Όλα τα μειονεκτήματα για την υγεία που περιλαμβάνουν τα τατουάζ

Όλα τα μειονεκτήματα για την υγεία που περιλαμβάνουν τα τατουάζ

Τα τατουάζ είναι μία συνήθεια η οποία έχει γίνει μόδα τα τελευταία 15 χρόνια και στη χώρα μας, με πολλούς ανθρώπους να αποκτούν συνεχώς όλο και περισσότερα στο σώμα τους. Αυτό που ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνονται είναι η μονιμότητα του κάθε τατουάζ  και πως μπορεί σε μερικά χρόνια-ή και πολύ πιο σύντομα-  να μην το θέλουν πια στο σώμα τους. Όπως και να έχει, τα τατουάζ κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία, τους οποίους ίσως δε γνωρίζετε και θα τους δούμε αμέσως τώρα.

Για πολλούς λόγους λοιπόν πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχει κάνει τατουάζ επιλέγει να προχωρήσει στην αφαίρεση tattoo του. Οι λόγοι συνίστανται κυρίως στο ότι μπορεί να προκαλεί αμηχανία στην εμφάνισή τους, ή να επηρεάζει την καθημερινή και προσωπική ζωή τους.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε είναι πως το μελάνι που χρησιμοποιείται για τα τατουάζ περιέχει καρκινογόνες ουσίες σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό που συμβαίνει κατά την εισχώρηση του μελανιού στο δέρμα είναι αυτό να συμπυκνώνεται μέσα μας σαν μία ξένη μάζα, ενώ πολλά υπολείμματα μελανιού μπορούν να ξεφύγουν και να μεταφερθούν μέσω του αίματος στους λεμφαδένες. Παράλληλα, το δυσάρεστο γεγονός είναι ότι δεν μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των τατουάζ. Οι ουσίες που έχει μαθευτεί ότι περιλαμβάνουν είναι μέταλλα όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος, όμως και ακόμα πιο βλαβερά υλικά για την υγεία όπως χρώματα αυτοκινήτων ή μελάνια για εκτυπωτές.

Ως αποτέλεσμα των ουσιών αυτών που εισέρχονται στο δέρμα, διάφορες σοβαρές ασθένειες ενδέχεται να προκληθούν. Οι πιο συνηθισμένες είναι κάποια αλλεργία ή μόλυνση του δέρματος, με τη βασικότερη όμως να είναι το μελάνωμα το οποίο αποτελεί μία μορφή καρκίνου του δέρματος. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να μεταδοθούν ιοί μέσω των εργαστηρίων των τατουάζ. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι εάν έχετε κάνει ένα τατουάζ τον τελευταίο χρόνο, δε μπορείτε να γίνετε δωρητής αίματος.

Όσον αφορά στις έγκυες γυναίκες, αυτές δε θα πρέπει να προχωρήσουν στην αφαίρεση tattoo κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ακόμα, υπάρχει η άποψη από ειδικούς ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού, δε μπορεί να εφαρμοστεί επισκληρίδιος αναισθησία στο σημείο της μέσης εάν υπάρχει τατουάζ. Και αυτό επειδή εκφράζεται η ανησυχία ότι η βελόνα μπορεί να μεταφέρει τη χρωστική του τατουάζ στη σπονδυλική στήλη και στο μυελό των οστών.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε, ότι ακόμα και αν αφαιρέσετε το τατουάζ σας με διάφορους τρόπους όπως το λέιζερ, οι χρωστικές του εξακολουθούν να υπάρχουν στο δέρμα σας σε μικρότερο βαθμό. Έτσι, εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε στην εφαρμογή ενός τατουάζ, πριν το κάνετε σκεφτείτε καλύτερα εάν είστε σίγουροι καθώς και όλες τις βλαβερές συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.