6.000 κενά φέτος… αλλά προσλήψεις από του χρόνου

6.000 κενά φέτος… αλλά προσλήψεις από του χρόνου

Με 6.000 κενά στα σχολεία κλείνει ο Οκτώβρης την ώρα που ο Νίκος Φίλης επαναλαμβάνει την καραμέλα των μόνιμων προσλήψεων για την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι και χθες είχαν γίνει 14.883 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δεσμεύσεις όμως του υπουργού Παιδείας για 20.800 προσλήψεις εκκρεμούν δημιουργώντας την τρύπα που πλήττει κυρίως την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” σήμερα αναμένεται να αποστείλουν στο υπουργείο Οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης τα κενά που έχουν καταγραφεί μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, ενώ από την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει νέος γύρος διορισμών.

Τα νέα ολοήμερα σχολεία που πανηγυρικά εγκαινίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προβάλλοντας την καθολική του λειτουργία, υπολειτουργούν με τουλάχιστον 2.000 -3.000 κενά. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ειδικότητες όπως η πληροφορική και οι ξένες γλώσσες με αποτέλεσμα να καλύπτονται ώρες από δασκάλους, ενώ αρκετά δεν τηρούν το ωράριο μέχρι τις 4 το απόγευμα. Ακόμα και οι αλχημείες της ηγεσίας με νομοθετικές ρυθμίσεις για καθηγητές – μπαλαντέρ που θα μετακινούνταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά σύμφωνα με μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ φτάνουν τα 2.000.

Ο κ. Φίλης επέμενε χθες να επαναλαμβάνει ότι «φέτος έγιναν 9.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή», όταν την προηγούμενη μέρα γινόταν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο για τα κενά στα ειδικά σχολεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί σχεδόν κανένα αναπληρωτής ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, σχολικοί νοσηλευτές, κοινωνιολόγοι), ενώ με βάση τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή φτάνουν τις 4.379. Δηλαδή δεν έχουν καλυφθεί ούτε τα μισά κενά.

Παράλληλη στήριξη

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και με την παράλληλη στήριξη. «Υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 αιτήσει γονέων, όμως μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.140 προσλήψεις και αναμένονται άλλες 760 τον Σεπτέμβρη. Αντίστοιχα, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται και στα τμήματα ένταξης. Μόνο στα σχολεία της Γ’ Αθήνας υπάρχουν 25 τμήματα ένταξης, τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτικό».

Αντίστοιχα και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η ζήτηση υπερτερεί των προσλήψεων, όπως σε περιπτώσεις περιφερειών που αν και αιτήθηκαν 38 άτομα για παράλληλη στήριξη, το υπουργείο Παιδείας ανταποκρίθηκε με την πρόσληψη μόλις 4 εκπαιδευτικών.

Σε διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς έξω από το σχολείο ειδικής αγωγής που εγκαινίαζε χθες , ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε μόνιμους διορισμούς από Σεπτέμβρη. Νωρίτερα, ο γ.γ. του υπουργείου, Γιάννης Παντής, επανέλαβε τη δέσμευση για 20.000 προσλήψεις σε μια τριετία, με τη μικρή λεπτομέρεια… ότι ακόμα το σχέδιο δεν έχει πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς.

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81

Πηγή: alfavita.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.