11η Σεπτεμβρίου: Από την «Αλ Κάιντα» στο Ισλαμικό Κράτος

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Αμερική φοβάται. Το Ισλαμικό Κράτος (IS) που πήρε τη θέση της «Αλ Κάιντα» ως ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Ουάσιγκτον λυμαίνεται το Ιράκ και τη Συρία, οραματίζεται ένα «χαλιφάτο» του τρόμου και πλήττει ήδη δυτικούς στόχους. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο που άλλαξε τον κόσμο και στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται σήμερα τη στρατιωτική βάση Φορντ Μιντ, στο Μέριλαντ, με στόχο «να τονώσει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων που εργάζονται καθημερινά για την ασφάλεια της χώρας» όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτζ. Ενα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του Ομπάμα, που έδωσε προτεραιότητα στη στρατιωτική απεμπλοκή των Αμερικανών από το Ιράκ και την προσπάθεια εξουδετέρωσης των τζιχαντιστών, οι Αμερικανοί δεν αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.
Το διαδικτυακό περιοδικό της «Αλ Κάιντα», «Inspire», που κυκλοφόρησε λίγο πριν από την επέτειο των πολύνεκρων επιθέσεων, προκαλεί. Αποκαλεί την 11η Σεπτεμβρίου «ευλογημένη επιχείρηση» και επιδιώκει να στρατολογήσει Αφροαμερικανούς που θέλουν να σταματήσουν «η καταπίεση και οι αδικίες εναντίον τους». Το τεύχος με τίτλο «Επιχείρηση Δολοφονία» καλεί τους μουσουλμάνους στη Δύση να ενταχθούν «στο καραβάνι της τζιχάντ» και ενθαρρύνει τους «μοναχικούς λύκους» σε επιθέσεις με στόχο τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για τη συγκυρία της έκδοσής του, παρά το γεγονός ότι κάποιοι την αποδίδουν στη μάχη εντυπώσεων και τον επικοινωνιακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο οργανώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του CNN ωστόσο, το 71% των Αμερικανών δηλώνει ότι φοβάται το Ισλαμικό Κράτος και ότι τα μέλη του διαθέτουν πλέον τα μέσα για να επιτεθούν στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο φάκελος των αποζημιώσεων για τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους ήρωες που έσπευσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου για να βοηθήσουν παραμένει ανοικτός. Λίγο πριν φύγει το καλοκαίρι, έφυγε από τη ζωή η Μάρσι Μπόρντερ, η «σκονισμένη κυρία», σύμβολο των Δίδυμων Πύργων που φωτογραφήθηκε τρομαγμένη και καλυμμένη από την κορυφή ως τα νύχια με σκόνη και στάχτη. Υπέφερε από κατάθλιψη και καρκίνο του στομάχου. Χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στο Σημείο Μηδέν την ημέρα της επίθεσης διαγνώστηκαν με την ασθένεια, οι γιατροί ωστόσο ουδέποτε τη συνέδεσαν άμεσα με τις επιθέσεις. Το 2011, ο Ομπάμα αποδέσμευσε ένα κονδύλι ύψους 2,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποζημιώσει τους διασώστες που υπέφεραν έκτοτε από διάφορα προβλήματα υγείας, συχνά θανατηφόρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.