Νέα σελίδα, νέα εποχή και ένας νέος κύκλος άνοιξε από το βράδυ της Κυριακής 10 Ιανουαρίου με την μεγάλη ανατροπή και νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι σε όλα τα προγνωστικά. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ κ. Γ. Τραγάκης ψήφισαν 334.750 μέλη του κόμματος και ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 173.297 ψήφους ή το 52,43%, ενώ ο κ. Μείμαράκης έλαβε 157.224 ψήφους ή 47,57%.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑ.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο στη ΝΔ στις 26 Φεβρουαρίου. Για αύριο Τρίτη στις 12:30 μμ έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του νέου προέδρου της ΝΔ με τον Κ. Καραμανλή, ενώ στις 13:30 ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στη σύντομη τελετή παραλαβής-παράδοσης στα γραφεία του κόμματος απαντώντας στον Γιάννη Πλακιωτάκη ευχαρίστησε τον ίδιο για το έργο του, αλλά και όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και τους εθελοντές, επισημαίνοντας πως το κόμμα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.
«Θα ανανεώσουμε τη ΝΔ με σεβασμό στην ιστορία, αλλά και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Χρέος όλων μας είναι η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Κανείς δεν περισσεύει, αλλά χρειάζεται και διεύρυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Η μεγάλη νίκη του κ. Μητσοτάκη που αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για πολιτικές εξελίξεις, όχι μόνο στο χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα, φέρνει και πάλι τη Ν.Δ.στο παιχνίδι της εξουσίας και πλέον έχει να κερδίσει το πρώτο μεγάλο στοίχημα: αυτό των 111 ημερών, όπως το έθεσε με το προεκλογικό του άρθρο στο Βήμα της Κυριακής, ώστε να είναι έως την Πρωτομαγιά του 2016, που συμπίπτει με το Πάσχα, πανέτοιμη η Ν.Δ. τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο.
Παράλληλα, η σημαντική επιτυχία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε πολλά συστήματα, τόσο εντός όσο και εκτός Ν.Δ., αποτελεί ταυτόχρονα βαριά ήττα για το «καραμανλικό» σύστημα που σύσσωμο στήριζε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Το αίτημα όμως για ανανέωση της Ν.Δ., το οποίο όμως ήταν πολύ ισχυρό ενίσχυσε την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη που ουσιαστικά έλαβε κινηματικά χαρακτηριστικά και εξουδετέρωσε την όποια υπεροχή είχε ο κ. Μεϊμαράκης στο σύστημα των κομματικών παραγόντων και στο γαλάζιο σύστημα εξουσίας.
Η κοινωνική και κομματική βάση είχε άλλη άποψη, απέρριψε την επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που έδειχνε τον κ. Μεϊμαράκη, και ουσιαστικά έστειλε μήνυμα ότι δεν δέχεται εντολές και συστάσεις για το τι πρέπει να πράξει.
Ακόμη είναι σαφές ότι δεν πέρασαν στην κομματική και κοινωνική βάση τα απαξιωτικά επιχειρήματα των καραμανλικών περί «νεοφιλελευθερισμού» και «ελιτισμού» που εκφράζει ο «γιος του πρώην πρωθυπουργός που ψηφίζεται στις αστικές περιοχές».Τα κριτήρια των ψηφοφόρων όμως της Ν.Δ. ήταν άλλα σε μια χώρα που ήδη διανύει έξι χρόνια σε καθεστώς νεοφιλελεύθερων μνημονίων.
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν ηττήθηκε, αλλά η ήττα ήταν των συστημάτων που τον στήριξαν, καθώς οι νεοδημοκράτες, μέλη του κόμματος, θέλησαν με την ψήφο τους στον κ. Μητσοτάκη να θέσουν τέλος στην κατά πολλούς «ιδιότυπη πολιτική συγκατοίκηση» ΣΥΡΙΖΑ – καραμανλικών στη σκιά και των επαφών και των επικοινωνιών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Καραμανλή.
Το πολιτικό φλερτ των τελευταίων μηνών μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και τμήματος των καραμανλικών επέδρασε αρνητικά και λειτούργησε υπέρ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έπεισε περισσότερο ότι θα είναι όχι απλά καλός πρόεδρος της Ν.Δ. αλλά καλός Πρωθυπουργός και αυτός που μπορεί άμεσα να δώσει προοπτική εξουσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Παράλληλα, λένε πολλοί ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη αυτόματα θα περιορίσει και τον ρόλο του «καραμανλικού» προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος εγκαλείται από πολλούς βουλευτές της Ν.Δ., ότι εκτός από την αγαστή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του, π.χ.τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, το τελευταίο διάστημα είχε εμπλακεί στην εσωκομματική διαδικασία με επαφές και τηλεφωνήματα για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του κ. Μεϊμαράκη.
Η νίκη του κ. Μητσοτάκη επί της ουσίας αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κεντροδεξιά και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, φθάνει να κάνει βέβαια και τις κατάλληλες κινήσεις, ενώ εκτιμάται πως θα προκαλέσει κραδασμούς και αναταράξεις και στο Ποτάμι και στο ΠαΣοΚ που θα δεχθούν ισχυρή πολιτική πίεση.
Η νίκη του ήταν σαρωτική, υπό την έννοια ότι ανέτρεψε το μειονέκτημα των 11,3 μονάδων που είχε από τον κ. Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο και πέρασε μπροστά, έχοντας την ευθεία στήριξη από τον Άδωνι Γεωργιάδη και την πολιτική βοήθεια πάρα πολλών «σαμαρικών» ανά την επικράτεια, ενώ απέναντι στην υποψηφιότητά του ήταν οι βαρόνοι της Ν.Δ.και η συντριπτική πλειονότητα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος.
