Στα πράσα τέσσερις γερμανικές ΜΚΟ για δουλεμπόριο και κατασκοπεία στη Λέσβο

Στα πράσα τέσσερις γερμανικές ΜΚΟ για δουλεμπόριο και κατασκοπεία στη Λέσβο

Από το 2015 τέσσερις γερμανικές ΜΚΟ δρούσαν στη Λέσβο σε αγαστή συνεργασία με Τούρκους δουλεμπόρους, διακινούσαν μετανάστες υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και εισπράττοντας ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.

Με πρόφαση την ανθρωπιστική βοήθεια και χρησιμοποιώντας μεθόδους μυστικών υπηρεσιών, τα μέλη των συγκεκριμένων οργανώσεων χαρτογραφούσαν τις κινήσεις των σκαφών του Λιμενικού, κατέγραφαν τις τηλεπικοινωνίες των ελληνικών υπηρεσιών, ήλεγχαν και χειραγωγούσαν τον τηλεφωνικό αριθμό και την εφαρμογή εκτάκτου ανάγκης που χρησιμοποιούν οι μετανάστες όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, παραπλανούσαν ακόμη και τις δυνάμεις της Frontex, με έναν και μοναδικό στόχο: όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εισροή παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Το γιατί είναι το μεγάλο ερώτημα, ενώ μένει να απαντηθεί και ποιους σκοπούς εξυπηρετούσαν οι τέσσερις συγκεκριμένες οργανώσεις. Ισως, λένε οι αναλυτές της Αστυνομίας, να προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διατηρηθούν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές προκειμένου να έχουν λόγο ύπαρξης και οι συγκεκριμένες οργανώσεις…

Μετά από έρευνες οκτώ μηνών, Αστυνομία και ΕΥΠ κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις ενέργειες και τον ρόλο των τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, να σχηματίσουν δικογραφία στην οποία κατηγορούνται 26 Γερμανοί, δύο Ελβετοί, μία Γαλλίδα, ένας Ισπανός, μία Βουλγάρα, ένας Νορβηγός, μία Αυστριακή και δύο μετανάστες από το Ιράν και το Αφγανιστάν και να συγκεντρώσουν πειστήρια για τον ύποπτο ρόλο τους.

Ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνση διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ακόμα και για κατασκοπεία και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας.

F3_DSC_7986-1024x678
Στη διάθεση των μελών των ΜΚΟ βρισκόταν και ταχύπλοο σκάφος με το οποίο έσπευδαν κοντά στις λέμβους που μετέφεραν μετανάστες

«Tα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα των ΜΚΟ “Mare Liberum e.V.”, “Sea Watch e.V.”, “FFM e.V.” και “Josoor International Solidarity” λειτουργούσαν κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά», αναφέρει το πόρισμα της Αστυνομίας.

Η απόβαση της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ στη Λέσβο και οι έρευνες που ακολούθησαν με φυσικές παρακολουθήσεις, τηλεφωνικές επισυνδέσεις και συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ολοκληρώθηκαν με ένα εντυπωσιακό ρεσάλτο στο σκάφος «Mare Liberum» των ΜΚΟ, πάνω στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του εσωτερικού του, που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ»- πλήθος πειστηρίων.

f7_Screenshot_3
Screenshot_7
Τα μέλη των ΜΚΟ είχαν αναρτήσει μέσα στο πλοίο χάρτες όπου καταγράφονταν οι τουρκικές ακτές από τις οποίες απέπλεαν οι λέμβοι και οι παραλίες της Λέσβου στις οποίες αποβιβάζονταν οι μετανάστες, ενώ γνώριζαν ανά πάσα στιγμή και το στίγμα των πλοιαρίων που έρχονταν στη Μυτιλήνη (πάνω δεξιά)

Βέβαια, ξεχωριστό κεφάλαιο στην επιχείρηση των ελληνικών αρχών στη Λέσβο είναι η μυστική αποστολή μιας ομάδας πρακτόρων οι οποίοι μετέβησαν στην Τουρκία παίζοντας τον ρόλο των μεταναστών (στη γλώσσα των Αρχών αποκαλούνται «insiders»), ήρθαν σε επαφή με τα κυκλώματα και κατέγραψαν όλη τη θαλάσσια διαδρομή και το σκηνικό. Μια άκρως απόρρητη ενέργεια η οποία έδωσε τις μαρτυρίες που απαιτούνταν στις ελληνικές αρχές.

f1_DSC_7945
To σκάφος «Mare Liberum» είχε ρόλο συντονιστή, καθώς από εκεί τα μέλη των ΜΚΟ παρακολουθούσαν κάθε κίνηση κατά τη μεταφορά μεταναστών στη Λέσβο.

