Άδειασαν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία

Περισσότερες από τις μισές θέσεις στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία είναι άδειες, σύμφωνα με δημοσίευμα της dw.de που επικαλείται στοιχεία της εφημερίδας Bild. Το σφράγισμα του Βαλκανικού Δρόμου έχει περιορίσει δραστικά τη ροή των προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη.

Η “Bild”, όπως συμπληρώνει η dw αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα ότι τα κέντρα υποδοχής στα 16 κρατίδια είναι σχεδόν άδεια. Η χωρητικότητά τους είναι για 348.000 ανθρώπους και σήμερα η πληρότητα δεν ξεπερνά το 45%.

Αυτό, συμπληρώνει το ρεπορτάζ, συμβαίνει γιατί έγιναν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στο Βαλκανικό Δρόμο συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που λαμβάνει η Αυστρία. Αυτές οι κινήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες που επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ντε Μέζιερ είπε στο “Tagesspiegel” ότι με μεγάλη προσοχή θα έλεγε ότι το μεγάλο μέρος της προσφυγικής κρίσης είναι πίσω μας.

Η ίδια εικόνα και στην Αυστρία όπου το κέντρο υποδοχής στη συνοριακή πόλη Freilassing φιλοξενούνε τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες σήμερα φιλοξενεί κάποιους μετρημένους στα δάχτυλα.

Η dw στο άρθρο της αναφέρει ότι η Μέρκελ, μετά τις εσωτερικές πιέσεις για τον περιορισμό των προσφύγων στη Γερμανία, όπου δέχθηκε 1,1 εκατ. πρόσφυγες, για λόγους ασφαλείας και ενσωμάτωσης, ενορχήστρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία που θα επιτρέπει στην ΕΕ να επιστρέφει μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία. Αλλά ο αριθμός των επιστροφών δεν θα ξεπεράσει τις 72.000 και για αυτό η Τουρκία θα πάρει 6 δισ. ευρώ και ήδη οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη καταδικάσει τη συμφωνία τονίζοντας ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.

Την ίδια ώρα 40 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στη Γερμανία τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Πηγή: dw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.