Σε βινύλιο θα κυκλοφορήσουν τα μηνύματα της NASA προς τους εξωγήινους

Σε βινύλιο θα κυκλοφορήσουν τα μηνύματα της NASA προς τους εξωγήινους

Tο θρυλικό ηχογραφημένο μήνυμα που είχε τοποθετήσει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στα δύο διαστημόπλοια «Βόγιατζερ» που εκτοξεύθηκαν το 1977 και προοριζόταν για τα αυτιά των εξωγήινων, θα μπορούν, από του χρόνου, να ακούνε και σε βινύλιο οι γήινοι.

Το κάθε σκάφος, μεταφέρει μια σειρά από «μηνύματα» προς τους εξωγήινους, ηχογραφημένα σε μια χρυσή πλάκα βινυλίου 12 ιντσών, με ήχους από διάφορα μέρη της Γης. Κάθε διαστημόπλοιο που έχει αναλάβει το ρόλο του «αγγελιαφόρου» για τους, πιθανούς, εξωγήινους παραλήπτες του μηνύματος διαγράφει ακόμα τη δική του πορεία στο διάστημα.

Το «Βόγιατζερ 1» βγήκε από τα όρια του ηλιακού συστήματος και εισήλθε σε διαστρικό χώρο από το 2014, αποτελώντας έτσι το κατασκεύασμα που η ανθρωπότητα έχει στείλει πιο μακριά από κάθε άλλο. Το «Βόγιατζερ 2», που είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία, εξακολουθεί να εξερευνά το ηλιακό μας σύστημα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, που η ιστορική ηχογράφηση των «μηνυμάτων» προς εξωγήινους θα είναι διαθέσιμη σε όλους. Μια ομάδα Αμερικανών ανέλαβαν να δημιουργήσουν σχεδόν ακριβή αντίγραφα του δίσκου, για να τιμήσουν την επερχόμενη 40ή επέτειο από την εκτόξευση των «Βόγιατζερ», που θα ολοκληρωθεί το 2017.

Το μήνυμα -κωδικοποιημένο σε αναλογική μορφή- είχε επιλεχθεί από μια επιτροπή με επικεφαλής τον διακεκριμένο αστρονόμο, Καρλ Σέιγκαν, του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις πλάκες που ταξιδεύουν, υπάρχουν μόνο δέκα αντίγραφά τους στη Γη, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται σε εγκαταστάσεις της NASA.

Τα «μηνύματα» των δίσκων περιλαμβάνουν από μουσικές των Μπαχ και Μπετόβεν έως το «Johny B.Goode» του Τσακ Μπέρι και μελωδίες από τη Σενεγάλη και τις Νήσους του Σολομώντος, χαιρετισμούς σε 55 διαφορετικές γλώσσες, καθώς επίσης ήχους της φύσης, όπως κεραυνών, εκρήξεων ηφαιστείων, κυμάτων, κραυγών ζώων και ενός μωρού που κλαίει.

Η δημιουργία των επετειακών δίσκων (Voyager Golden Record: 40th Anniversary Edition), με παραγωγή από τη δισκογραφική εταιρεία Ozma Records, χρηματοδοτείται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Kickstarter από τις συνεισφορές κάθε ενδιαφερόμενου. Ήδη η καμπάνια έχει μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή άνω των 6.100 ατόμων και έχει αντλήσει σχεδόν τετραπλάσιο ποσό (762.000 δολάρια) από τον αρχικό στόχο των περίπου 200.000 δολαρίων.

Συνεισφορές γίνονται δεκτές έως τις 20 Οκτωβρίου, ενώ οι δίσκοι με τις ηχογραφήσεις αναμένεται να κυκλοφορήσουν του χρόνου τον Αύγουστο και θα διατίθενται οπουδήποτε στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.