Πέτσας: Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται τις εκλογές γι’ αυτό δεν τις ζητούν

Πέτσας: Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται τις εκλογές γι’ αυτό δεν τις ζητούν

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Πέτσας είπε ότι «τώρα είμαστε σε μια κατάσταση, όπου αυτό που έχει σημασία, είναι να σταθεροποιήσουμε τα κρούσματα στο επίπεδο που βρίσκονται και να αρχίσουν σιγά σιγά να έχουν πτωτική πορεία. Με βάση αυτόν τον γνώμονα και με βάση τις αντοχές του συστήματος υγείας, η κυβέρνηση έχει εκφράσει εδώ και καιρό την πρόσθεση της μέσα στον Απρίλιο να προχωρά σε σταδιακά ανοίγματα της οικονομίας και της κοινωνίας για να επανέλθουμε μέχρι το Πάσχα σε μια καλύτερη κατάσταση».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στην Πάτρα με αφορμή την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «από την Παρασκευή το βράδυ που έγινε γνωστή η απόφαση ότι θα κλειστά τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αχαΐα, την Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να έχουμε έναν χειρισμό ανάλογο για τους ανθρώπους είχαν κάποιες προσδοκίες και είδαν να διαψεύδονται» και πρόσθεσε «συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό να πάω στην Πάτρα και να συνομιλήσω με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και του λιανεμπορίου».

Επιπλέον, σημείωσε για τις αντιδράσεις «είδαμε εκπροσώπους του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποδοκίμαζαν με κάποια συνθήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με οποιοδήποτε διεκδικητικό πλαίσιο των εμπόρων».

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι «η χώρα δεν έχει κυβέρνηση» και ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σύντομα σε εκλογές, ο κ. Πέτσας απάντησε «ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στην αρχηγία της ΝΔ, μετά από τις πρώτες προσαρμογές, ήδη από τον Απρίλιο ζήτησε εκλογές. Κατάλαβε ότι υπήρχε μια κυβέρνηση η οποία ζημίωνε τον τόπο και ζήτησε εκλογές για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έχουμε πολιτική αλλαγή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σήμερα ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, γιατί δεν ζητάει εκλογές;» διερωτήθηκε.

«Αντίθετα ο κ. Τσίπρας γυρνάει δεξιά και αριστερά και λέει πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ούτε σε σχέση με αυτά που αντιλαμβάνονται οι πολίτες, που φαίνεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την κατεύθυνση που επιλέγει η χώρα και αυτό είναι το βασικό πολιτικό διακύβευμα. Όχι να λέει δεξιά και αριστερά τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Αν η αντιπολίτευση πίστευε ότι έχει ένα μομέντουμ, το οποίο θα την ευνοούσε, θα ζητούσε εκλογές ο κ. Τσίπρας. Δεν το κάνει, γιατί φοβάται τις εκλογές» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Και συμπλήρωσε «οι εκλογές όμως δεν θα γίνουν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ξεκάθαρα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τότε θα κριθεί το έργο της κυβέρνησης από τους πολίτες».

Όσον αφορά την απλή αναλογική στους δήμους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «τους επόμενους μήνες έρχεται ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ προς ψήφιση, μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης που είχαμε πριν από λίγες ημέρες, και μπορεί να δώσει μια οριστική λύση».

Εξήγησε δε ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις: «Πρώτον, όποιος συνδυασμός συγκεντρώσει πάνω από 43% στον πρώτο γύρο, θα μπορεί να εκλέγει τον δήμαρχο παίρνοντας την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Θα υπάρχει ένα όριο εισόδου στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο, το 3% που είναι γνωστό και από τις εθνικές εκλογές. Ακόμη, έρχεται η επαναφορά της πενταετούς θητείας, αντί της τετραετούς που προέβλεπε ο τελευταίος νόμος. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες παρεμβάσεις που θέλουν πιο λειτουργικές τις συνεδριάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, με μια λελογισμένη, όπως λέμε, αλλά όχι διακοσμητική, μείωση του αριθμού των δημοτικών και των περιφερειακών συμβούλων, πάντα με πρόνοια ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συζήτηση».

Leave a Reply

Your email address will not be published.