Τον Οκτώβριο το φορολογικό νομοσχέδιο – Μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις

Τον Οκτώβριο το φορολογικό νομοσχέδιο – Μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως «οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις».

Συγκεκριμένα, «μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μειώνεται η φορολογία στις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2019, με προοπτική να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον θα μειωθεί η φορολογία στα μερίσματα, καθώς και ο εισαγωγικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα.

Ενώ έχουν δρομολογηθεί και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, από τις αρχές του 2020. Επιπλέον, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ξεκινώντας από τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Μεσοπρόθεσμα, αλλά με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας όχι εντός του 2020, θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος».

Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό αναμένεται πως θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα και τον συνολικό κυβερνητικό νομοθετικό προγραμματισμό Όπως τόνισε ο Υπουργός «με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις φόρων του 2020, θα ενσωματώνει την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα απλουστεύει και θα απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα, θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα ενισχύει το ελάχιστο ύψος διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα αναμορφώνει το πλαίσιο των παροχών σε είδος, θα ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, θα εκσυγχρονίζει τις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία, θα προωθεί την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων και την υιοθέτηση άλλων έμμεσων τεχνικών σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των περαιτέρω μειώσεων φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών μετά το 2020 συναρτάται με τις προβλέψεις για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και το ύψος των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων».

 

Πηγή: epixeiro.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.