Η λειτουργία των τεσσάρων ΜΚΟ έχει ανασταλεί, ενώ, όπως προκύπτει και από το έγγραφο που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», στις 30 Σεπτεμβρίου ο πλοίαρχος του «Mare Liberum» με αίτηση ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης άδεια προκειμένου το σκάφος που εδώ και μήνες είναι αραγμένο στον κόλπο της Γέρας να αναχωρήσει για την Καβάλα με σκοπό -όπως γράφει- να κάνει εργασίες συντήρησης…

Η σύσκεψη και τα στοιχεία

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουάριου στα γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών γίνεται μια εξαιρετικά κρίσιμη σύσκεψη. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο  διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης αποφασίζουν να βάλουν τάξη στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού.

Από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ΜΚΟ για τις περίπου 40 που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Αυτές που πραγματικά προσφέρουν υπηρεσίες και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία τους και τέσσερις άλλες τα κεντρικά γραφεία των οποίων βρίσκονται στη Γερμανία και για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην Ελλάδα.

Ούτε ΑΦΜ, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε μισθοδοσία εργαζομένων, ούτε εμφανείς τρόποι χρηματοδότησης. Το ψάξιμο των συγκεκριμένων οργανώσεων αναλαμβάνει η Αστυνομία με τη βοήθεια της ΕΥΠ.

f12_Mare-Liberum-e_V_
f11_Sea-Watch-e_V_
f13_Josoor-International-Solidarity
f14_FFM-e_V_
Oι ιστοσελίδες των τεσσάρων ΜΚΟ μέσω των οποίων προωθούσαν τους σκοπούς τους

Από την πρώτη στιγμή η κατάσταση δείχνει θολή και ύποπτη με τις συγκεκριμένες οργανώσεις. Υπόγειες επαφές και διασυνδέσεις μεταξύ τους, περίεργες αναρτήσεις στο Twitter για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού και εμπλοκή στον τρόπο λειτουργίας των γραμμών κίνδυνου και βοήθειας που χρησιμοποιούν οι μετανάστες.

«Τα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα των ΜΚΟ, λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά, υποστηρίζουν, προωθούν και υλοποιούν για την εκπλήρωση του παράνομου σκοπού τους και των δραστηριοτήτων τους τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης Watch The Med, την τηλεφωνική σύνδεση +33486517161 AlarmPhone, την οποία καλούν στοχευμένα κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών μετανάστες που βρίσκονται σε λέμβους στη θάλασσα ή και ενδιάμεσα πρόσωπα, επιδιώκοντας να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων αρχές προκειμένου προχωρήσουν σε διάσωση των μεταναστευτικών ροών», αναφέρει το πόρισμα της Αστυνομίας.

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια των συγκεκριμένων προσώπων έπαιζε -σύμφωνα πάντα με τον φάκελο της δικογραφίας- το «Mare Liberum».

«Η προαναφερόμενη πίεση, που υποστηρίζεται επιχειρησιακά από μέλη του πληρώματος του αγκυροβολημένου στη Λέσβο σκάφους “Mare Liberum”, υλοποιείται τόσο με τηλεφωνικές κλήσεις από τις τηλεφωνικές συνδέσεις του AlarmPhone προς τις αρμόδιες λιμενικές αρχές όσο και με σχετικές κατά τον χρόνο εξέλιξης της μεταναστευτικής ροής δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ακριβούς σε τακτά χρονικά διαστήματα στίγματος της λέμβου με τους παράτυπους μετανάστες, με την ειδικότερη επισήμανση ελληνικά/τουρκικά/διεθνή ύδατα, τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στη λέμβο, τις θέσεις παραπλεόντων πλοίων και φωτογραφίες αυτών, περιλαμβανομένων σε αυτά και των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Δημοσιοποιώντας έτσι την επιχειρησιακή για την προστασία των συνόρων δραστηριότητά τους, που δύναται αντικειμενικά λόγω του απόρρητου χαρακτήρα της αποστολής τους να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα της χώρας ή στις διεθνείς σχέσεις αυτής ή στα οικονομικά της συμφέροντα, στη διεθνή ειρήνη γενικότερα, αλλά και στη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του COVID-19».

f9_ΕΓΓΡΑΦΟ-ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ-MARE-LIBERUM
Η αίτηση για την αποχώρηση του «Mare Liberum» από τη Μυτιλήνη, με το πρόσχημα των εργασιών συντήρησης

Επιπρόσθετα, η έρευνα έδειξε και κάτι ακόμα: συχνές επικοινωνίες μελών του πληρώματος του σκάφους «Mare Liberum» με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Josoor International Solidarity» για ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με μεταναστευτικές ροές που προήλθαν ή θα προέλθουν από την Τουρκία στη χώρα μας (τόπος εκκίνησης, χρόνος μεταναστευτικής ροής, ηλικία, φύλο και χώρα καταγωγής επιβαινόντων στη λέμβο).

