Π. Περιβολάρης για τη νέα σχολική χρονιά

Επαίρεται το Υπουργείο Παιδείας ότι φέτος τα σχολεία άνοιξαν κανονικά και είναι πλήρεις με τα βιβλία και τους δασκάλους να έχουν καλύψει όλες τις θέσεις. Να διευκρινίσουμε βέβαια ότι μετά το φιάσκο με τα βιβλία το 2011, έκτοτε τα βιβλία είναι όλα στις αρχές του καλοκαιριού στις αποθήκες των σχολείων και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα. Αν ο Υπουργός Παιδείας θεωρεί την επάρκεια για τον αγιασμό, ναι ο αγιασμός έγινε κανονικά σε όλα τα σχολεία, αλλά αυτό συνέβη και πέρσι και πρόπερσι και όχι για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια. Αν εννοεί, όμως, για όλη τη σχολική χρονιά, τότε ψεύδεται.

Για παράδειγμα στην Ανατολική Αττική υπάρχουν αυτή τη στιγμή 30 κενά σε δασκάλους, 29 κενά σε τμήματα ένταξης ειδικής αγωγής σε δημοτικά, 9 κενά σε νηπιαγωγεία. Θυμίζουμε ότι ήδη με το “νέο τύπο ενιαίου ολοήμερου σχολείου” κόπηκαν ώρες στο σχολεία και έχουν περικοπεί μόνο στην Ανατολική Αττική 100 θέσεις εργασίας. Στην ίδια περιφέρεια πέρσι δούλεψαν 422 αναπληρωτές δάσκαλοι και φέτος θα δουλέψουν 210, σύμφωνα με τα όσα ζήτησε η Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής με βάση το νέο τύπου σχολείο. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς στα στοιχεία μαζεύονται ώρα, με την ώρα.

Σε ότι δε αφορά την Καστοριά, η μείωση των μαθητών λόγω της κρίσης που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κορυφωθεί στο νομό, είναι το μεγάλο πρόβλημα. Λόγω της μείωσης των μαθητών, με το υπάρχον δυναμικό δεν χρειάζονται περισσότεροι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Αλλά με αυτή τη λογική στα προσεχώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα υπάρχουν μαθητές στην Καστοριά για να λειτουργούν τα σχολεία. Και βέβαια παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού στην Καστοριά υπάρχουν κενά στις συμπληρωματικές ώρες (ξένες γλώσσες, καλλιτεχνικά κλπ) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ακόμα περισσότερα στην ειδική αγωγή. Αυτοί που αξίζουν συγχαρητήρια είναι οι εκπαιδευτικοί και οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς που παρά τα προβλήματα καταφέρνουν να κάνουν λειτουργικά τα σχολεία του νομού στην επάρκειά τους και χωρίς να λένε μεγάλα λόγια για δήθεν καλύτερη έναρξη σχολική χρονιάς εδώ και 30 χρόνια. Καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο στους μαθητές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.