Για όσους δεν προλάβατε χθές: 21 Ιδιαίτεροι τρόποι για να βάψετε-διακοσμήσετε Πασχαλινά αυγά

Όποιου είδους μπογιά και αν χρησιμοποιήσετε και είτε πρόκειται για αποκλειστικάδιακοσμητικά ή πασχαλινά αυγά για φαγητό, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να τους δώσετε ιδιαίτερη εμφάνιση δημιουργώντας πάνω στην επιφάνειά τους σχηματισμούς-σχέδια ακόμη και με την χρήση ενός μόνο χρώματος και την κατάλληλη …τεχνική.

1. Με λαστιχάκια

Πριν βάψετε τα αυγά, με οποιονδήποτε τρόπο και μπογιά,τυλίξτε γύρω τους μερικά φαρδιά λαστιχάκια σε όποιον σχηματισμό σας αρέσει.
Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, είδη χαρτικών κλπ. θα βρείτε τέτοια λάστιχα, λίγο πιο φαρδιά από τα συνηθισμένα, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και κανονικά λαστιχάκια που θα τυλίξετε ανά σημεία γύρω από το αυγό μία ήπερισσότερες φορές. Όταν βγάλετε τα αυγά από την μπογιά αφήστε  να στεγνώσουν εντελώς και αφαιρέστε με προσοχή τα λάστιχα. Στα σημεία που το αυγό ήτανκαλυμμένο θα έχουν δημιουργηθεί γραμμές-ρίγες στο λευκό χρώμα του αυγού.

2. Με αυτοκόλλητη ταινία

Όπως ακριβώς και με τα λαστιχάκια θα κολλήστε την ταινία σε όποιους σχηματισμούς θέλετεπριν το βάψιμο των αυγών και θα την αφαιρέσετε με προσοχή όταν τα αυγά έχουν βαφτεί και στεγνώσειεντελώςMπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθεείδους λεπτή αυτοκόλλητη ταινία ή και σελοτέιπ όπως και να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη τεχνική μόνο μία ή καιπερισσότερες φορές χρησιμοποιώντας κάθε φοράδιαφορετικά χρώματα για να βάψετε τα αυγά δημιουργώνταςαντίστοιχα και διαφορετικών χρωματισμών σχέδια.

3. Με φιγούρες

Κολλάμε αυτοκόλλητα (τα μεταλλικά λειτουργούν καλύτερα) επάνω στα βρασμένα αβγά. Τα βάζουμε στη βαφή και όταν στεγνώσουν αφαιρούμε τα αυτοκόλλητα.

αβγα πασχαλινα βαψιμο με αυτοκολλητα

4. Με τατουάζ

Αντί για τις κλασσικές χαλκομανίες – αυτοκόλλητα που εμφανώς ξεχωρίζουν πάνω στην επιφάνεια του αυγού, χρησιμοποιείστε τα “παιδικά” όχι μόνιμα τατουάζ που θα βρείτε σε καταστήματα παιχνιδιών σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Απλώς πιέστε με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι την εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στην επιφάνεια του αυγού, όπως θα κάνατε και για να το αποτυπώσετε στο δέρμα σας. Το σχέδιο ενσωματώνεται πλήρως πάνω στο κέλυφος δίνοντας ένα πολύ όμορφο “φυσικό” αποτέλεσμα που μοιάζει σχεδόν με ζωγραφική, ειδικά αν επιλέξετε σχέδια – θέματα με έντονα χρώματα.

 

 

5. Με μπογιά μαυροπίνακα

Επίσης πολύ ιδιαίτερος για διακοσμητικά πασχαλινά αυγά. Χρησιμοποιείστε μπογιά μαυροπίνακα σε σπρέϋ ή σε υγρή μορφή, αφήστε να στεγνώσει εντελώς και στην συνέχεια …ζωγραφίστε πάνω στα αυγά με κιμωλίες ό,τι είδους σχέδια θέλετε, γράψτε ευχές κλπ.

