Μήπως τόσο καιρό πλένετε λάθος τα χέρια σας;

Μήπως τόσο καιρό πλένετε λάθος τα χέρια σας;

Μία μελέτη έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, για το πλύσιμο των χεριών. Μία καθημερινή συνήθεια, που μάλλον, δεν είχε πάει ποτέ το μυαλό μας ότι δεν την κάνουμε σωστά!

Το υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής (US Department of Agriculture) πρόσφατα προχώρησε σε μία έρευνα και τα ευρήματά της είναι αποκαλυπτικά, καθώς σύμφωνα με αυτήν, το 97% από τις φορές που πλένουμε τα χέρια, γίνεται με λάθος τρόπο και μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση παντός είδους ασθενειών.

Την έρευνα δημοσίευσε το Cnn και όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν πλένουν τα χέρια τους για τα απαραίτητα 20 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο χρόνος που προτείνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, για ένα καλό πλύσιμο, ενώ μέσα σε λιγότερο χρόνο δεν σκοτώνονται αρκετά μικρόβια. Η μελέτη διεξήχθη σε 363 άτομα, σε έξι εγκαταστάσεις δοκιμών κουζίνας που βρίσκονται στην περιοχή Raleigh-Durham της Βόρειας Καρολίνας. Αυτό που βρήκε ήταν ότι σχεδόν κάθε άτομο που δουλεύει στις κουζίνες, δεν κατάφερε να φτάσει στο πρότυπο πλύσης των χεριών που έχει θέσει το CDC.

Επίσης, πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν μπήκαν καν στον κόπο να στεγνώσουν τα χέρια τους μετά το πλύσιμο. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των συμμετεχόντων, που έπλυναν τα χέρια τους στο μισό χρόνο από τον προβλεπόμενο (τα 20 δευτερόλεπτα), με αποτέλεσμα να διασπείρουν μικρόβια στις επιφάνειες, που ακουμπούσαν, όπως τα ντουλάπια ή στην πόρτα του ψυγείου.

Ακόμη χειρότερο από το γεγονός ότι το 97% των συμμετεχόντων έπλενε λάθος τα χέρια του, είναι ότι με την πάροδο των χρόνων το πλύσιμο γίνεται όλο και πιο λάθος. Και για του λόγου το αληθές,  το 2013 άλλη έρευνα είχε δείξει πως μόνο το 5% των ανθρώπων πλένει σωστά τα χέρια του (ήτοι το 95% το έκανε λάθος).

Ποιος είναι, όμως, ο σωστός τρόπος, πλυσίματος χεριών; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δίνει έναν οδηγό:

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), κλείστε τη βρύση και χρησιμοποιείστε σαπούνι.
  • Τρίψτε καλά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σαπουνίσει και ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το πλύσιμο θα διαρκέσει 20 δευτερόλεπτα (Μπορείτε να τραγουδήσετε το… Happy Birthday, ως χρόνο μετρήματος).
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα ή αέρα (αν βρίσκεστε έξω και υπάρχει το σχετικό μηχάνημα).

Πηγή: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.