26 λεπτά: ακριβώς τόσο διαρκεί μία αποδοτική σιέστα – και να γιατί

26 λεπτά: ακριβώς τόσο διαρκεί μία αποδοτική σιέστα – και να γιατί

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό ο ύπνος. Πρόσφατα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ απέδειξε ότι ακόμη και οι μικρές σιέστες, τα διαλείμματα για ύπνο, μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στις λειτουργίες του εγκεφάλου, ενώ νέα μελέτη της NASA επιμένει ότι ο ύπνος σώζει –κατά κυριολεξία – πιλότους πολύωρων πτήσεων, καθώς τους βοηθά να παραμένουν σε ετοιμότητα και σε καλή ψυχολογική διάθεση.

Ένας από τους συντάκτες της συγκεκριμένης έρευνας, ο Mark Rosekind, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης και Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας ύπνος διάρκειας 26 λεπτών τόσο για πιλότους όσο και για οδηγούς βελτιώνει τις επιδόσεις του κατά 34% και τον βαθμό ετοιμότητας τους κατά 54%.

Ακριβώς τα ίδια έχουν παρατηρηθεί και ισχύουν και για τους αθλητές, καθώς και για όσους κάνουν εξαντλητικές –σωματικά και πνευματικά- εργασίες: 26-30 λεπτά ύπνου είναι ό,τι χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να φέρει εις πέρας μία δύσκολη μέρα, με απαιτητική εργασία.

Ακόμη κι αν δεν αποκοιμηθούμε, οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο τονωτικός είναι ο βαθύς ύπνος, άλλο τόσο αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο και τις σωματικές λειτουργίες είναι εκείνο το μεσοδιάστημα, κατά το οποίο ούτε είμαστε ακριβώς ξυπνητοί, ούτε μας έχει πάρει ο ύπνος.

Όσο για εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε ή ότι η κατανάλωση καφέ μέσα στην ημέρα επηρεάζει την προσπάθεια τους να χαλαρώσουν, η έρευνα έρχεται να προσθέσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πρώτον, δεν έχει σημασία, αν ήπιατε καφέ ή όχι, ακόμη κι αν αυτός είναι ένας δυνατός εσπρέσο. Αρκεί να πείσετε τον εαυτό σας, ότι για περίπου 20-25 λεπτά θα κλείσετε τα μάτια και θα προσπαθήσετε να ρίξετε τους τόνους.

Δεύτερον, δεν έχει –επίσης- καμία σημασία το πού βρίσκεστε. Μπορούμε να κοιμηθούμε παντού, εξηγεί η ίδια έρευνα. Το βασικό είναι να βρεθεί ένας χώρος –ένα άδειο γραφείο, η αίθουσα συσκέψεων, ακόμη και στη θέση του οδηγού στο πάρκινγκ, κ.λπ- όπου θα μπορείτε για λίγο να απομονωθείτε από τους γνώριμους ήχους του εργασιακού χώρου.

Οι περισσότεροι θα πουν ότι αυτό είναι αδύνατον, ωστόσο, αξίζει την προσπάθεια, κυρίως, γιατί όπως αναφέρει η έρευνα, το ανθρώπινο σώμα ξέρει πότε πρέπει να χαλαρώσει και να αφήσει για λίγο όσα τον ταλαιπωρούν μακριά του.

Το σημαντικό είναι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτά τα μικρά διαλείμματα για να κλείσουν τα μάτια τους και για να αποσυνδεθούν για λίγο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη κι αν δεν αποκοιμηθούν, οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο τονωτικός είναι ο βαθύς ύπνος, άλλο τόσο αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο και τις σωματικές λειτουργίες είναι εκείνο το μεσοδιάστημα, κατά το οποίο ούτε είμαστε ακριβώς ξυπνητοί, ούτε μας έχει πάρει ο ύπνος. Και αυτό γιατί πρόκειται για μία τομή μέσα στην ημέρα, όπου δεν σκεφτόμαστε απολύτως τίποτα, το μυαλό μας αδειάζει, αφήνοντας για λίγο το σώμα σε μία αναζωογονητική μικρή ανάπαυλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Guardian, ως επιπρόσθετη συμβουλή για όσους επιλέξουν να κάνουν κάτι τέτοιο μέσα στην ημέρα, αμέσως μετά από αυτή την ημίωρη ξεκούραση και ακριβώς για να μη νιώσουν ούτε στιγμή το βαρύ κεφάλι που έχει κάποιος που μόλις ξύπνησε, ας κάνουν το εξής: αντί για καφέ, ας προτιμήσουν ένα – δύο ποτήρια νερού για την ενυδάτωση του οργανισμού τους και λίγα λεπτά στο φυσικό φως.   Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο ιδανικός τρόπος για να κερδίσει ενέργεια ο οργανισμός και διαύγεια ο εγκέφαλος, προκειμένου να αντεπεξέλθει κανείς στις υποχρεώσεις της υπόλοιπης μέρας.

Πηγή: www.lifo.gr (Με στοιχεία από τον Guardian)

Leave a Reply

Your email address will not be published.