Η Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.
Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.
Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).
Στις επιστημονικές της εργασίες περιλαμβάνονται:
α) «Το αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,1997.
β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2011.
δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του Νόμου 489/1976», εισήγηση στο Συνέδριο της ‘Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2012
ε) « Δικαστική Μεσολάβηση» Εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , 2013.
στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, στις διαφορές αποζημίωσης, από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.
Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.
Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας – Η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο θα διαδεχθεί της παραιτήσεως Τσίπρα
Ενισχύονται, όπως όλα δείχνουν, τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες, με το πολιτικό σύστημα να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αναμένοντας και τις επίσημες αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν τελικά επιβεβαιωθούν τα εν λόγω σενάρια πιθανότητα να κληθεί να αναλάβει για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός. Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη θέση του πρωθυπουργού μπορεί να προταθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αρχαιότερη επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου, είχε περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου τέλη Ιουλίου, με τις τότε πληροφορίες -χωρίς να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται- να αναφέρουν ότι στο τραπέζι είχε πέσει και το θέμα των διαδικασιών υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Όπως φαίνεται, τα σενάρια για κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή απομακρύνονται, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκαλέσει απευθείας εκλογές, αφού δεν έχει συμπληρώσει 12 μήνες ζωής και ως εκ τούτου ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Συντάγματος, όπως οι διερευνητικές εντολές. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν μπορεί να προκύψει, άρα και αυξάνεται η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές.
Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ενώ κάποιοι Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.
Σύμφωνα με τη θεσμική διαδικασία (παρ. 1 αρ. 41 και παρ. 3 αρ. 37) η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου -σε κοινοβουλευτική δύναμη- κόμματος δηλαδή τον κ. Βαγέλλη Μεϊμαράκη και, αν δεν τελεσφορήσει, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί εως και τρεις ημέρες.
Εάν διαπιστωθεί πλήρης αδυναμία συνεννόησης και άρα βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση -ορίζεται και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, και που θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές εντός 21 ημερών.