Οι Femen έκλεισαν 10 χρόνια ακτιβισμού και γυμνών διαμαρτυριών

Οι Femen έκλεισαν 10 χρόνια ακτιβισμού και γυμνών διαμαρτυριών

Με το στήθος τους γυμνό, οι ακτιβίστριες της Femen θέλουν να καταγγείλουν με τις αστραπιαίες επιχειρήσεις που διοργανώνουν, την πολιτική και θρησκευτική καταπίεση παγκοσμίως. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Βλαντίμιρ Πούτιν και σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Νοεμβρίου στο Παρίσι γνώρισαν τις γυμνές διαμαρτυρίες τους.

Αφού κατάφεραν να σπάσουν τα μέτρα ασφαλείας, την ώρα που η λιμουζίνα του Ντόναλντ Τραμπ περνούσε, με την επίσημη αυτοκινητοπομπή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, οι φεμινίστριες προσέθεσαν μια ακόμη εντυπωσιακή κινητοποίηση σε έναν κατάλογο ήδη μακρύ.

Φορώντας λουλούδια στο κεφάλι, γράφοντας συνθήματα με μεγάλα μαύρα γράμματα στο γυμνό τους στήθος, οι ακτιβίστριες, πολύ συχνά νεαρής ηλικίας και σβέλτες, ξεγελούν εδώ και 10 χρόνια τις δυνάμεις ασφαλείας, τρυπώνουν μέσα στα πλήθη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή επίσημων εκδηλώσεων και φωνάζουν το μήνυμά τους εναντίον όλων των μορφών καταπίεσης.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2008, στο Κίεβο στην Ουκρανία και οι Femen θεωρούνται ένα νέο είδωλο του φεμινισμού.

Έγιναν γνωστές το 2010, με μια κινητοποίηση σε ένα εκλογικό τμήμα στο Κίεβο όπου κατήγγειλαν τον κίνδυνο μιας «ολίσθησης προς τη δικτατορία» με τον φιλορώσο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Κατόπιν οι δράσεις του επεκτάθηκαν σύντομα στο εξωτερικό, στοχοθετώντας προέδρους που κατηγορούσαν για απολυταρχισμό και κόμματα όπως το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

Βρίσκονται στο επίκεντρο χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσες γυναίκες συμμετέχουν πραγματικά σε αυτό το κίνημα.

Το 2011, υπό την απειλή της φυλάκισης στο Κίεβο, η ομάδα φεύγει από την Ουκρανία για το Παρίσι.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, θα οργανώσουν κινητοποιήσεις κατά του Ντομινίκ Στρος Καν, που εκείνη την εποχή κατηγορείτο για βιασμό, και το 2013 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, το κίνημα μοιάζει να έχει αποδυναμωθεί, υπό το βάρος πολλών διαφορών στους κόλπους του, καταδικαστικών αποφάσεων και επικρίσεων σε βάρος του.

Όμως, από τις αρχές του έτους, οι φεμινίστριες ακτιβίστριες έχουν εντείνει τις δράσεις τους.

Τον Ιανουάριο, τέσσερις εξ αυτών διαδήλωσαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων κατά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ημέρες αργότερα στην Πράγα, μια άλλη Femen θα ορμήσει κατά του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, την ώρα που ετοιμαζόταν να ψηφίσει.

Τον Απρίλιο, ήταν η σειρά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δει μια Femen στο εκλογικό κέντρο του στην Ιταλία, να ουρλιάζει «Μπερλουσκόνι, έχεις λήξει».

Πηγή: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.