Ένταση στο debate του WEST channel

Ένταση στο debate του WEST channel

Εντάσεις σημειώθηκαν στη δεύτερη ενότητα του debate με αφορμή θέματα απασχόλησης. Μάλιστα σε προσωπική σύγκρουση μεταξύ των εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εξελίχθηκε η τοποθέτηση της κ. Χαραμοπούλου περί “αριστεροσύνης” του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα, σε καλό κλίμα συνεχίζεται το πρώτο debate των εκπροσώπων των κομμάτων της Καστοριάς στο WEST με μικρές σε γενικές γραμμές στιγμές έντασης. Στο επίκεντρο βρέθηκε η οικονομική κατάσταση της Καστοριάς, αλλά και η ανάγκη σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
Της αναγκαιότητας για την προσφυγή στις κάλπες, υπεραμύνθηκε ο Σάκης Χατζηζαμάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μείνει πιστός στις γραφές και την ιδεολογία του καταστρέφοντας όμως τη χώρα», συμπληρώνοντας πως: «ματώσαμε 7 μήνες αλλά φέραμε μια συμφωνία που κρατάει τη χώρα ζωντανή».
Από την πλευρά του ο Κίμων Μηταλίδης της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε πως οι εκλογές ήταν αχρείαστες, ξεκαθάρισε όμως ότι η Ν.Δ. δεν τις φοβάται. Σημείωσε ότι «οι εκλογές αποτελούν ουσιαστικά ένα ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσαν να έκαναν συνέδριο αλλά ανεύθυνα επέλεξαν τις εκλογές με μεγάλο κόστος. Τάξανε στους πάντες τα πάντα». Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει σταθερότητα για τουλάχιστον τα επόμενα τρία χρόνια, αφού διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της χώρας».
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι οι εκλογές «γίνονται σε άμεση συνεννόηση με τους εταίρους με στόχο τη συνεπέστερη εφαρμογή του μνημονίου». Μάλιστα θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με συμμετοχή των μνημονιακών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το τρίτο μέρος ενός σχεδίου, εσωτερικού και εξωτερικού, που προέβλεπε «την ψήφιση νέου μνημονίου και την απαλλαγή από το ΣΥΡΙΖΑ των αριστερών βαριδίων του».
Η κ. Χριστίνα Λαπόρδα – Καραστέργιου από το ΠΟΤΑΜΙ, τόνισε από την πλευρά της πως «Ο κόσμος απαξιώνει πλέον τα κόμματα και τους πολιτικούς. Ρίσκαρε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και είδε που φτάσαμε. Χαϊδεύει του δημόσιους υπαλλήλους για τους ψήφους. Η πρόταση μας είναι μια ευρεία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση μακριά από βολέματα υμετέρων. Βρισκόμαστε σε τρίτο μνημόνιο και παράλληλα στο χείλος του γκρεμού».
Για την κ. Βάσω Χαραμοπούλου του ΚΚΕ «Η σταθερότητα των θέσεων του ΚΚΕ είναι δεδομένη αλλά το 7μηνο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οδηγήσει τη σκέψη του κόσμου παρακάτω». Όπως είπε «έχουμε δύο κόμματα που παλεύουν για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Η Ν.Δ. απευθύνεται στους αγρότες λέγοντας πως δεν θα εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι δεν θα απολύσει τους Δημοσίους υπαλλήλους. Όπως και να έχει θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ο μόνος τρόπος να βγούμε από τον μονόδρομο, ουσιαστικά, αυτό είναι να πάρουμε ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση να κοινωνικοποιηθούν τα κλειδιά της παραγωγής και της οικονομίας».
Η Σουλτάνα Παπαθωμά των ΑΝΕΛ διαχώρησε τη θέση της από το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως εμείς συμμετείχαμε στην ψήφιση του μνημονίου αλλά όχι και στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα δήλωσε πως «Αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε. Αν συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση μπορεί να είχε καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε θύματα (σ.σ. η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μιας προδιαγεγραμμένης πορείας από τα προηγούμενα κόμματα».
Ο Κοσμάς Βαρσάμης από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «οι τρεις εκλογές έβλαψαν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Την έξοδο από το μνημόνιο, την ανάπτυξη αλλά και την μείωση της ανεργίας». Δήλωσε επίσης πως «οι αυταπάτες τελείωσαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε πλήρη άγνοια της κατάστασης γι αυτό και φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο, μια τραγική κατάληξη της 7μηνης καταστροφικής διακυβέρνησης». Και αυτός από την πλευρά του υποστήριξε την ανάγκη μια κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης ως μέρος της λύσης.
Στη συνέχεια της συζήτησης, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των κ.κ. Χατζηζαμάνη και Βαρσάμη με αφορμή τις ευθύνες για την κακή κατάσταση στη γουνοποιία. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηζαμάνη η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.