6.  Ompre

Πολύ ιδιαίτερος και καλαίσθητος τρόπος για να βάψετε πασχαλινά αυγά με βαφήαυγών, χρώματα τροφίμων ή όποιο άλλο είδος μπογιάς, με την χρήση μιας μόνο απόχρωσης αλλά σε πολλούς διαφορετικούς τόνους. Αρχικά διαλύετε την μπογιά με ξύδι και μικρή ποσότητα νερού, τόση ώστε νακαλύπτει ένα μικρό μέρος στο κάτω μέρος των αυγών. Μετά 4-5 λεπτά, ο χρόνος είναι ανάλογος του είδους μπογιάς που θα χρησιμοποιήσετε, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό, αφήνετε άλλα τόσα λεπτά και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως η μπογιά να καλύπτει ολόκληρο το αυγό. Τα βγάζετε και αφήνετε να στεγνώσουν. Κάθε φορά που προσθέτετε νερό η απόχρωση της μπογιάς “ξανοίγει” ελαφρά με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι-λωρίδα του αυγού να βάφετε σε έναν πιο ανοιχτότόνο από την προηγούμενη, δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη όψη.

7.  Με μαρκαδόρους

Θα χρειαστείτε μόνο ανεξίτηλους μαρκαδόρους σε όποιες αποχρώσειςθέλετε (από αυτούς που χρησιμοποιούμε π.χ για να γράφουμε πάνω σεcd).
Για αυγά που δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα όπως π.χ για χρήση σε διακοσμητικά στεφάνια ή συνθέσεις ή για πολύ μικρά-απλάσχέδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλούς μαρκαδόρους ζωγραφικής.

8.  Με δαντέλα

Πριν βουτήξετε τα αυγά σεοποιοδήποτε είδος μπογιάς, τυλίξτε το κάθε ένα με ένα κομμάτι από φτηνή νάϋλον δαντέλα που θα κόψετε από ένα αντίστοιχο τραπεζομάντηλο, μια πολύ φτηνή δαντελένια κουρτίνα κλπ. και δέστε σφιχτά με ένα λάστιχάκι. Αφήστε τα αυγά στην μπογιά λίγα λεπτά παραπάνω απ΄όσο προβλέπει η συσκευασία της κάθε μπογιάς, βγάλτε και αφήστε να στεγνώσουν. Η δαντέλα θα έχει λειτουργήσει σαν …stencil και το σχέδιό της θα έχει αποτυπωθεί, στο φυσικόχρώμα του αυγού, πάνω στην επιφάνειά του.

αβγα πασχαλινα δαντελα

9.  Με βερνίκια νυχιών

Εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα για διακοσμητικά πασχαλινά αυγά, βαμμένα με ακαθόριστα σχέδια – γραμμώσεις σε όποιες αποχρώσεις από βερνίκια νυχιών. Ρίξτε μικρή ποσότητα από κάθε χρώμα σε ένα ποτήρι μιας χρήσης με νερό. Kουνήστε ελαφρά με μια οδοντογλυφίδα το σχέδιο πάνω στο νερό, αν χρειάζεται, ακουμπήστε το αυγό πάνω στην επιφάνεια του νερού κουνώντας πολύ ελαφρά έτσι ώστε το χρωματιστό “φιλμ” από μπογιά που δημιουργούν αυτά τα βερνίκια τα οποία επιπλέουν στο νερό, να αποτυπωθεί στην επιφάνειά του. Αφήστε τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον τρόπο να στεγνώσουν πολλές ώρες.
Δείτε εδώ γενικές οδηγίες για το βάψιμο κάθε είδους αντικειμένου με τον συγκεκριμένο τρόπο.

