Παραίτηση του Κοσμά Βαρσάμη

Παραίτηση του Κοσμά Βαρσάμη

Με το παρόν επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω την παραίτησή μου από τη θέση του Γραμματέα της Νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καστοριάς, καθώς και του Γραμματέα Περιφερειακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Δυτικής Μακεδονίας, την οποία κοινοποίησα ήδη στα αρμόδια κομματικά όργανα.

Συμπληρώνεται πλέον μια πενταετία από τον Ιούνιο του 2013 όταν και ανέλαβα τα καθήκοντα του Γραμματέα της Νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Καστοριάς και του γραμματέα της Περιφερειακής επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας. Η ροή των πολιτικών γεγονότων απίστευτη, η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου τεράστια, γεγονότα 15ετίας τα ζήσαμε σε 5 χρόνια.

Κλείνει λοιπόν για μένα ένας κύκλος προσπαθειών και  προσωπικών θυσιών, όπως και της οικογένειάς μου που την ευχαριστώ για την υπομονή της και την ανοχή της με την ένταση που ζήσαμε την δύσκολη αυτή περίοδο. Ήταν μια πολιτικά κολασμένη περίοδος στη διάρκεια της οποίας κλήθηκα να διαχειριστώ  σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο όλον τον Γολγοθά που ανέβηκε η παράταξη, αφενός μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσει την πατρίδα όρθια μέσα στη διεθνή τρικυμία και τις εγχώριες σειρήνες του αντιμνημονιακού λαϊκισμού, κι αφετέρου αργότερα κατά την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν φτάσαμε ως έθνος στην κόψη του ξυραφιού αντικρίζοντας κυριολεκτικά την άβυσσο.

Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε ως τοπικό ΠΑΣΟΚ αλλεπάλληλες εκλογικές προκλήσεις, από τις ευρωεκλογές του 2014, τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του ίδιου έτους έως τις διπλές εθνικές εκλογές και το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και δύο εσωκομματικές αναμετρήσεις για την εκλογή ηγεσίας μέσα σε συνθήκες πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας και με μένα υποψήφιο βουλευτή τον Ιανουάριο του 2015  και επικεφαλή του ψηφοδελτίου στην Καστοριά  τον Σεπτέμβριο του 2015.

Προασπίσαμε και δικαιωθήκαμε σε αυτό, την μοναδική εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης και αποδείξαμε ότι εθνικό και προοδευτικό είναι το αληθές και ότι αυτό μόνο δίνει προοπτική στην χώρα και τους πολίτες. Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την εθνική κρίση παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις, αλλά και συχνές εσωτερικές κρίσεις, από αμφιθυμίες για την εφαρμογή της στρατηγικής της σωτηρίας της χώρας και μικρόψυχες προσωπικές στρατηγικές με αποκορύφωμα την διασπαστική κίνηση του Δεκεμβρίου του 2014.

Προσωπικά έχω την ικανοποίηση ότι καταφέραμε πάντοτε να πετύχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία για τον πολιτικό μας χώρο, διατηρώντας τον σε μια παραδοσιακά πολύ δύσκολη για αυτόν περιοχή και με όλα τα κοινωνικά δεδομένα εναντίον μας,  με τα εκλογικά  ποσοστά μας πάνω των πανελλαδικών..

Ως νομαρχιακή επιτροπή κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να κρατήσουμε ζωντανή την παράταξη σε τοπικό επίπεδο, προχωρήσαμε σε δεκάδες ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις όπου παρέστη σχεδόν το σύνολο του κεντρικού στελεχιακού δυναμικού της παράταξης, υπήρξαμε παρεμβατικοί στα τοπικά ΜΜΕ, κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους τοπικούς φορείς, προσπαθώντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να βοηθήσουμε με τις επαφές, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας τον τόπο μας.και βέβαια διατηρήσαμε πάντοτε και την πολιτική μας αυτονομία, εκφράζοντας ευθαρσώς την άποψή μας απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις με τα οποία δεν βρεθήκαμε σύμφωνοι.

Σήμερα αισθάνομαι πλέον ότι κλείνει ένας πολιτικός κύκλος. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ήδη ως βασική οργανική συνιστώσα μέσα στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο και επέλεξε σε κάθε νομό της χώρας τη νομαρχιακή του επιτροπή, καθώς και τον τοπικό του Γραμματέα. Χαίρομαι που στην περιοχή μας επελέγη ο καλός φίλος και άξιο στέλεχος του χώρου για τη θέση του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Θωμάς Αναστασίου, του οποίου  η εργατικότητα αποτελούν εγγύηση ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα νέα του καθήκοντα έχοντας βεβαίως και τη δική μου συμπαράσταση σε ό,τι χρειαστεί.

Με δεδομένο λοιπόν το νέο οργανόγραμμα του χώρου θεωρώ ότι η προσφορά μου από τη θέση του Γραμματέα ΠΑΣΟΚ τερματίζεται εδώ και η πολιτική διεύθυνση της παράταξης περνάει αυτονοήτως στην αρμοδιότητα της νέας νομαρχιακής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Παραδίδω λοιπόν την εντολή που έλαβα από το σώμα των μελών τοπικά αλλά και Περιφερειακά και τους ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου έκαναν να είμαι παρών στην πρώτη γραμμή της μάχης της αλήθειας. Αυτό άλλωστε επιβάλλει η διαδικαστική και οργανωτική καθαρότητα μιας και σε κάθε άλλη περίπτωση η αλληλοεπικάλυψη ρόλων και αρμοδιοτήτων θα δημιουργούσε εικόνα χάβρας που μόνο ζημία θα είχε να επιφέρει στον ήδη βαθιά ταλαιπωρημένο πολιτικό μας χώρο.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά θα συνεχίσω να υπηρετώ την παράταξη μέσα στην οποία μεγάλωσα βιολογικά και πολιτικά από τη θέση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στην οποία επιλέχθηκα ως εκπρόσωπος της πολιτικής πλατφόρμας του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω να παλεύω για μια παράταξη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μακριά από λαϊκίστικες χίμαιρες.

Κοσμάς Βαρσάμης μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.