1 ώρα 20 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
Βαθμός Δυσκολίας 2
Συστατικά
Για τη σοκολατένια ζύμη
- 3 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 γρ. βούτυρο
- 90 γρ. γάλα
- 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 30 γρ. κακάο
Για τη ζύμη φουντουκιού
- 3 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. μέλι
- 40 γρ. φούντούκια
- 60 γρ. βούτυρο
- 90 γρ. γάλα
- 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη
- Πραλίνα φουντουκιού
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Για τη ζύμη σοκολάτας
- Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Παράλληλα, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε το γάλα στο μίξερ καθώς εκείνο χτυπάει και μετά προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο σιγά – σιγά.
- Περνάμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και το κακάο από σίτα και τα προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ.
- Ανακατεύουμε για μισό λεπτό μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αφαιρούμε από το μίξερ και αφήνουμε στο πλάι.
Για τη ζύμη φουντουκιού
- Βάζουμε τα αυγά με τα 180 γρ. ζάχαρη στο μίξερ και ξεκινάμε να τα χτυπάμε.
- Σε ένα μπρίκι βάζουμε το νερό, τα 20 γρ. ζάχαρη και το μέλι και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Παράλληλα, στο μούλτι, κάνουμε τρίμμα τα φουντούκια και όταν γίνουν, προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε στο μπρίκι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει όλο το μείγμα σαν μια πάστα.
- Προσθέτουμε αυτή την πάστα σιγά σιγά στο μίξερ ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά.
- Παράλληλα λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο σιγά – σιγά στο μείγμα με τα αυγά και τα φουντούκια συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Παράλληλα περνάμε από μια σίτα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν και προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο μίξερ.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για μερικά δευτερόλεπτα.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ 10×30 εκ.
- Μοιράζουμε κουταλιές – κουταλιές από τα δύο μείγματα εναλλάξ μέσα στη φόρμα.
- Ψήνουμε για περίπου μια ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που το βάζουμε στη μέση του κέικ.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πάνω σε μια σχάρα πριν το αφαιρέσουμε από τη φόρμα.
- Σερβίρουμε με λίγη πραλίνα φουντουκιού.
Πηγή: akispetretzikis.com