10. Με τέμπερες ή νερομπογιές

Εξαιρετικά διασκεδαστικός τρόπος για να βάψετε αυγά γιαδιακοσμητική χρήση μαζί με τα παιδιά. Θα χρειαστείτε μόνο τέμπερες νερού ή τιςνερομπογιές τους και μεγάλη δόση αυτοσχεδιασμών. Ανακατέψτε τα χρώματα δημιουργώντας κάθε μορφής ακαθόριστα σχέδια πάνω στην επιφάνεια των αυγών ενώ με ένα στεγνό πινέλο ή μιαοδοντόβουρτσα μπορείτε να τρίψετε-σβήσετε-ανακατέψετε κατά τόπους την μπογιά δημιουργώντας  ακόμη πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

11. Με οδοντογλυφίδες 

Θα τις χρησιμοποιήσετε ως πινελάκι για ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες και να σχεδιάσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών απλά μικρά σχέδια. Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα μπογιάς σε κάθε πινελιά και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς για αρκετές ώρες πριν μετακινήσετε τα αυγά. Όταν στεγνώσουν τα σχέδια έχουν ανάγλυφη όψη και είναι ένα αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε και με μπογιά περιγράμματος που θα βρείτε διαθέσιμη σε σωληνάρια πλήρους χρωματολογίου σε καταστήματα με χρώματα και είδη για ζωγραφική-χόμπυ-κατασκευές.

12. Με οδοντόβουρτσα

Πολύ ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα, δίνει στην επιφάνεια των αυγών μια “πιτσιλωτή” όψη δεύτερης απόχρωσης πάνω στο φυσικό τους ή στο χρώμα που αρχικά τα έχετε βάψει με οποιοδήποτε είδος μπογιάς.  Θα χρειαστείτε σκουρόχρωμηακρυλική μπογιά ή τέμπερα νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκουρό καφέ ήμπρονζέ δίνουν το πιο  καλαίσθητο αποτέλεσμα πάνω σε οποιοδήποτε χρώμα. Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα μπογιάς σε ένα πλαστικό πιατάκι μιας χρήσης, βουτήξτε ελαφρά την οδοντόβουρτσα στην μπογιά καιταμπονάρετε την αρχικά πάνω σε ένα χαρτί-χαρτόνι ώστε ναφύγειη μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος και στην συνέχεια πάνω στην επιφάνεια των αυγών έτσι ώστε να σχηματίζονται πολύ μικρές κηλίδες χρώματος. Το μόνο …μυστικό είναι η ελάχιστη μπογιά που θα πρέπει να έχει κάθε φορά πάνω η οδοντόβουρτσα.

13. Με προστατευτική ταινία

Όποιου είδους μπογιά και αν χρησιμοποιήσετε μπορείτε να βάψετε όχι ολόκληρο αλλά ένα μόνο μέρυς του αυγού. Θα χρειαστείτε προστατευτική ταινία βαψίματος με την οποία απλώς θα καλύψετε το μέρος του αυγού που θέλετε να παραμείνει στο φυσικό του χρώμα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε και δίχρωμα αυγά, θα χρειαστεί απλώς να αφήσετε τα αυγά να στεγνώσουν εντελώς από την πρώτη απόχρωση και να επαναλάβετε την διαδικασία καλύπτοντας την 2η φορά με ταινία τοήδη βαμμένο μέρος του αυγού πριν το βουτήξετε στην επόμενη απόχρωση.

14. Με φυσικά λουλούδια

Κολλήστε πάνω σε βρασμένα αυγά στο φυσικό τους χρώμα ή αφού τα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε, φυσικά λουλούδια. Χρησιμοποιείσε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια αφού τα αφήσετε πιεσμένα για 2-3 μέρες ανάμεσα στις σελίδες ενός χοντρού βιβλίου. Είναι ένας πολύ όμορφος και ανοιξιάτικος τρόπος για διακοσμητικά αυγά που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους πασχαλινή σύνθεση ή για τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού, συνδυάζοντας τα λουλουδάκια πάνω στα αυγά με κάποια ίδια λουλούδια μέσα σε βάζα.