Χάρτης της ακτογραμμής της Λέσβου με προσδιορισμένα τα σημεία ελλιμενισμού, αλλά και τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές ακτές. Λεπτομερείς χάρτες των ζωνών διαμονής αλλοδαπών στο μέχρι πρότινος Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου.

f8
H αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. κατονομάζει αναλυτικά τα στελέχη των ΜΚΟ που εμπλέκονται στην υπόθεση

Στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ρεσάλτο στο «Mare Liberum» προκειμένου να εντοπιστούν και αποδεικτικά στοιχεία. Από την ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων που βρέθηκαν στο σκάφος προκύπτει ότι τα μέλη του προέβαιναν σε συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού κατά την επιχειρησιακή του δράση για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας.

Προβολή της δράσης του AlarmPhone σε μεγάλο αριθμό των μέχρι πρότινος διαβιούντων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου αλλοδαπών, με τη διανομή έντυπου υλικού με σκοπό την περαιτέρω προώθηση και αξιοποίηση των διαδικασιών της προαναφερόμενης παράνομης δράσης για επίτευξη μελλοντικών μεταναστευτικών ροών.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, πραγματοποιούσαν κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ροών επικοινωνία με το AlarmPhone και τους ευρισκομένους στην λέμβο μετανάστες δίνοντας εντολές και οδηγίες για συγκέντρωση και αποστολή στοιχείων που αφορούν αυτές (στίγματα, παραπλέοντα σκάφη, αριθμός επιβαινόντων, σύνθεση αυτών, φωτογραφίες των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής που επιχειρεί στα σύνορα κ.λπ.).

Παράλληλα, παρείχαν κάθε δυνατή συνδρομή κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών και έρχονταν σε επικοινωνία στην Τουρκία με αλλοδαπούς των οποίων η διεκπεραίωση στις ελληνικές ακτές δεν τελεσφόρησε, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού της επιχειρησιακής δραστηριότητας της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τέλος, διατηρούσαν επικοινωνία με αλλοδαπούς που έχουν ήδη διακινηθεί και βρίσκονται στη χώρα μας με στόχο τη στρατολόγησή τους προς περαιτέρω εξυπηρέτηση των σκοπών της δράσης τους, που συνίστατο στην αδιάκοπη συνέχιση εξέλιξης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Οι «Insiders» της ΕΥΠ

Από την έρευνα των ελληνικών υπηρεσιών προέκυψε ότι δεν υπήρχε ούτε μία μαρτυρία-κατάθεση που να στηρίζει όλα όσα δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι Αρχές. Ετσι στις αρχές Ιουλίου αποφασίστηκε να μπει σε εφαρμογή ένα ριψοκίνδυνο και άκρως απόρρητο σχέδιο. Πράκτορες της ΕΥΠ μεταμορφώθηκαν σε παράτυπους μετανάστες, ήρθαν σε επαφή με τα κυκλώματα των Τούρκων διακινητών και κατέγραψαν τα πάντα.

Από τα χρήματα που καταβάλλουν μέχρι τις επαφές με τα άτομα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο. Οπως προέκυψε, δύο γυναίκες, η μία από την Αυστρία, ιδρυτικό μέλος της «Josoor International Solidarity», και η άλλη από τη Νορβηγία, κινούνταν στα παράλια της γειτονικής χώρας και στην ουσία εκπροσωπούσαν τις ΜΚΟ στις επαφές με τα κυκλώματα και τους παράτυπους μετανάστες.

