1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
2
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε ροδέλες
- 1 κύβο μυρωδικών
- φρέσκο θυμάρι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε ροδέλες
- 600 γρ. πουρέ πατάτας
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- ελαιόλαδο
- Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, τον κύβο μυρωδικών, το θυμάρι και το σκόρδο για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμε και κρατάμε χωριστά. Προσθέτουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές.
- Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε και αυτές στην άκρη.
- Προσθέτουμε στον πουρέ αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Απλώνουμε τη σφολιάτα και αν χρειάζεται την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη.
- Χωρίζουμε κατά μήκος σε 3 νοητά μέρη. Στο μεσαίο κομμάτι (εκτός από 2 εκ. πάνω και κάτω) θα βάλουμε πάνω τη γέμισή μας.
- Τα άλλα δύο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα κόβουμε κάθετα σε λωρίδες περίπου 20 από κάθε μεριά. Σαν να κάνουμε κρόσσια από τη μια και από την άλλη δηλαδή.
- Αφαιρούμε τα τελευταία 2-3 κρόσσια από την κάθε πλευρά πάνω και κάτω. Στο μεσαίο κομμάτι λοιπόν στρώνουμε μια στρώση από μελιτζάνες.
- Από πάνω τον μισό πουρέ και πάνω του τα μισά κρεμμύδια.
- Συνεχίζουμε με μια στρώση ακόμα από τα υλικά μας.
- Διπλώνουμε το πάνω και κάτω κομμάτι της σφολιάτας πάνω στη γέμιση (θυμηθείτε ότι αφήνουμε κενό το τελευταίο πάνω και κάτω κομμάτι της ζύμης για να μην τρέξει η γέμιση.
- Φέρνουμε το κάθε κρόσσι πάνω στη γέμιση και καλύπτουμε με το αντίστοιχο από την άλλη μεριά.
- Συνεχίζουμε έτσι μέχρι που στο τέλος η πίτα μας να προσομοιάζει με μια πλεξούδα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.