 15. Με χαρτοπετσετα

Αρκετά πρωτότυπη η τεχνική που μας προτείνει το larecetadelafelicidad.com. Τυλίγουμε λοιπόν τη χαρτοπετσέτα (ένα μόνο φύλλο της) γύρω από το αβγό και στη συνέχεια περνάμε από επάνω με πινέλο ασπράδι αβγών. Αφήνουμε να στεγνώσει και το αποτέλεσμα ομολογούμε πως είναι εντυπωσιακό. Θα το δοκιμάσουμε κι εμείς!

αβγα πασχαλινα τεχνικη χαρτοπετσετας

16. Με ντεκουπάζ

Κόβουμε τα κομμάτια της χαρτοπετσέτας που μας αρέσουν και τα κολλάμε με κόλλα για ντεκουπαζ επάνω στο αβγό.

αβγα πασχαλινα scrapbooking

17. πουα

Αυτά είναι και τα αγαπημένα μας αβγά. Πατήστε στον σύνδεσμο της φωτογραφίας για να δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να τα φτιάξετε.

18.  Με μαργαρίνη

Η dreamberry μοιράζεται τη συνταγή της μαμάς της στο instructables.com. Προσθέτει στη βαφή ζεστό νερό και λιωμένη μαργαρίνη για ένα, όπως η ίδια λέει, ψυχεδελικό αποτέλεσμα.

βαψιμο αυγων μαργαρινη

19. Καλλιτεχνία

Η alisaburke βάφει και διακοσμεί τα αβγά της με μια ομολογουμένως καλλιτεχνική άποψη. Κάποια από αυτά τα βάφει με ακρυλικά χρώματα και στη συνέχεια τα «σβήνει» με άσπρο διορθωτικό στυλό (το μαυρόασπρο αβγό της φωτογραφίας). Κάποια άλλα τα βάφει με μπατονέτες βουτηγμένες σε χρώμα. Μοναδικός είναι ο τρόπος βαφής της με το αεροπλάστ (το υλικό συσκευασίας με τις φυσαλίδες). Βάζει χρώμα επάνω στις φυσαλίδες και στη συνέχεια «κυλάει» το αβγό επάνω στις βαμμένες φυσαλίδες…

αυγα πασχαλινα διαφορες τεχνικες

20. Με γκλίτερ

Φτιάξτε εύκολα τα πιο λαμπερά αυγά της Ανάστασης με κόλλα για χειροτεχνίες και πολύ γκλίτερ. Βάζουμε κόλλα στα αβγα και στη συνέχεια τα «βουτάμε»σε πολύ γκλίτερ. Εντυπωσιακό!

αυγα πασχαλινα γκλιτερ

21. Με κορδέλες

Όμορφη διακόσμηση με κορδέλες και αυτοκόλλητα μας προτείνει το delish.com.

διακοσμηση πασχαλινων αυγων με κορδελες και αυτοκολλητα

Και…

*Κάθε τρόπος – τεχνική βαψίματος-διακόσμησης μπορεί, εκτός από τα κανονικά αυγά, να εφαρμοστεί και πάνω σε διακοσμητικά αυγά π.χ ξύλινα ή άσπρα πλαστικά που θα βρείτε στην αγορά σε πολύ οικονομικέςτιμές και διάφορα μεγέθη.

* Αυγά πάνω στην επιφάνεια των οποίων έχετε χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε χημική ουσία (κόλλα, μπογιά, βερνίκια κλπ) εκτός από τηνειδική βαφή αυγών, χρώματα ζαχαροπλαστικής-τροφίμων ή έχετε βάψει με ζωμό λαχανικών -μπαχαρικών, είναι ακατάλληλα για φαγητό και προορίζονται αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση

(Πληροφορίες απο το inkefalonia και απο το genethlia.gr)

Πηγή: www.inkefalonia.gr, www.genethlia.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.