Πρέσπες 2021: Μουσικές βραδιές και αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες

Πρέσπες 2021: Μουσικές βραδιές και αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες

Οι «Πρέσπες» επανεκκινούν μετά από απουσία δύο χρόνων λόγω της πανδημίας. Δεν είναι και λίγο. Το πιο λαμπρό φεστιβάλ που είναι καταξιωμένο στην συνείδηση των Ελλήνων σαν το φεστιβάλ των συνόρων – συν Θεώ –  ξεκινάει στις 20 Αυγούστου στην επιβλητική βασιλική του Αγίου Αχιλλείου με μια βραδιά όνειρο. Μια βραδιά γεμάτη από μουσικές εξαίσιες και σπάνια πρόσωπα του τραγουδιού μας.

Στο πρώτο μέρος ρεσιτάλ του Σταμάτη Κραουνάκη. Ο πολυμήχανος συνθέτης έχει ξανακάνει κάτι τέτοιο προ δεκαετίας και λέγαμε ότι ήταν η ωραιότερη εκδήλωση που παρακολούθησαν πέντε χιλιάδες τυχεροί θεατές. Ο Σταμάτης ως showman δεν έχει ταίρι. Είναι ο μόνος που υπήρξε στην Ελλάδα. Το ρεσιτάλ είναι ένα τόξο από τα χρόνια των Beatls μέχρι τις μέρες μας. Στο δεύτερο μέρος το ίδιο βράδυ μια άλλη γιορτή με τίτλο « Από τον Μίκη στο Μάνο στον Θάνο.» Τραγούδια σπάνια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι και του Μικρούτσικου, που τραγουδούν σπουδαίοι ερμηνευτές. Ο μοναδικός Μανώλης Μητσιάς, ο εκρηκτικός Βασίλης Λέκκας, και η δεύτερη μούσα του Μικρούτσικου, μετά την Μαρία Δημητριάδη, Ρίτα Αντωνοπούλου.

Αυτή την βραδιά ήταν προαποφασισμένο να βρίσκεται στον Άγιο Αχίλλειο  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όμως ο μεγάλος πόνος που σκεπάζει την Ελλάδα μετά την απίστευτη καταστροφή από τις πυρκαγιές, αφήνει αυτό τον ερχομό μετέωρο. Όλα θα αποφασιστούν την ώρα που πρέπει με την ευθυκρισία της Προέδρου. Οι «Πρέσπες» που μετέχουν στον πανελλήνιο θρήνο προφανώς και αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση.

Οι Πυξ Λαξ στη Φλώρινα

Το Σάββατο 21 Αυγούστου στο μεγάλο στάδιο της Φλώρινας και με όλους τους υγειονομικούς κανόνες θα γίνει η συναυλία των Πυξ Λάξ. Με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα. Οι Πυξ Λαξ είχαν έρθει στη Φλώρινα στο ξεκίνημα του φεστιβάλ και το φιλόμουσο κοινό τους είχε λατρέψει. Τώρα θα προστεθεί στη μπάντα «Το αστέρι του βορά», το μικρό αστεράκι που γεννήθηκε στη Φλώρινα, η Έλενα Φερεντίνου.

Μίκης ο Μέγας

Αλίμονο αν οι «Πρέσπες» δεν είχαν και φέτος μαγική βραδιά για τον Μίκη Θεοδωράκη. Φέτος που γιορτάζουμε τα ενενήντα έξι του χρόνια. Ποτέ δε μας ξέχασε. Ποτέ δε το ξεχάσαμε. Ήρθε εδώ όταν «τα κοκτέιλ μολότοφ» και οι πύραυλοι σάρωναν την γειτονική Γιουγκοσλαβία, ήρθε και διηύθυνε «κρυφά» την συμφωνική του Βελιγραδίου για την οποία υπήρχε εμπάργκο. Τώρα η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης με τον ίδιο να έχει επιλέξει τα τραγούδια θα εμφανιστεί στο ιστορικό Αμύνταιο, στο Δημοτικό Στάδιο, με κορυφαίους εκτελεστές τον Βασίλη Λέκκα και την Πάολα, που ήδη έχει συμπληρώσει διψήφιο αριθμό συναυλιών για το Μίκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την Κυριακή 22 Αυγούστου στο Ανοιχτό Γήπεδο του Αμυνταίου.

Οι Άγριες «ΜΕΛΙSSES»

Οι «ΜΕΛΙSSES» κεντρίζουν την νεολαία ως ένα άλλο συγκρότημα. Είναι οι εκφραστές της γενιάς του ’20. Με επικεφαλείς τον συνεχώς εξελισσόμενο Χρήστο Μάστορα, μια θαυμάσια μπάντα και με αφανή καθοδηγητή το μάνατζερ Κουτράκη. Οι εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει νέους από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Αλλά κι εδώ τα μέτρα θα είναι δρακόντεια στο Δημοτικό Στάδιο της Φλώρινας, Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Στα πλαίσια των μεγάλων εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιάνη «Συνομιλώντας με τον 20 αιώνα» – 40 συνεντεύξεις στο Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Φλώρινα στις 18 Αυγούστου και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου στις 16 Αυγούστου.

Μία  ακόμα εκδήλωση των «Πρεσπών» είναι η έκθεση φωτογραφίας της  Αθηνάς Πέρκα « Αιθιοπία: Το παραμύθι της σκόνης»

Η Μαγεία των Πρεσπών

Οι Πρέσπες είναι πέραν. Είναι στις άκρες της Ελλάδας. Εκεί που αρχίζει η Ελλάδα. Εκεί που κάποτε τέλειωνε το βυζάντιο. Εκεί που έζησαν νεράιδες με βασιλόπουλα μαζί, ξωτικά με αντάρτες και μακεδονομάχοι με τους ξωμάχους του 20ου αιώνα. Δεν είναι φεστιβάλ. Είναι φύση με εκατό οθόνες. Βλέπεις και ακούς ότι επιθυμείς. Στη Μεγάλη Πρέσπα υπάρχει το φως που άναψε ο Ρωμανός Ο Μελωδός, ο ταπεινός διάκος από την Βηρυτό. Αυτός που έφερε μαζί του ένα τυλιχτάρι στη μασχάλη του με τους ωραιότερους εκκλησιαστικούς ύμνους και παράδοξα ποιήματα για την Παναγιά.

Από την άλλη μεριά στις σπηλιές της υπάρχει το φως του εμφυλίου πολέμου. Τρεμοσβήνει ακόμα. Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου έγινε ο τάφος του τσάρου Σαμουήλ. Ο Πορφυρός σκελετός του βρέθηκε σε μια σαρκοφάγο  από τον σπουδαίο Σαλονικιό καθηγητή της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής Νίκο Μουτσόπουλο. Τα ίχνη από τους επισκοπικούς θρόνους των γύρω περιοχών υπάρχουν ακόμα στο ιερό της βασιλικής του 985 μ.Χ. Το φεστιβάλ έγινε 32 χρονών αλλά παραμένει όπως ξεκίνησε. Ονειροπαρμένο.

Θα τηρηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση διασποράς του Covid-19.

https://radio-lehovo.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.