«Συμμαχία Ευθύνης»: Ευλάβεια και σεβασμός στις αδικοχαμένες ψυχές των συμπολιτών μας

«Συμμαχία Ευθύνης»: Ευλάβεια και σεβασμός στις αδικοχαμένες ψυχές των συμπολιτών μας

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς Γιώργος Πετκανάς, συνοδευόμενος από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Συμμαχία Ευθύνης» στα πλαίσια των εκδηλώσεων – που πραγματοποιήθηκαν με διοργανωτή τον Δήμο Καστοριάς – συμμετείχαν με ευλάβεια και σεβασμό για τις αδικοχαμένες ψυχές των συμπολιτών μας.

Συμμετείχαν, για τα θύματα της Εβραϊκής Κοινότητας η οποία αριθμούσε περισσότερα από 1000 άτομα στην πόλη μας, έως την 24η Μαρτίου 1944 – ημέρα που οι ναζί εξανάγκασαν τους Εβραίους να επιβιβασθούν σε οχήματα για να ακολουθήσουν το δρόμο θανάτου προς το Άουσβιτς και Μπίρκεναου. Για πρώτη φορά μετά 75 χρόνια αναγνώσθηκαν τα ονόματα των αδικοχαμένων Καστοριανών Εβραίων.

Συμμετείχαν, για το ολοκαύτωμα Κλεισούρας της 5ης Απριλίου 1944 όταν 280 γυναικόπαιδα και γέροντες, σε μια από τις πιο άγριες επιδρομές των ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής, έχασαν τη ζωή τους σε μια απάνθρωπη θηριωδία.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παραβρέθηκαν μέλη της οργάνωσης “Πορεία Ζωής” απόγονοι των Γερμανών στρατιωτών, που συμμετείχαν στις θηριωδίες κατά των Ελλήνων, για να εκφράσουν δημόσια τη συγγνώμη τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.