Μαραθώνιος επαφών στις ΗΠΑ για χρέος, αξιολόγηση, πρωτογενές πλεόνασμα

Μαραθώνιος επαφών στις ΗΠΑ για χρέος, αξιολόγηση, πρωτογενές πλεόνασμα

Με φόντο την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ στην οποία βλέπει ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά και κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, από σήμερα  ο υπουργός  Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ξεκινούν έναν ακόμα κρίσιμο μαραθώνιο επαφών.

Το «μενού» περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα για  την Οικονομία, όπως είναι η ρύθμιση του χρέους, οι στόχοι του πλεονάσματος, η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, ο χρόνος έναρξης αλλά και η ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά κυρίως η απόφαση που θα πάρει το Ταμείο αναφορικά με το ρόλο και τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Στο περιθώριο των διαδικασιών της συνόδου του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον ο κύριος Τσακαλώτος αναμένεται να συναντήσει όλους τους βασικούς παίχτες που μετέχουν στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, τον Wolfgang Schauble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα, τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ), τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup, με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης  του ΔΝΤ,  την Christine Lagard, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, ενώ  θα μιλήσει και στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.

Σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την πορεία του προγράμματος, ενώ παράλληλα θα εκθέσει για ακόμα μια φορά τα αιτήματα της κυβέρνησης σχετικά με την αναπροσαρμογή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, αλλά και την όσο το δυνατό γρηγορότερη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους.

Ωστόσο, οι πιο  κρίσιμες επαφές είναι αυτές που θα γίνουν μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών, όπου εκεί αναμένεται να κριθεί για ακόμα μια φορά η τύχη της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι πρωταγωνιστές προσέρχονται στη σύνοδο έχοντας ξεκάθαρες θέσεις αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα. Το ΔΝΤ μαζί με τις ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα δεν θα πετύχει τους στόχους του εάν οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν σύντομα σε μια γενναία διευθέτηση του χρέους.

Στην ίδια κατεύθυνση το Ταμείο συνεχίζει να αμφισβητεί τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, ζητώντας είτε να «κουρευτούν» είτε να συμφωνηθούν επιπλέον μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν τόσο υψηλά πλεονάσματα.

Όπως και να έχει οι τεχνοκράτες του Ταμείου εκτιμούν ότι χωρίς να γίνει κάτι από τα παραπάνω ή ακόμα καλύτερα όλα τα παραπάνω το πρόγραμμα δεν βγαίνει γεγονός που δεν του επιτρέπει να συμμετέχει σε αυτό.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν πριν τις Γερμανικές εκλογές την κουβέντα σχετικά με τις μακροπρόθεσμές παρεμβάσεις στο χρέος και επιμένουν ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 δεν αλλάζουν,  ενστερνιζόμενοι την θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Τις διήμερες επαφές στην Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου εκεί η κυβέρνηση ευελπιστεί να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8δις ευρώ. Βασική προϋπόθεση η ολοκλήρωση της λίστας των 15 προαπαιτούμενων δράσεων, η οποία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική ολοκλήρωση τής».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.