6 πράγματα που πρέπει να λέτε καθημερινά στα παιδιά

6 πράγματα που πρέπει να λέτε καθημερινά στα παιδιά

Στα παιδιά μας πρέπει να δείχνουμε καθημερινά την αγάπη μας και να τους δίνουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες εκείνες, ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να δημιουργήσουν!

Μερικές φορές όμως, πελαγώνουμε ή δεν ξέρουμε πώς να τα βοηθήσουμε ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

Σας προτείνουμε 6 ιδέες, ώστε τα παιδιά σας να αναπτυχθούν σε ένα ιδανικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας καθημερινές εκφράσεις αγάπης.

Σε αγαπώ!

Η μητρική και η πατρική αγάπη πρέπει να είναι διάχυτη στο σπίτι αλλά και να εκφράζεται με λόγια. Μη φοβάστε, τα παιδιά λατρεύουν να ακούνε πόσο τα νοιάζεστε και τα αγαπάτε! Νιώθουν ασφάλεια και όταν έρθουν δύσκολες μέρες και καιροί, σίγουρα οι πρώτες που θα τρέξουν να συμβουλευτούν θα είσαστε εσείς!

Με κάνεις τόσο χαρούμενη!

Αυτό σίγουρα είναι η αλήθεια! Απλά μην αφήνετε τα παιδιά να το μαντέψουν από τα συμφραζόμενα, ούτε να κρατάτε τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης για συγκεκριμένες στιγμές. Αφήστε τις δουλείες, δώστε τους ένα φιλί και πείτε τους πόσο χαρούμενες σας κάνει και γιατί!

Είσαι ξεχωριστός/ξεχωριστή!

Δώστε στα παιδιά σας από νωρίς την ευκαιρία να καταλάβουν πόσο ξεχωριστά είναι. Όλοι, από τη φύση μας, θέλουμε να ξεχωρίζουμε σε κάτι. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι κάθε ταλέντο είναι σημαντικό! Να θέσετε ως στόχο να τους το λέτε κάθε μέρα!

Μου αρέσει όταν…

Αντί να λέτε καθημερινά στα παιδιά σας, «Όχι», «Μη», «Δε μου αρέσει όταν το κάνεις αυτό!», δοκιμάστε τη θετική ανατροφοδότηση. Εξηγήστε τους πόσο σας άρεσε που ήταν ήσυχα σε κάποιο ραντεβού σας ή πόσο σας αρέσει, όταν σας αγκαλιάζουν και σας δίνουν φιλάκια.

Έτσι, τα παιδιά σας από μικρή ηλικία θα είναι θαρραλέα και θα πατούν γερά στα πόδια τους, καθώς δε θα φοβούνται μήπως και αντιδράσετε αρνητικά!

Σε εμπιστεύομαι!

Τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν νιώθοντας ασφαλή και σίγουρα, όταν τους λέτε ότι σέβεστε και εκτιμάτε τις απόψεις τους. Ακόμα και όταν δε θα συμφωνείτε με κάτι, θα είναι πολύ πιο δεκτικά σε μία εποικοδομητική συζήτηση, έχοντας δημιουργήσει τέτοιες σχέσεις από μικρή ηλικία!

Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις!

Πολλά παιδιά όταν δεν καταφέρνουν κάτι μετά από μερικές προσπάθειες, τα παρατάνε και νομίζουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Ως γονείς, οφείλετε να τα εμψυχώσετε και να τους αποδείξετε ότι ο «επιμένων νικά».

Μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να πείτε κατι ή να κάνετε κάτι στα παιδιά σας, το οποίο σε μία δεύτερη φάση μπορεί να σκεφτείτε ότι τα πλήγωσαν. Μην ανησυχείτε!

Άνθρωποι είσαστε κι εσείς και λάθη κάνετε. Δείξτε στα παιδιά ότι το συνειδητοποιήσατε, αγκαλιάστε τα, ζητήστε τους συγγνώμη και αντιμετωπίστε τα ως ίσα. Θα το εκτιμήσουν αφάνταστα και θα παραδειγματιστούν.

Πηγή:

www.ediva.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.