1,4 τρισ. δολάρια κοστίζει το κάπνισμα στην παγκόσμια οικονομία

1,4 τρισ. δολάρια κοστίζει το κάπνισμα στην παγκόσμια οικονομία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικάνικη Αντικαρκινική εταιρεία προειδοποιούν: Το κάπνισμα κοστίζει ακριβά στην παγκόσμια οικονομία και σκοτώνει την εργασία. Το «μάρμαρο» πληρώνουν ιδίως οι αναπτυσσόμενες χώρες καθώς  επωμίζονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, το 40% του οικονομικού βάρους. Τα στοιχεία λένε ότι απορροφά σχεδόν το 6% των παγκόσμιων δαπανών που διατίθενται για την υγεία καθώς και το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Συγκλονιστικά  είναι και τα στοιχεία για το παθητικό κάπνισμα, που ενέχεται για εκατομμύρια  θανάτους ετησίως.

Συγκεκριμένα, το κάπνισμα κόστισε στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 1,3 τρισ ευρώ το 2012 και απορρόφησε το ένα εικοστό των δαπανών στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επισημαίνει η μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται κόστος 422 δισεκ δολαρίων για την θεραπεία και νοσηλεία καθώς και τα άμεσα κόστη από την απώλεια ημερών εργασίας εξαιτίας ασθένειας ή θανάτου.

«Το κάπνισμα επιβάλλει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, όπου η επιδημία του καπνίσματος είναι πιο διαδεδομένη», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Tobacco Control

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 152 χώρες που εκπροσωπούν το 97% του παγκόσμιου αριθμού καπνιστών στην Αφρική, τις ΗΠΑ, την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την Ευρώπη, την νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα αναφορικά με τις ασθένειες και τους θανάτους που αποδίδονται στο κάπνισμα, τα ποσοστά της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο και το ΑΕΠ.

Το 2012 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «οι ασθένειες που προκλήθηκαν από το κάπνισμα αναλογούσαν στο 12% (2,1 εκατομμύρια) όλων των θανάτων μεταξύ των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας (30 με 69 ετών) με το υψηλότερο ποσοστό να παρατηρείται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».

Σχεδόν το 40% του παγκόσμιου οικονομικού κόστους επωμίστηκαν οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος–το ένα τέταρτο η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.

Η Κίνα καταναλώνει πάνω από το ένα τρίτο των τσιγάρων παγκοσμίως και έχει το ένα έκτο των θανάτων παγκοσμίως.

Οι ερευνητές είπαν ότι το πραγματικό κόστος είναι πιθανόν πολύ υψηλότερο.

Επισήμαναν μάλιστα ότι δεν περιέλαβαν στοιχεία για την υγεία και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί το παθητκό κάπνισμα ή η χρήση προϊόντων καπνού χωρίς καύση, όπως το μάσημα καπνού.

Το παθητικό κάπνισμα, γράφουν οι επιστήμονες, ευθύνεται για περίπου έξι εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

«Επομένως, η ένταξη αυτού του στοιχείου θα είχε μετρήσιμο αντίκτυπο στην εκτίμηση του οικονομικού κόστους από το κάπνισμα».

Και η χρήση προϊόντων καπνού χωρίς καύση–ειδικά στη νοτιοανατολική Ασία–ενδεχομένως να αντιστοιχεί στο 30% των ιατρικών δαπανών που αποδίδονται στον καπνό.

Η χρήση καπνού είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επιβολή φόρων είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ωστόσο, «μόνο 33 χώρες με 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν επιβάλει φόρους στα προϊόντα καπνού ώστε ποσοστό μεγαλύτερο από 75% της λιανικής τιμής να είναι φόρος», αναφέρει ο ΠΟΥ στην ιστοσελίδα του.

«Τα έσοδα από τους φόρους σε προϊόντα καπνού είναι κατά μέσον όρο 269 φορές υψηλότερα από τις δαπάνες για τον έλεγχο του καπνίσματος με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.