Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Δραματικές ώρες, τεράστια καταστροφή

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Δραματικές ώρες, τεράστια καταστροφή

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Άνω Βαρυμπόμπη του δήμου Αχαρνών, στην Αττική.

Οι φλόγες έφτασαν στην πλατεία της Βαρυμπόμπης και κάηκαν σπίτια. Η περιοχή εκκενώθηκε, ενώ ακολούθησε παρόμοια εντολή εκκένωσης και για τους Θρακομακεδόνες. Λίγο μετά τις 20.00 έγινε γνωστό ότι εκκενώνεται το Ολυμπιακό χωριό, καθώς ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας μέσω μηνύματος όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες ή στο Ολυμπιακό Χωριό ή στην Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας».

 

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

 

Φιλοξενία σε ξενοδοχεία

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όσους πυρόπληκτους πολίτες επιθυμούν να καλέσουν στο 1135 -που ανήκει στον ΕΟΔΥ- για να τους καθοδηγήσουν σε ξενοδοχεία, καθώς έχουν εξασφαλιστεί δεκάδες δωμάτια.

Πάνω από 300 απεγκλωβισμοί

Στις ακραίες καιρικές συνθήκες αναφέρθηκαν Νίκος Χαρδαλιάς και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησαν για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η πυρκαγιά, το βράδυ της Τρίτης επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα: στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για δύσκολες καιρικές συνθήκες που έφτασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 10% και ριπές ανέμων που έφτασαν και τα 6 μποφόρ. Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, το βράδυ της Τρίτης, επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα. Χαρακτήρισε «επικίνδυνη πυρκαγιά», μιλώντας για «ακραίο καιρικό φαινόμενο» που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Τόνισε ότι αντιμετώπισαν 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού και απομάκρυνσης ανθρώπων και πρόσθεσε ότι έχουν αποσταλεί 5 sms από το 112, συν ένα τώρα.

Ειδικότερα, το τελευταίο μήνυμα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα. «Αν βρίσκεστε σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού-Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών-Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα.

 

 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», τόνισε ο υπουργούς Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργούς και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi0

Μεγάλη καταστροφή

Η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη πήρε μεγάλες διαστάσεις και έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά παρέμενε για ώρες σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες.

Οι πυροσβέστες δημιούργησαν ζώνη και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν. Δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάνες, το Μορτερό και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Στις 20.30 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας από το ύψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας προς Αθήνα. Επίσης, κλειστή είναι η Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως οδό Ερυθραίας , Ερυθραίας από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, η Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία, ταβέρνα «Λάμπρος»).

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi2

Απεγκλωβισμός πολιτών

Στις 19.00 έγινε γνωστό ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό, ενώ επίσης πέρασε ο κίνδυνος και για τους αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο, όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και κατάφεραν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο. Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

«Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς η πυρκαγιά έχει φτάσει στην πλατεία της Βαρυμπόμπης», δήλωσε στο kathimerini.gr ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός. Πρόσθεσε ότι το μέτωπο είναι τεράστιο και ξεκινάει από τα βασιλικά κτήματα.

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκεται το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα και οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Διαβάστε: Απομακρύνονται τα άλογα από ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi4

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi6

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi8

Το πύρινο μέτωπο

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικώς σε δασική έκταση, κοντά στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου και απλώθηκε σε τρεις μεγάλες εστίες. Η μια στην Άνω Βαρυμπόμπη, η άλλη κοντά στους ιππικούς ομίλους της περιοχής και η τρίτη στον οικισμό Αδάμες.

«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», είχε αναφέρει στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτή την ώρα πνέουν αρκετά δυνατοί άνεμοι.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης. Όπως ανέφερε γονέας στον ΣΚΑΪ, τα 80 παιδιά που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ κι έχουν αρχίσει ήδη να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.

Καρέ – καρέ το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi10

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi12

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi14

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi16

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi18

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi20

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi22

Σε κίνδυνο βρίσκεται η τροφοδοσία των νοικοκυριών στην Ανατολική Αττική, όπως γνωστοποίησε ο ΑΔΜΗΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο χάρτης της περιοχής

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi24

«Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτές τις δύσκολες ώρες προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω. Όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη στα πολλαπλά μέτωπα».

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi26

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi28

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi30

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi32

Μήνυμα στο 112

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε νωρίτερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλώντας όσους βρίσκονται στην περιοχή Μορτερού βόρεια κόμβου, Ερυθραίας, Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε σε περιοχή Μορτερού βόρεια κόμβου Ερυθραίας Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

 

Διαβάστε: Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Νέα δοκιμασία για το σύστημα ηλεκτροδότησης – Εκτός λειτουργίας κύκλωμα υπερυψηλής τάσης

Ισχυρές δυνάμεις

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ειδικότερα, μετά την ενίσχυση των δυνάμεων, στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200.

Παράλληλα, συνδράμει το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου πετούν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά συντονίζοντας από αέρος τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ το γενικό συντονισμό έχει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ διερευνά τα αίτια εκδήλώσης της πυρκαγιάς.

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi34
Φωτ. kathimerini.gr
fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi36
INTIME
fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi38
Τα εναέρια μέσα στην περιοχή. Φωτ. flightradar24.com
fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi40
kathimerini.gr

fotia-stin-varympompi-dramatikes-ores-terastia-katastrofi42

Εκτός λειτουργίας το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης Αχαρνών – Αγίου Στεφάνου

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών – Αγίου Στεφάνου, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

https://www.kathimerini.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.