Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: Όταν δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, αλλά ούτε και οι άνθρωποι

Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: Όταν δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, αλλά ούτε και οι άνθρωποι

Με αφορμή την πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Διαχειριστικής  Αρχής της Περιφέρειας και της Παράταξης του ΤΕΕ “Νέα πρόταση Μηχανικών”,

θεωρούμε υποχρέωσή μας να παρέμβουμε προκειμένου να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, για ένα θέμα που αναδείξαμε ως Συνδυασμός, με πλήρη τεκμηρίωση, τόσο για την απώλεια πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με συνεντεύξεις  Τύπου στις 4 Περιφερειακές Ενότητες (δείτε εδώ  http://www.kozan.gr/post/246979https://inkastoria.gr/elpida-zempiliadou/http://www.sentra.com.gr/kastoria/1/item/5901http://kozanimedia.gr/?p=258233#.WBs4TrOt8pEhttp://radio-lehovo.gr/syunentefxi-zempiliadou-florina/ ), όσο και για την τεράστια καθυστέρηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 (δείτε εδώ link 5).

Να ξεκινήσουμε με μια απαραίτητη επισήμανση.

Η απάντηση της  Διαχειριστικής Αρχής, προς ένα θεσμικό Φορέα είναι απαράδεκτη, τόσο ως προς το ύφος της, όσο και ως προς το περιεχόμενό της.

Ως εκ της θέσης του ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, όφειλε στην απάντηση του να περιοριστεί, αυστηρά, στην παράθεση των τεχνικών στοιχείων και των επεξηγήσεών τους, χωρίς να προβαίνει σε καμία κρίση ή χαρακτηρισμό. Πολύ περισσότερο να μην απειλεί ένα θεσμικό Φορέα, επειδή ο επικεφαλής του τυχαίνει να έχει υπηρεσιακή σχέση με την Περιφέρεια.

Υπό κανονικές συνθήκες, η απάντηση θα δινόταν από τον Περιφερειάρχη, με συνημμένη την απάντηση της Υπηρεσίας, καθώς αυτό επιβάλει η θεσμική λειτουργία.

Κρίσεις και χαρακτηρισμοί, σε τέτοιου είδους απαντήσεις, μπορούν να υπογράφονται μόνο από πολιτικά πρόσωπα και όχι αυτά να κρύβονται πίσω από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δυστυχώς όμως, και σ΄ αυτή την περίπτωση, είδαμε να αναπαράγεται το κακό παράδειγμα του άλλου υπηρεσιακού παράγοντα κ. Μιχελάκη (βλέπε θέμα δωρεάς), και μια απάντηση απόλυτα σύμφωνα με το πνεύμα και το ήθος που βιώνουμε την “εποχή Καρυπίδη”. Αγένεια, αλαζονεία, τοποθετήσεις χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση και ξεκάθαρη έλλειψη της όποιας διάθεσης για συνεργασία.

Και περνάμε στην  ουσία του θέματος.

Η παράταξη του ΤΕΕ “Νέα πρόταση Μηχανικών”, θέτει στο κείμενο της  δύο βασικά θέματα.

Πρώτον  το πολύ σοβαρό θέμα της καθυστέρησης της αξιοποίησης των 330εκ€ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 , και

Δεύτερον την απώλεια του πολύ σημαντικού ποσού των 214εκ€ του προηγούμενου ΕΣΠΑ που έκλεισε στις 31.12.2015.

Ο ισχυρισμός, της εν λόγω Παράταξης του ΤΕΕ,  ότι αφενός 330εκ€ «είναι παρκαρισμένα» και δεν αξιοποιούνται και αφετέρου ότι «χάθηκαν» 214εκ€ από μια Περιφέρεια με τεράστια προβλήματα ανεργίας, είναι από μόνο του πολύ σοβαρό θέμα και είναι ιδιαίτερα θετικό που μια Παράταξη του ΤΕΕ ασχολείται με το ζήτημα, καθώς οι πόροι αυτοί αν «έπεφταν» στην τοπική οικονομία, θα ωφελούνταν, μηχανικοί, τεχνίτες, εργάτες, επιχειρήσεις και φυσικά άνεργοι συμπολίτες μας  και θα υλοποιούνταν χρήσιμα έργα που θα βοηθούσαν την Περιφέρεια να βελτιώσει αναπτυξιακά την θέση της και να δημιουργήσει πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει.

