Με ποιο τρόπο φτάσαμε στην αποφυλάκιση του Κορκονέα

Με ποιο τρόπο φτάσαμε στην αποφυλάκιση του Κορκονέα

Ο άνθρωπος από το όπλο του οποίου έφυγε η μοιραία σφαίρα που έβαλε τέλος στην ζωή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πριν περίπου έντεκα χρόνια, Επαμεινώνδας Κορκονέας, είναι ελεύθερος.

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας να «σπάσει» τα ισόβια για τον πρώην ειδικό φρουρό καταδικάζοντας τον σε κάθειρξη 13 ετών άνοιξε την πόρτα της φυλακής σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο.

Το «κλειδί» για την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα αποτέλεσε η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που αν και τον έκρινε ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με άμεσο δόλο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου το οποίο προβλέπετε στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Έτσι, το ελαφρυντικό αλλά και οι αλλαγές στο πλαίσιο των ποινών που πλέον προβλέπονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας «έδειξαν» το δρόμο της εξόδου για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, έτσι όπως περιγράφεται στον νέο Ποινικό Κώδικα αναγνωρίζεται από τα δικαστήρια πιο εύκολα από αυτό του πρότερου έντιμου βίου καθώς προβλέπεται ότι μπορεί να χορηγείται ακόμη και σε κατηγορουμένους για ελαφρά πλημμελήματα.

Η αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού ήταν καθαρά θέμα γραφειοκρατίας, λένε νομικοί, καθώς βρισκόταν ήδη στη φυλακή περισσότερα από 10 χρόνια ενώ είχε κάνει και μεροκάματα τα οποία  προσμετρώνται ευεργετικά.

Μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού η ανώτατη ποινή κάθειρξης που το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει στον κατηγορούμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα, ήταν τα 15 έτη ενώ σύμφωνα με αυτές που ίσχυαν πριν την 1η Ιουλίου τα 20 έτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτική αγωγή, την ώρα που προαναγγέλλει προσφυγή στον Άρειο  Πάγο, κάνει λόγο για μεθόδευση ώστε η απόφαση του Εφετείου να εκδοθεί σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Στην πράξη, όπως λένε, αν η διαδικασία έκδοσης της απόφασης δεν είχε αναβληθεί στις 19 Ιουνίου, λόγω αιφνίδιας ασθένειας του συνηγόρου του κατηγορούμενου ακόμη και αν του είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό, η ποινή του σύμφωνα με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα θα ήταν τέτοια που θα αποφυλακιζόταν πολύ αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση οι επίμαχες διατάξεις είναι μεταξύ αυτών που χαρακτηρίζονται προβληματικές και έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης η οποία μελετά τροποποιήσεις άμεσα.

Πηγή: news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.