10 tips που θα σε κάνουν καλύτερο κηπουρό

10 tips που θα σε κάνουν καλύτερο κηπουρό

Η κηπουρική είναι μία ασχολία που άπαξ και την ξεκινήσεις, μπορείς να κολλήσεις ωσάν να κατεβαίνεις το βουνό με την τελευταία σανίδα που αγόρασες… Ναι, είναι αγχολυτική, είναι δημιουργική, είναι ευχάριστη και έχεις να κάνεις με ζωντανούς οργανισμούς που ανάλογα με την αγάπη που θα τους δείξεις, θα πάρεις πίσω μια ομορφιά. Άνθη, αρώματα και χρώματα που θα ομορφύνουν την ζωή σου χωρίς πολλά λόγια, για την ακρίβεια αθόρυβα…    Για όλους όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον κήπο τους, παρακάτω θα βρείτε σημαντικά tips που θα σας κάνουν την ζωή σας ως κηπουροί, ευκολάκι…

1.

1000633_Garden_Tools_1
5 + 1 με τα οποία πρέπει να εφοδιαστείς: σκαλιστήρι, ψαλίδι μπορντούρας, τσουγκράνα, κλαδευτήρι, τσουγκράνα για φύλλα και το +1… γάντια κήπου.

Δεν πας στον πόλεμο χωρίς τα όπλα σου. Στην παραλία χωρίς αντηλιακό και στην κουζίνα χωρίς αγνό παρθένο ελαιόλαδο… Όπως όλες οι ασχολίες απαιτούν τα σωστά εργαλεία, έτσι και ο κήπος έχει τα δικά του. Χωρίς αυτά, απλά θα κάνετε τη ζωή σας δύσκολη, με αποτέλεσμα που δεν είναι εγγυημένο, ούτε για εσάς και σίγουρα ούτε για το ευ ζην των φυτών σας. Με ποια εργαλεία θα πρέπει να έχετε απαραίτητα εφοδιαστεί; είναι 5 + 1:  σκαλιστήρι, ψαλίδι μπορντούρας, τσουγκράνα, κλαδευτήρι, τσουγκράνα για φύλλα και το +1… γάντια κήπου.

2.

1000629_lipasmata_L

    Πρέπει πάντα να σκαλίζεις ελαφρώς το χώμα πριν βάλεις το λίπασμα αλλιώς είναι σαν να μην το έβαλες

Όπως και εμείς, έτσι και τα φυτά μας, έχουν ανάγκη από διατροφικό boost. Δηλαδή από το (σωστό) λίπασμα για να δυναμώσουν και να αντέξουν στις διάφορες καιρικές δυσκολίες που θα βρουν μέσα στον χρόνο. Προσοχή όμως! Πρέπει πάντα να σκαλίζεις ελαφρώς το χώμα πριν βάλεις το λίπασμα αλλιώς είναι σαν να μην το έβαλες… Χαμένο το λίπασμα, χαμένος και ο χρόνος σας και ασφαλώς τα χρήματά σας…

3.

 

1000623_57822_0_G
Μπορείτε το φτυάρι σας, να το χρησιμοποιήσετε σαν μέτρο, σημαδεύοντας στο κοντάρι, τις μονάδες μέτρησης που επιθυμείτε.

Η δημιουργικότητα είναι κάτι που θα σας διευκολύνει και στον κήπο. Μπορείτε το φτυάρι σας, να το χρησιμοποιήσετε σαν μέτρο, σημαδεύοντας στο κοντάρι, τις μονάδες μέτρησης που επιθυμείτε, κερδίζοντας και χώρο και χρόνο κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μια εργασία.

4.

1000628_basilico
Δώστε βάση στα αρωματικά που θα τα χρειαστείτε στο μαγείρεμα

Επειδή το μέγεθος μετράει και οι μικροκαμωμένοι όσο και αν είναι χαριτωμένοι, χάνονται δίπλα στα θηρία, θα πρέπει να τοποθετήσετε τα φυτά που απαιτούν λίγο χώρο κατά τέτοιον τρόπο που δεν θα τα χάνετε. Ειδικά, δώστε βάση στα αρωματικά που θα τα χρειαστείτε στο μαγείρεμα. Χρησιμοποιείστε τενεκέδες, τελάρα, διαφόρων τύπου φράκτη (σε αυτούς μπορείτε να κρεμάσετε ωραιότατες πολύχρωμες γλάστρες με ζαρζαβατικά) και ότι άλλο σας έρθει στο μυαλό, όπως για παράδειγμα παλιές σας γαλότσες!

5.

1000736_amazing-landscaping-stepping-stones-3-river-rock-stepping-stones-600-x-600
Πέτρες, βότσαλα που θα βρείτε είτε σκάβοντας, είτε φτυαρίζοντας, θα σας χρησιμεύσουν

Έχοντας κήπο, μπορούμε να γίνουμε και καλοί ανακυκλωτές. Πέτρες, βότσαλα που θα βρείτε είτε σκάβοντας, είτε φτυαρίζοντας, θα σας χρησιμεύσουν είτε για την δημιουργία ενός μονοπατιού, είτε για να φτιάξετε μια μπορντούρα γύρω από ένα δέντρο, είτε ακόμα για να τα χρησιμοποιήσετε σαν ταμπελάκια (για όσους δεν ξεχωρίζουν ακόμα τα είδη). Στο εμπόριο θα βρείτε και έτοιμες λύσεις για να θυμάστε πάντα τι πρασινάδα βάλατε…

6.