Το σχέδιο «Insiders» της ΕΥΠ πήγαινε καλά μέχρι την ώρα  που ξέσπασε η κρίση στο Αιγαίο και οι στόλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας έπλεαν στη θάλασσα. Οι ροές πάγωσαν και υπήρχε κίνδυνος για τους πράκτορες να εγκλωβιστούν. Είχαν ήδη καταγράψει όλες τις επαφές, είχαν πάρει μαρτυρίες από πρόσωπα, ενώ περίμεναν το ΟΚ να επιστρέψουν στη Λέσβο προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και να σχηματιστεί η δικογραφία. Με κινηματογραφικό τρόπο οι «Insiders» κατάφεραν να μπουν σε μία από τις ελάχιστες βάρκες που έφταναν στα ελληνικά νησιά και να βγουν στη στεριά. Η μυστική αποστολή τους είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι οι έρευνες κινούνταν και σε ένα άλλο επίπεδο. Αν τα συγκεκριμένα άτομα που ερευνώνται από τις ελληνικές αρχές έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή σε δύο περίεργα συμβάντα που σημειώθηκαν στη Λέσβο τους τελευταίους μήνες. Το πρώτο σχετίζεται με τον εμπρησμό στις 7 Μαρτίου του σχολείου των προσφύγων «One Happy Family», απέναντι από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, για τον οποίο συνελήφθησαν τρεις Παλαιστίνιοι (δύο ζουν στην Αθήνα και ο ένας ήταν διερμηνέας στο νησί) και το δεύτερο με τις φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της Λέσβου την ώρα που η ομάδα των έξι Αφγανών έκαιγε τη Μόρια.

f5_Screenshot_15
Ανάμεσα στα ευρήματα των Αρχών περιλαμβάνεται και η αναλυτική καταγραφή των συνομιλιών που είχαν τα μέλη των ΜΚΟ με το Λιμενικό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης

Τα μυστικά κονδύλια και η χρηματοδότηση

Ενα βασικό κομμάτι των ερευνών μέχρι στιγμής παραμένει σκοτεινό: είναι αυτό που αφορά τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων ΜΚΟ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λάμβαναν κάθε χρόνο από το 2015 και φυσικά γιατί στην Ελλάδα δεν εμφανίζουν κανένα στοιχείο, αν και διαθέτουν δύο σκάφη και μεγάλο αριθμό εργαζομένων και εθελοντών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρήματα έμπαιναν από τα κεντρικά των ΜΚΟ σε συγκεκριμένους λογαριασμούς προκειμένου να μπορούν τα μέλη να προμηθεύονται τα απαραίτητα για τη διαμονή και τη σίτισή τους.

Τις έρευνες πλέον για να διαπιστωθούν οι πηγές χρηματοδότησης -τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό κομμάτι- έχει αναλάβει η Οικονομική Αστυνομία με τη συνδρομή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Οι δυσκολίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεγάλες, καθώς οι έδρες των συγκεκριμένων ΜΚΟ βρίσκονται εκτός Ελλάδας και πιθανότατα να ζητηθεί η συνδρομή των γερμανικών αρχών προκειμένου να διευκολυνθεί ακόμα ένα σημείο της δράσης τους. Φυσικά, αυτό που ψάχνουν -αν και, όπως λένε οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, δεν αλλάζει τα δεδομένα- είναι αν υπήρχε οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα από τα κυκλώματα των διακινητών στα συγκεκριμένα υπό διερεύνηση μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ.

Λευτέρης Οικονόμου: Υπόθεση κατασκοπείας από ΜΚΟ και ξένα δίκτυα υπηρεσιών

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, που είχε αναλάβει το όλο project, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (ακολουθεί προανάκριση από την Εισαγγελία), αναφέρει στο «ΘΕΜΑ»:

«Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο του πρωθυπουργού όσο και στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχαν τεθεί τα όρια της νομιμότητας αλλά και το πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας μέσα στο οποίο όφειλαν να κινηθούν οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας – εγχώριες και διεθνείς.

Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη βάση των κυβερνητικών αποφάσεων τέθηκαν οι προδιαγραφές για τη λειτουργία των ΜΚΟ και τη δημιουργία Μητρώου των ΜΚΟ. Υπήρξαν ΜΚΟ που σεβάστηκαν τους κανόνες της νομιμότητας και άλλες που επιχείρησαν και επιχειρούν να ακολουθήσουν άλλες διαδρομές.

Με την τελευταία επιχείρηση όπου συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, σε επίπεδο ΕΥΠ, Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών, Αντιτρομοκρατική, Διεύθυνση Αλλοδαπών, Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης), καθώς και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 33 μελών τεσσάρων ΜΚΟ για κατασκοπεία και παράνομη διακίνηση μεταναστών, το μήνυμα είναι σαφές:

τα σύνορα της Ελλάδας τόσο στον Εβρο όσο και στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου θωρακίζονται έναντι εγχειρημάτων κατασκοπείας και επιβουλής της εθνικής ασφάλειας από ΜΚΟ και ξένα δίκτυα υπηρεσιών που εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και οι έλεγχοι (οικονομικοί και άλλοι) στις εκτός πλαισίου νομιμότητας ΜΚΟ θα κλιμακωθούν».

Leave a Reply

Your email address will not be published.