Το σύστημα εντοπισμού των φοροφυγάδων – Ο “Μεγάλος Αδελφός” της εφορίας

Το σύστημα εντοπισμού των φοροφυγάδων – Ο “Μεγάλος Αδελφός” της εφορίας

Ενεργοποιείται μέσα στα επόμενα 24ωρα ο ηλεκτρονικός «ανιχνευτής» φοροφυγάδων. Πρόκειται για το νέο σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων καταθετών, το οποίο μέσα σε 24 ώρες αποκαλύπτει φορολογούμενους με αποκλίσεις τραπεζικών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, δηλαδή με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Ο «Μεγάλος Αδελφός» που έχουν στα χέρια τους οι Ελεγκτικές Αρχές τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο κι αφού ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, που είχαν να κάνουν με την επεξεργασία στοιχείων από μια συστημική τράπεζα, ετοιμάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει από τη μακριά λίστα των 1,27 εκατομμυρίων ΑΦΜ – μεγαλοκαταθετών, τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Στη λίστα των καταθετών, βρίσκονται όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000 – 2012.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, που το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, έχουν ήδη «τρέξει» διασταυρώσεις και έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια από τις ΔΟΥ προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Τώρα, με την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι ΔΟΥ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα σχεδόν άμεσα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο δεν ξεπεράστηκε τεχνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι σε ΑΦΜ καταθετών που έχουν γίνει από την Οικονομική Αστυνομία δεν μπορούν να επανελεγχθούν και να γίνει νέα διασταύρωση με το νέο εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς το λογισμικό της Οικονομικής Αστυνομίας είναι αδύνατον τεχνικά να «κουμπώσει» στο νέο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ελεγχθεί από την Οικονομική Αστυνομία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και οι υποθέσεις τους εστάλησαν στις ΔΟΥ θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις ακόμη και για μικρά ποσά της τάξης των 50 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το νέο σύστημα λύνει τα χέρια των φοροελεγκτών, καθώς διενεργεί αναδρομικούς ελέγχους και σε λίγες ώρες επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογούμενου, οι οποίες δίνουν και το ασφαλές στοιχείο για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.

Διασταύρωση

Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και αν προκύπτει διαφορά οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν από το ηλεκτρονικό σύστημα με αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαίου στην ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης και να απαλλαγούν από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας το φόρο που προβλέπεται στη ρύθμιση. Ουσιαστικά η διαδικασία του «ηλεκτρονικού» ελέγχου λειτουργεί και ως πίεση προς τους φορολογούμενους για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σύμφωνα πάντως με πηγές της Φορολογικής Διοίκησης και των Εισαγγελικών Αρχών, σημαντικές εξακολουθούν να είναι οι καθυστερήσεις στην προσκόμιση δικαιολογητικών από τους ελεγχόμενους, οι οποίοι φέρουν το βάρος της απόδειξης όταν αμφισβητούν τα ευρήματα των Ελεγκτικών Αρχών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές, οι φορολογούμενοι για να συγκεντρώσουν τα αναγκαία παραστατικά από τις τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ακόμα και ένα ή δύο μήνες, με αποτέλεσμα η ελεγκτική διαδικασία να «κολλάει».

Πηγή: alfavita.gr

ντετεκτιβ αθηνα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.