1000626_58854_0_L
Βάλτε πολύχρωμους ανεμόμυλους και άλλα διακοσμητικά και συμπληρώστε με χάρη τον όμορφο κήπο σας!

Για όσους μένουν σε περιοχές με αν όχι απαραίτητα ανεπιθύμητους, σίγουρα απρόσκλητους επισκέπτες, ένα σκιάχτρο είναι χρήσιμο, αλλά μήπως τρομάζει και εσάς και χαλάει την ατμόσφαιρα; Και αφού δεν μένουμε σε σιτοβολώνες κάπου στην Κριμαία, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξουμε κάτι πιο χαριτωμένο που θα δώσει και δεν θα πάρει σε ομορφιά. Βάλτε πολύχρωμους ανεμόμυλους και άλλα διακοσμητικά και συμπληρώστε με χάρη τον όμορφο κήπο σας! Από επιλογές πολλές, όρεξη να υπάρχει!

7.

1000738_lavender-1279689_1920
Βάλτε μπουκέτα λεβάντας σε διάφορα σημεία και θα δείτε αποτέλεσμα!

Όλοι αγαπάμε να καθόμαστε, τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, έξω. Οι παρέες μαζεύονται σε μπαλκόνια και κήπους ειδικά αν έχουμε βρει τρόπους να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά έντομα. Για αυτό, υπάρχει ένας φυσικός τρόπος, που δεν είναι άλλος από τα εντομοαπωθητικά φυτά! Υπάρχουν πολλά, όπως υπάρχει και η λύση της λεβάντας. Βάλτε μπουκέτα λεβάντας σε διάφορα σημεία και θα δείτε αποτέλεσμα! Επίσης, αντί να χρησιμοποιείτε χημικά ζιζανιοκτόνα, μπορείτε να ρίξετε καυτό νερό πάνω στα ζιζάνια.

8.

1000735_DIY-garden-path-wood-and-stone_1
Ε, λοιπόν ένας τρόπος για να μην γεμίζουν με χώματα τα καθαρά παπούτσια σας, είναι η δημιουργία μονοπατιών που θα δίνει και πρακτικές αλλά και αισθητικές λύσεις στον κήπο σας.

Τι σας είπαμε πριν για τα βότσαλα και τις πέτρες; Ε, λοιπόν ένας τρόπος για να μην γεμίζουν με χώματα τα καθαρά παπούτσια σας, είναι η δημιουργία μονοπατιών που θα δίνει και πρακτικές αλλά και αισθητικές λύσεις στον κήπο σας. Θυμηθείτε στο σημείο που θα στρώσετε βότσαλο να βάλετε και γεωύφασμα που θα σας γλιτώσει και από το ξεβοτάνισμα!

9.

1000624_69361_0_L
Ένα σπιτάκι εξωτερικού χώρου θα σας λύσει τα χέρια

Όπως όλα τα εργαλεία, έτσι και αυτά του κήπου, πρέπει κάπου να αποθηκεύονται. Επειδή συνήθως μας λείπουν χώροι μέσα στο σπίτι και συγχρόνως θέλουμε τα πράγματα να βρίσκονται στο χώρο τους, ένα σπιτάκι εξωτερικού χώρου θα σας λύσει τα χέρια! Θα έχετε όλα τα εργαλεία σας αποθηκευμένα εκεί, σωστά προστατευμένα και έτοιμα προς χρήση.

10.

1000745_760_2_L
Είναι πλέον τοις πάσι γνωστόν ότι το αυτόματο πότισμα σου εξασφαλίζει χρόνο αλλά και χρήμα και εξοικονόμηση νερού!

Το πότισμα είναι για πολλούς μια ιστορία που απαιτεί χρόνο που για κάποιους είναι δυσεύρετος ή που εν τοιαύτη περιπτώσει απαιτεί δυνάμεις που έχουν εξατμιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για αυτό, η τεχνολογία έχει τη λύση. Είναι πλέον τοις πάσι γνωστόν ότι το αυτόματο πότισμα σου εξασφαλίζει χρόνο αλλά και χρήμα και εξοικονόμηση νερού!

Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε που αλλού; Στους ειδικούς… Εγώ αφού ξεφύλλισα τον Κατάλογο Κήπου 2016 πήγα στο Praktiker και αφενός τα βρήκα όλα, αφετέρου έπιασα κουβέντα με τους ανθρώπους εκεί και συμπλήρωσα την δεκάδα με άλλα ακόμα χρήσιμα. Για αυτό, μην αμελήσετε να δείτε τον κατάλογο, να πάρετε ιδέες και να δημιουργήσετε μία ζωή έξω από το σπίτι αλλά στο σπίτι! Μυρίζει ήδη καλοκαίρι!

Πηγή: www.lifo.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.