Άργος Ορεστικό: Τετραήμερο βιωματικό εργαστήριο “Δεν αποτελεί απλά ιδιωτική υπόθεση”

Άργος Ορεστικό: Τετραήμερο βιωματικό εργαστήριο “Δεν αποτελεί απλά ιδιωτική υπόθεση”

 Τετραήμερο βιωματικό εργαστήριο “Δεν αποτελεί απλά ιδιωτική υπόθεση” με κεντρικό θέμα την έμφυλη βία και τη δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άργους Ορεστικού τις ημέρες Τετάρτη 22, Πέμπτη 23, Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Δεκέμβρη και ώρες 9.30π.μ- 13.30 μ.μ.
 Το βιωματικό εργαστήριο «Δεν αποτελεί απλά ιδιωτική υπόθεση» καλεί θηλυκότητες με στόχο να θέσει ερωτήματα και να ανοίξει διάλογο γύρω από την έμφυλη βία. Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων που κινητοποιούν νου, σώμα και συναίσθημα το εργαστήριο σκοπεύει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα έμφυλης βίας, την ορατότητα του φαινομένου και την κοινωνική ενσυναίσθηση στα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα δίπλα μας, καθημερινά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα του βιωματικού εργαστηρίου (συμμετέχουσες και άτομα της πρωτοβουλίας) θα αναπτύξει τη δική της δράση.
 Τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας αποκαλύπτονται μαζικά περιστατικά παρενόχλησης και κακοποίησης, με τις γυναικοκτονίες να αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, χωρίς καμία διάκριση σε ηλικία, φυλή, έθνος, τάξη και σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα γεγονότα αυτά τονίζουν την άμεση ανάγκη δράσης και ενδυνάμωσης για μια κοινωνία που σέβεται, προστατεύει και διεκδικεί τα δικαιώματα των γυναικών και όλων εκείνων που απειλούνται από την έμφυλη βία. Ακόμα, τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα καθημερινά δίπλα μας, σε εμάς τις ίδιες, στις φίλες μας, στις αδερφές μας, στις κόρες μας και σε κάθε άτομο ξεχωριστά, το οποίο ζει και αλληλεπιδρά εκεί που η κουλτούρα της βίας και του σεξισμού κερδίζει έδαφος, υπογραμμίζουν την διαχρονικότητα της κακοποίησης.
 Παρομοίως, η ιδέα συγγραφής του προγράμματος “Δεν αποτελεί απλά ιδιωτική υπόθεση¨ άνθιζε πολύ καιρό πριν την υποβολή του στη διεθνή οργάνωση Humanity in Action, στην οποία συμμετέχει η Ριζοπούλου Λευκοθέα. Η συγγραφή, επεξεργασία, επιμέλεια και τροποποίηση του βιωματικού εργαστηρίου έλαβαν χώρα από τον Ιανουάριο του 2021 έως και τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.
 Η Ριζοπούλου Λευκοθέα (Lefkothea Rizopoulou) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό. Σπούδασε κοινωνική εργασία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και έχει εργαστεί ως κοινωνική λειτουργός σε Δομές φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων. Το τελευταίο χρόνο ζει στο Βερολίνο και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Κοινωνική εργασία ως επάγγελμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” στο ASH Berlin. Από το 2015 η συμμετοχή της σε κινηματικές δράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό συνετέλεσε στον τρόπο εργασίας και σκέψης της.
 Το βιωματικό εργαστήριο δημιουργήθηκε και επιμελήθηκε από την ίδια με φροντίδα, σεβασμό και αλληλεγγύη για όλες εκείνες τις θηλυκότητες που την εμπιστεύτηκαν, που έχουν σταθεί δίπλα της και για όλες εκείνες που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια δράση.
 Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Καστοριάς, τον Δρ. Κιοσσέ Βασίλη, την Γαϊτανίδη Ολυμπία, την Λιόλιου Ιωάννα, την Μιχαήλ Ιωάννα και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Άργους Ορεστικού.
Η δήλωση συμμετοχής είναι δωρεάν.

 Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/XciJffuE1wNhEQzMA

Όριο συμμετοχής: 20 θηλυκότητες,
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα της πανδημίας για εκείνο το χρονικό διάστημα.

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ ακολουθήστε το σύνδεσμο https://bit.ly/3CEu1Mh

Leave a Reply

Your email address will not be published.