Παράταση 2 μηνών για τα τέλη κυκλοφορίας!

Παράταση 2 μηνών για τα τέλη κυκλοφορίας!

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε δίμηνη παράταση για την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, έως το τέλος Φεβρουαρίου. Αναλυτικά το ύψος των τελών κυκλοφορίας του 2022 για το όχημά σας.

 

Ανοιχτή θα παραμείνει η ψηφιακή πλατφόρμα myCar για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας όλων των οχημάτων για το 2022 έως τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Τυπικά η διορία ληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο η γνωστή αναβλητικότητα -ή αδυναμία- πληρωμής τους, αποτέλεσε για μια ακόμα χρονιά το μοχλό πίεσης ώστε να δοθεί από την πολιτική ηγεσία δίμηνη παράταση.

Το κόστος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας

Για τα παλαιά αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως 31/10/2010, ισχύει η χρέωση ετήσιων τελών κυκλοφορίας με βάση τον κυλινδρισμό (κ.εκ.) του κινητήρα. Τα αυτοκίνητα αυτά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες παλαιότητας, όπως φαίνεται στον επόμενο πίνακα. Ειδικά για τις μοτοσικλέτες, τα τέλη υπολογίζονται επίσης με βάση τα κ.εκ. του κινητήρα και με βάση τη μεγαλύτερη παλαιότητα, δηλαδή αυτή των αυτοκινήτων προ του 2000.

Τέλη κυκλοφορίας 2022

Για τα αυτοκίνητα με ημερομηνία ταξινόμησης, δηλαδή πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 1/11/2010 έως και 31/12/2020, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση την εκπομπή CO2 (γραμμάρια/χιλιόμετρο), με το κόστος που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα επί τα γραμμάρια εκπομπής. Για τον υπολογισμό των εκπομπών ρύπων, ισχύει το παλαιότερο ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης NEDC.

Τέλη κυκλοφορίας 2022

Για τα αυτοκίνητα με ημερομηνία ταξινόμησης, δηλαδή πρώτη άδεια κυκλοφορίας ,από την 1/1/2021 και στο εξής, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται και πάλι με βάση την εκπομπή CO2 (γραμμάρια/χιλιόμετρο), με το κόστος που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα επί τα γραμμάρια εκπομπής. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση για τον υπολογισμό των εκπομπών ρύπων ισχύει το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης WLTP. Λόγω της μεγαλύτερης αυστηρότητας του νέου προτύπου, τα όρια εκπομπής CO2 για τα οποία ισχύει ατέλεια έχουν αυξηθεί.

Τέλη κυκλοφορίας 2022

Η διαδικασία πληρωμής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας

  1. Τυπώνετε το ειδοποιητήριο μέσω της ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ και στη συνέχεια μπορείτε να πληρώσετε στις τράπεζες, ή στα ΕΛΤΑ.
  1. Δυνατότητα online πληρωμής τόσο μέσω QR code και mobile banking όσο και με κωδικό RF και e-banking. Επίσης, με τον κωδικό QR μπορεί να γίνει η πληρωμή και στα ειδικά μηχανήματα πληρωμών των τραπεζών.
  2. Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τα πρόστιμα για μη καταβολή ετήσιων τελών κυκλοφορίας

Αν τα τέλη κυκλοφορίας δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τότε επιβάλλονται, εκτός από την πληρωμή των τελών και τα εξής αθροιστικά πρόστιμα:

  • Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Το μισό των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 30 ευρώ αν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα αυτού του ποσού.

Δυνατότητα δήλωσης ακινησίας ηλεκτρονικά

Όσες και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, μπορούν να θέσουν ψηφιακά το όχημά τους σε ακινησία πολύ εύκολα. Η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας myCAR. Ωστόσο το όχημα δεν πρέπει να μετακινηθεί, πρέπει να αφαιρεθούν οι πινακίδες και να είναι σταθμευμένο σε συγκεκριμένο σημείο, που θα δηλωθεί απαραίτητα στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα.

Τα πρόστιμα σε περίπτωση κίνησης του οχήματος είναι ιδιαίτερα υψηλά -10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής 30.000 ευρώ. Επίσης πρέπει να καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο αυτών.

Η άρση της ακινησίας μπορεί να γίνει και πάλι ψηφιακά. Να σημειωθεί εδώ ότι η ψηφιακή δήλωση ακινησίας ισχύει μόνο για ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Πηγή: gazzeta.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.