1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
2
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
Για την σούπα
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
- λίγο θυμάρι ξερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 λίτρα νερό
- 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
- 2 καρότα καθαρισμένα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά καθαρισμένα
- 9 κ.σ. ρύζι για σούπα (150 γρ.)
- ψιλοκομμένο θυμάρι για πασπάλισμα
Για το αυγολέμονο
- 3 αυγά
- 2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα πετάμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.
- Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με ένα μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό μας
- Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκαλα μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.
- Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Ο ζωμός πρέπει μόλις να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες.
- Από καιρό σε καιρό αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
- Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα, το κρεμμύδι σε κυβάκια.
- Κόβουμε και τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.
- Αφού περάσει η 1 ώρα, βγάζουμε την κατσαρόλα με το ζωμό από την φωτιά.
- Σουρώνουμε τον ζωμό μας σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.
- Καθαρίζουμε την κατσαρόλα μας και επιστρέφουμε πίσω τον ζωμό μας.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.
- Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Λίγο πριν ετοιμαστεί φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και με ένα σύρμα χειρός τους χτυπάμε καλά.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε πιπέρι και επιπλέον λεμόνι αν δούμε ότι χρειάζεται.
- Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Πηγή: akispetretzikis.com