Αδέρφια: Γιατί “δένονται” πιο πολύ με τα κατοικίδια παρά μεταξύ τους [vid]

Αδέρφια: Γιατί “δένονται” πιο πολύ με τα κατοικίδια παρά μεταξύ τους [vid]

Τα μικρά παιδιά μπορεί να αισθάνονται πιο κοντά με τα κατοικίδια ζώα τους από ό,τι με τα αδέρφια τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Cambridge.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την σχέση τους με τα κατοικίδια ζώα τους από ό,τι από την σχέση τους με τους αδελφούς ή/και τις αδελφές τους. Η στενή ποιότητα του δεσμού αυτού με τα κατοικίδια, καθώς και η διαθεσιμότητα της συντροφικότητας και της εμπιστοσύνης με αυτά, έχει θετική επίδραση στις κοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματική υγεία των παιδιών.

Η εν λόγω μελέτη είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Διατροφής Κατοικιδίων WALTHAM, που συγχρηματοδοτείται από το αμερικανικό Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Claire Hughes από το τοπικό Κέντρο Οικογενειακής Έρευνας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις παιδιών ηλικίας 12 χρόνων από 77 διαφορετικές οικογένειες, όπου τουλάχιστον το ένα παιδί της κάθε οικογένειας είχε ένα δικό του κατοικίδιο.

“Όποιος έχει αγαπήσει ένα κατοικίδιο ζώο στην παιδική του ηλικία ξέρει ότι στρεφόμαστε σε αυτά για συντροφικότητα και εμπιστοσύνη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων”, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής στο τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Cambridge, Matt Cassels.

Και πρόσθεσε: “Θέλαμε να μάθουμε πόσο ισχυρές είναι οι σχέσεις αυτές των παιδιών με τα κατοικίδια σε σχέση με άλλους στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Σε τελική ανάλυση, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το πώς τα ζώα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ψυχικά και πνευματικά υγιούς παιδιού”.

Τα παιδιά ανέφεραν ισχυρούς δεσμούς με τα αδέλφια τους (καμία έκπληξη μέχρι εδώ), αλλά ανέφεραν εξίσου ισχυρές σχέσεις και με τα κατοικίδια ζώα της οικογένειας. Μάλιστα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι στις οικογένειες που είχαν κατοικίδιο σκυλί υπήρχαν και χαμηλότερα συνολικά επίπεδα ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και μεγαλύτερη ικανοποίηση για την ποιότητα ζωής με το ζώο σε σύγκριση με άλλα είδη ζώων συντροφιάς.

Ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα ήταν ότι τα κατοικίδια ζώα βαθμολογήθηκαν από τα παιδιά στο ίδιο επίπεδο με τα αδέρφια τους, ως προς το “πόσο καλά γνωρίζονται μεταξύ τους”. Ο Cassels πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να καταλάβουν ή να ανταποκριθούν όπως οι άνθρωποι, είναι εντελώς μη επικριτικά απέναντι στις πράξεις των ανθρώπων. Είναι αυτή η ανιδιοτελής αγάπη τους προς τον άνθρωπο (και ειδικά στα παιδιά της οικογένειας) που τα φέρνει τόσο κοντά του.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ενώ τα αγόρια και τα κορίτσια φέρεται να είναι εξίσου ικανοποιημένα με τα κατοικίδια ζώα τους, τα κορίτσια επέδειξαν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης, συντροφικότητας και αλληλεπίδρασης με τα κατοικίδια σε σύγκριση με τα αγόρια. Αυτό το εύρημα αντιτίθεται με εκείνα από παλαιότερες αντίστοιχες έρευνες, όπου τα αγόρια επέδειξαν ισχυρότερους δεσμούς με τα κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι τα κορίτσια αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδια ζώα τους με περισσότερους τρόπους”.

Συνολικά, η έρευνα προσθέτει περαιτέρω στοιχεία για την θετική επιρροή των κατοικίδιων ζώων στην διαμόρφωση των παιδιών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

“Η κοινωνική υποστήριξη που ακόμα και ως έφηβοι λαμβάνουν τα παιδιά από τα κατοικίδια ζώα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί βασικό στήριγμα στην ψυχολογική τους ευεξία αργότερα στη ζωή τους”, ανέφερε η δρ Nancy Gee, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Developmental Psychology με τον τίτλο “One of the family? Measuring young adolescents’ relationships with pets and siblings”.

Πηγή: http://www.iatropedia.gr/ (http://www.zmescience.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.