Το παρασκήνιο για την απόφαση «Μνημόνιο ή Grexit» στο ποδόσφαιρο

Το παρασκήνιο για την απόφαση «Μνημόνιο ή Grexit» στο ποδόσφαιρο

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα προκειμένου να βγει από το τέλμα το οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν αποφασίστηκαν πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Bουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «TheTOC» μόλις ξέσπασε το ζήτημα με την εισήγηση της επιτροπής επαγγελματισμού αθλητισμού που ζητούσε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, συνεργάτες του πρωθυπουργού επικοινώνησαν με την έδρα της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας και συζητήσαν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας.

Στην ΟΥΕΦΑ και την FIFA γνωρίζουν την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς η ΕΠΟ είναι υπό επιτροπεία όπως επίσης και η διαιτησία με αποτέλεσμα να ανάψουν το «πράσινο φως» στο Μαξίμου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια εξυγίανσης του δημοφιλούς αθλήματος. Τίποτα από όσα είπε ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής δεν ήταν τυχαίο, αλλά έγιναν βάση συγκεκριμένου σχεδίου και συντονισμένων ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ότι άμεσα υπήρξε η ενημέρωση ότι κλιμάκιο από την χώρα μας μεταβαίνει στην Ελβετία προκειμένου να συζητήσει διεξοδικά με τον επικεφαλής της ΟΥΕΦΑ  Τζάνι Ινφαντίνο ενώ στην συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε πως εκτός από την νομοθετική ρύθμιση χρειαζόντουσαν πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μπει μία τάξη στο ελληνικό ποδόσφαιρό. Άλλωστε με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός σεβάστηκε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και έδωσε τα «κλειδιά» στους παγκόσμιους φορείς που ουσιαστικά το διοικούν.

Μνημόνιο ή Grexit

Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως όλες τις ομάδες πως αυτή είναι η τελευταία τους να συμμορφωθούν με τους κανόνες του μνημονίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αποκλειστούν από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή θα διακοπή το πρωτάθλημα. «θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά, ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους. Ενώ, στην περίπτωση που το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν, θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να βάλει κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο προκειμένου οι πολίτες να ασχοληθούν με τα σοβαρά και τα ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Παράλληλα έθεσε προ των ευθυνών τους και τους προέδρους των ποδοσφαιρικών ομάδων.

«Αν οι ίδιοι οι παράγοντες, και νομίζω ήμουν πολύ ξεκάθαρος στη χρονική διορία την οποία έδωσα, δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης, θα αναγκαστούν οι ίδιοι, με δική τους ευθύνη, να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι ενώπιον των φιλάθλων και των οπαδών τους το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας τελεσίγραφο προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Σε αμηχανία ο Τσίπρας

Η κίνηση του πρωθυπουργού έφερε σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα που επιχείρησε αρχικά να βάλει στο ίδιο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ στην συνέχεια προσπάθησε να υποβαθμίσει την κυβερνητική πρωτοβουλία λέγοντας πως ήδη είναι υπό επιτροπεία η ΕΠΟ, μόνο που η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τελείως διαφορετική.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά το ζήτημα, θέτοντας θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, αλλά τελικά της γύρισε μπούμερανγκ. «Υπάρχει μόνο ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου. Υπάρχει ο Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος που φέρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μη πάτε να ρίξετε λοιπόν το Μουτζούρη στον Αυγενάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε δύσκολη θέση ο Αυγενάκης

Η δυσφορία που επικρατεί στο Μαξίμου για τους χειρισμούς του Λευτέρη Αυγενάκη επιβεβαιώθηκαν και από την ομιλία του πρωθυπουργού που δεν έκανε αναφορά στον υφυπουργό αθλητισμού, ο οποίος δεν ήταν στα υπουργικά έδρανα. Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο κλιμάκιο που θα μεταβεί στην Ελβετία, πιθανότατα δεν θα μετέχει ο Λευτέρης Αυγενάκης. Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που ρίχνουν τις ευθύνες στον υφυπουργό αθλητισμού για τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα και έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Πηγή: thetoc.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.