Καθοριστικό ρόλο στην Κεντρική Μακεδονία κυρίως, αλλά και σε άλλες περιοχές διαδραμάτισαν οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα, οι οποίοι τον στήριξαν, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στους καραμανλικούς που πολέμησαν με λυσσαλέο και πρωτοφανή τρόπο την υποψηφιότητα του 38χρονου περιφερειάρχη και προκάλεσαν πρωτοφανή ρήγματα με τη στάση και τη συμπεριφορά τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση, ηττημένος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κριτικά έναντι του κ. Μητσοτάκη κινήθηκαν ουκ ολίγες φορές φιλοκυβερνητικοί επικοινωνιακοί μηχανισμοί, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου έδειχνε πολλές φορές, με τον τρόπο του, την προτίμησή του, προκαλώντας όπως αποδείχθηκε αντισυσπείρωση στις τάξεις των νεοδημοκρατών.
Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη φέρνει εκ των πραγμάτων τη Ν.Δ.στο παιχνίδι της εξουσίας και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι, ενώ και στο Μέγαρο Μαξίμου θα αξιολογηθεί διαφορετική η κατάσταση με τη νέα ηγεσία της κεντροδεξιάς. Και αυτό διότι πλέον δεν θα υπάρχει αυτό το υπόγειο και παρασκηνιακό φλερτ «καραμανλικών» με το Μέγαρο Μαξίμου.
«Απόψε ηττήθηκε ο λαϊκισμός. Από αύριο έχουμε πάρα πολλή δουλειά» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, σε συνομιλία με το «Βήμα», εν μέσω της ροής των αποτελεσμάτων που καταγράφουν τη μεγάλη νίκη του έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Αυτή η φράση του κ. Μητσοτάκη είναι και το κλειδί για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα και μένει να φανεί πως θα διοικήσει το κόμμα, με ποιους όρους, ποια θα είναι η ηγετική του ομάδα και εάν η Ν.Δ.θα είναι διαφορετική, κάτι που ο ίδιος έχει υποσχεθεί και μένει να το κάνει πράξη.
Στήριξη στον Μητσοτάκη και μήνυμα ενότητας της ΝΔ από Πλακιωτάκη
Πλήρη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρείχε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, λίγο πριν την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του και έστειλε μήνυμα ενότητας, καλώντας βουλευτές, στελέχη και πολίτες να συστρατευθούν με τον νέο αρχηγό.
«Μετά την ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών αποδέχτηκα την πρόταση του Ευ. Μεϊμαράκη με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου. Αποδέχτηκα την στήριξη της ΚΟ για να φέρω εις πέρας μία δύσκολη αποστολή. Να συντονίσω τις διαδικασίες για εκλογές και να εκπροσωπήσω τη ΝΔ στο Κοινοβούλιο, ασκώντας κριτική στον κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας πως πρώτος στόχος του ήταν η ενότητα της παράταξης.
«Λειτούργησα συνθετικά και συναινετικά και διασφάλισα την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στην εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή την προηγούμενη περίοδο.
«Όσον αφορά την εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή, συνεργάστηκα με όλα τα στελέχη και τους βουλευτές και ασκήσαμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ασκήσαμε δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα, στηλιτεύσαμε τα λάθη της κυβέρνησής του και παρουσιάσαμε τις θέσεις της ΝΔ. Από μέρους μου έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει, ώστε τα στελέχη να ανακτήσουν το γόητρό τους» υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και στήριξης στον νέο πρόεδρο.
«Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί, ώστε η παράταξη να γίνει ξανά μία μεγάλη ισχυρή, σύγχρονη ευρωπαϊκή δύναμη. Θα σταθώ στο πλευρό του και το ίδιο καλώ να κάνουν όλοι. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς» τόνισε.
Γεωργιάδης: Θα εργαστούμε όλοι μαξί για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη
Ενωτικός εμφανίστηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν από την τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο στήριξε στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
Όπως είπε, «θα εργαστούμε όλοι μαζί για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη».
Ακόμη, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών σήμερα. «Θα πανηγυρίσουμε όταν η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταφέρει να μειώσει την ανεργία και να φέρει πίσω όσους ξενιτεύτηκαν».
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος να γίνουν τα πράγματα καλύτερα για τους Έλληνες θα επιτευχεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Βαρβιτσιώτης: Η ΝΔ κέρδισε το στοίχημα της ανανέωσης
«Η ΝΔ κέρδισε το στοίχημα της ανανέωσης» δήλωσε, προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνυποψήφιό του, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Όλοι να σταθούμε αρωγοί στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο νέος πρόεδρος του κόμματος» πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που συνεχάρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μέσω γραπτού μηνύματος ευχήθηκε: «Μπράβο, ελπίζω να στρέψεις το καράβι της ΝΔ σε προοδευτικές όχθες».
Και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του δώσει τα συγχαρητήρια ενώ ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες γραπτή δήλωση.
Τα συγχαρητήριά του έστειλε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης:
«Τώρα είναι η μεγάλη ώρα ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να συμβάλλει στην δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής αποτελούμενη από τεχνοκράτες, η οποία θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι «αν το πράξει αυτό θα δικαιώσει την προτίμηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το πρόσωπο του. Αν δεν το πράξει και ονειρευτεί επιστροφή σε παρωχημένες εποχές δικομματισμού τότε θα έχει αδικήσει τους ψηφοφόρους που σήμερα τον προτίμησαν και θα έχει κάνει το λάθος να βάλει το κόμμα πάνω από την χώρα».
Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.
Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.
Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.
Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.
Το Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε πρώτος τη τάξει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».
Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.