2016 (1) farmer2016 (2) farmer2016 (3) farmer2016 (4) farmer2016 (5) farmer2016 (6) farmer2016 (7) farmer2016 (8) farmer2016 (9)

Leave a Reply

Your email address will not be published.