Ως προς το πρώτο σημείο, της μη αξιοποίησης δηλαδή των 330εκ€ του νέου ΕΣΠΑ, τα στοιχεία είναι ακριβώς όπως τα δίνει η παράταξη “Νέα πρόταση Μηχανικών”.  Η απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ είναι μόλις 0,4%, όπως προκύπτει  από τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας της ίδιας της Διαχειριστικής Αρχής (δείτε εδώ link 6 και link 7).

Ο Συνδυασμός μας σε  πρόσφατο Δελτίο Τύπου έδωσε αναλυτικά στοιχεία (δείτε εδώ link 5 και link8)

Ως προς την απώλεια πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε και ο Συνδυασμός μας όντως υπήρξε μια τρομακτική απώλεια πόρων ύψους ~230εκ€ το 2015!

Η τεκμηρίωση που αναφέρει όμως η Παράταξη “Νέα πρόταση Μηχανικών” για την απώλεια 214εκ€, είναι λανθασμένη.

Αυτό ακριβώς το σοβαρό «τεχνικό λάθος», επιτρέπει στη  Διαχειριστική Αρχή, στην απάντησή της, να παρακάμπτει την ουσία, που είναι ότι όντως υπάρχει απώλεια πόρων, και να μιλά για «Δόλο, αφέλεια ή άγνοια»

Αν ήθελαν, Διαχειριστική Αρχή και ο Περιφερειάρχης, μπορούσαν στην απάντησή τους να πουν την αλήθεια και να διορθώσουν το λάθος, ως όφειλαν, δίνοντας κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις.

Οι διευκρινίσεις είναι οι εξής: Οι πόροι που είχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το ΕΣΠΑ 2007-2013 προέρχονταν από:

1. το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας = 495,3εκ€ ( δείτε εδώ http://www.pepdym.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=136&Itemid=14 ). Από το ποσό αυτό η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας είχε να διαχειρισθεί μόνο τα 264εκ€ (δείτε εδώ http://www.pepdym.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=136&Itemid=14 ). Το υπόλοιπο ΠΕΠ το Διαχειριζόταν 20 διαφορετικοί  Φορείς για έργα που θα γινόταν φυσικά και πάλι στην Περιφέρεια.

Ευθύνη της Διαχειριστικής Αρχής και του Περιφερειάρχη, ως επικεφαλής, ήταν αφενός να διαχειριστεί πλήρως όλο το ποσό που του ΠΕΠ που είχε στη διάθεσή της και αφετέρου να «παρακολουθεί» την πορεία του συνολικού Προγράμματος (των 20 φορέων δηλαδή) έτσι ώστε έγκαιρα να επισημαίνει τυχόν καθυστερήσεις και να παρεμβαίνει έγκαιρα δια του Περιφερειάρχη ο οποίος με την πολιτική ισχύ της θέσης του όφειλε να εμποδίσει να χαθούν οι πόροι που ανήκουν στην Περιφέρεια.

2. Τομεακά Προγράμματα των κεντρικών Υπουργείων (Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών,  Εργασίας), όπου έργα της Περιφέρειάς μας ήταν ενταγμένα, αυξάνοντας το μερίδιό μας στο ΕΣΠΑ πέρα από το ΠΕΠ.

Από πού προκύπτει λοιπόν το ποσό των ~230 εκ€ που ο Συνδυασμός μας ήδη τον Ιανουάριο του 2016 επεσήμανε ότι χάθηκε  από το ΕΣΠΑ 2007-2013;

Προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία αφενός της Διαχειριστικής Αρχής για το τμήμα που αφορά το ΠΕΠ  και αφετέρου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΣΠΑ).

