Το κερί στα αυτιά εμποδίζει την ακοή σας; Πρέπει να πάτε άμεσα στον ΩΡΛ

Το κερί στα αυτιά εμποδίζει την ακοή σας; Πρέπει να πάτε άμεσα στον ΩΡΛ

Μήπως τελευταία δεν ακούτε και τόσο καλά; Μήπως χρησιμοποιείτε συχνά μπατονέτες; Ίσως τ’ αυτιά σας να χρειάζονται έναν προσεκτικό καθαρισμό από τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Τα αυτιά μας παράγουν φυσιολογικά ένα έκκριμα το οποίο ονομάζεται κερί ή κυψελίδα και μαζεύεται στον έξω ακουστικό πόρο. Εάν αθροιστούν μεγάλες ποσότητες κεριού, φράζει ο έξω ακουστικός πόρος και πρέπει το αυτί να καθαριστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Υπάρχουν άτομα των οποίων τα αυτιά φράζουν εύκολα και συχνά, ενώ σε άλλους η ανάγκη καθαρισμού των αυτιών τους παρουσιάζεται σπάνια ή και ποτέ. Στην απόφραξη του ακουστικού πόρου συμβάλλει πολύ η χρήση της μπατονέτας, η οποία, αντί να καθαρίζει το αυτί, σπρώχνει την κυψελίδα βαθύτερα. Οι ΩΡΛ συμβουλεύουν, ο καθαρισμός των αυτιών στο σπίτι να γίνεται με τη βοήθεια ενός κομματιού μπαμπάκι, για την απορρόφηση της υγρασίας.

Όταν η κυψελίδα είναι ξερή, αφαιρείται με ένα μεταλλικό άγκιστρο το οποίο μέσα από το ωτοσκόπιο (σιδερένιο χωνάκι που χρησιμοποιείται για να εξετασθεί ο έξω ακουστικός πόρος) πιάνει την κυψελίδα και την αφαιρεί. Μερικές φορές, όμως, η ποσότητα του κεριού είναι τόσο μεγάλη, που κάθε προσπάθεια αφαίρεσης του με το άγκιστρο είναι αδύνατη και προκαλεί πόνο στον ασθενή. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η προετοιμασία του αυτιού από τον ασθενή, ο οποίος χρειάζεται να χρησιμοποιήσει είτε σταγόνες μαγειρικού λαδιού (ή παραφινέλαιου) είτε σταγόνες φαρμακευτικού διαλύματος που κάνουν το κερί εύθρυπτο. Στη συνέχεια αφαιρείται με δύο τρόπους: α) με αναρρόφηση και β) με πλύση (ο ΩΡΛ γιατρός εισάγει στο αυτί μια σύριγγα με ζεστό νερό το οποίο συμπαρασύρει την κυψελίδα). Σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζεται πόνος και δυσανεξία στον ασθενή, εκτός αν υπάρχει φλεγμονή στο ακουστικό τύμπανο. Ο καθαρισμός καλό είναι να γίνεται μια φορά το χρόνο, στην αρχή του καλοκαιριού, διότι το νερό της θάλασσας «φουσκώνει» την κυψελίδα, με αποτέλεσμα να φράζει ευκολότερα ο έξω ακουστικός πόρος.

Ο καθαρισμός των αυτιών μπορεί να γίνει στον καθένα. Για τα μικρά παιδιά προτιμάται η μέθοδος της αναρρόφησης και όχι η αφαίρεση με το άγκιστρο. Οι διαβητικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου και να ενημερώνουν σχετικά τον ωτορινολαρυγγολόγο τους, γιατί οποιοσδήποτε τραυματισμός ή λύση της συνεχείας του δέρματος στο σημείο αυτό, μπορεί να δημιουργήσει κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα (ο όρος δεν σχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά προσδιορίζει την επικινδυνότητα της νόσου). Σε αυτή την περίπτωση ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με ξηρές μεθόδους (αναρρόφηση). Οι ασθενείς με χρόνια ωτίτιδα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον ωτορινολαρυγγολόγο για καθαρισμό της κοιλότητας του αυτιού.

Ο καθαρισμός των αυτιών πραγματοποιείται σε όλα τα ιδιωτικά ιατρεία των ωτορινολαρυγγολόγων. Αν κατοικείτε στις περιοχές Γέρακα, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, μπορείτε να βρείτε τον ΩΡΛ γιατρό που είναι κοντά σας στο site topikos.gr. Επικοινωνήστε και κλείστε ραντεβού. Συνήθως για τον καθαρισμό των αυτιών απαιτούνται δύο επισκέψεις. Στην πρώτη επίσκεψη θα γίνει η εξέταση και θα δοθεί στον ασθενή το λάδι καθαρισμού, και μετά από μία εβδομάδα χρήσης του λαδιού θα ξαναεπισκεφθεί τον γιατρό για να κάνει την πλύση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.