Ειδικότερα:

από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας χάθηκαν 74 εκ€ στο πλαίσιο της 4ης Αναθεώρησης του ΠΕΠ, δηλαδή από τα 495εκ€ (δείτε εδώ  http://www.pepdym.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=136&Itemid=14) μειώθηκε στα 421εκ€ (δείτε εδώ http://www.pepdym.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=136&Itemid=14 )

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απένταξη ή απόρριψη έργων ύψους 68,6εκ€ ( δείτε εδώ link 11). Έργα που απεντάχθηκαν ή απορρίφθηκαν από το Π.Ε.Π. με αποφάσεις του κ. Καρυπίδη. Οι αιτιολογήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται με την επίκληση απλών και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίσιμων προβλημάτων, που θυμίζουν “προφάσεις εν αμαρτία”.

Η ίδια η Περιφερειακή Αρχή επίσης δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει το μικρό κομμάτι των 264,5 εκ€ που διαχειριζόταν η ίδια, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής (απορρόφηση 98,1%) (δείτε εδώ link12)

  • Από τα Τομεακά Προγράμματα των κεντρικών Υπουργείων χάθηκαν 155 εκ€ ( δείτε εδώ link 11) από έργα  ΠΟΥ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ λόγω αδράνειας και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων, κυρίως, της Περιφερειακής Αρχής.  Έτσι, μετά το Σεπτέμβριο του 2014 είχαμε την απώλεια:
  • 38,6εκ€ από απεντάξεις έργων της από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα     Περιβάλλοντος (ΕΠΠΕΡΑΑ)
  • 69εκ€  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Μεταφορών
  • 152.000€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Εκπαίδευση & διά Βίου Μάθηση
  • 5,2εκ€     από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Διοικητική Μεταρρύθμιση
  • 42,2εκ€   από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας  που λόγω των εκχωρήσεων απώλεσε τους πόρους του προς άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα (Μεταφορών)

Από τα παραπάνω τίποτε δεν αναλύεται στην απάντηση της Περιφερειακής Αρχής.

Ο πρόσφατος ισχυρισμός του Περιφερειάρχη, στην 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ, ότι δηλαδή τα έργα που απεντάχθηκαν ήταν των Δήμων εννοώντας ότι δική τους ήταν η ευθύνη που δεν τα υλοποίησαν έγκαιρα, είναι μόνο η μισή αλήθεια. Γιατί η άλλη μισή είναι ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να εντοπίζει αυτές τις καθυστερήσεις έγκαιρα και να αντικαθιστά έργα που δεν προχωράν με άλλα πιο ώριμα ή να βοηθά με τεχνική υποστήριξη μέσω της Τεχνικής Βοήθειας τους Δήμους και τους άλλους φορείς να υλοποιήσουν τα έργα τους, ή ο ίδιος ο Περιφερειάρχης να πιέζει τα Υπουργεία για να λύσει γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που «μπλοκάρουν» τα έργα.

Σε τι θα μεταφράζονταν όλοι αυτοί οι πόροι, το έχουμε πει και γράψει πολλές φορές μέχρι τώρα. Δυστυχώς και παρά τις πομπώδεις, αλλά κενές περιεχομένου, δηλώσεις του κ. Καρυπίδη στην Περιφέρεια μας δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, ούτε οι άνθρωποι.

Τα μόνα που ευημερούν είναι ο αριθμός των χαμένων ευκαιριών και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια, την οποία όλοι πλέον βλέπουν ξεκάθαρα.

Δύο χρόνια και κάτι μετά την αναρρίχηση του στη θέση του Περιφερειάρχη ο κ. Καρυπίδης έχει πείσει ακόμα και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του ότι η κίνηση του να γκρεμίσει τις γέφυρες, το μοναδικό ουσιαστικά έργο του, είχε και ένα έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Μας έδειξε πως ήρθε για να τα γκρεμίσει όλα στον τόπο μας.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Leave a Reply

Your email address will not be published.