Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού για το νερό σε Μηλίτσα και Αμπελόκηπους

Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού για το νερό σε Μηλίτσα και Αμπελόκηπους

Οι πρόσφατα δημοσιευμένες αναλύσεις νερού από τις δημοτικές υδροληψίες Αμπελοκήπων και Μηλίτσας, αποτυπώνουν εικόνα ασφαλούς νερού ύδρευσης στις δύο κοινότητες, παρουσία όμως των επικίνδυνων ουσιών.
Καμία αναφορά δεν γίνεται όμως για τις τιμές αυτές στο νερό πριν τα φίλτρα;
Θα ήταν επίσης σκόπιμο και χρήσιμο, οι μετρήσεις να προέρχονταν και από άλλο εργαστήριο, ώστε να διασταυρωθούν οι μετρήσεις αυτές.

Ο σχολιασμός της διοίκησης του Δήμου περί μειούμενων τιμών στα ευρήματα, καταδεικνύει την μεταβλητότητα των τιμών αυτών και εγείρει ερωτήματα για το εάν η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, εξακολουθεί ως διεργασία η οποία μεταβάλει τις ανιχνευόμενες τιμές.

Ευθύνη των υπηρεσιών της περιφέρειας, της κυβέρνησης και του δήμου είναι ο προσδιορισμός της πηγής και του εύρους της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Είναι θετικό το ότι η διοίκηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας, για τους επιβεβλημένους ελέγχους σε γεωτρήσεις και αρδευτικά νερά. Όμως θεωρούμε πως θα πρέπει να γίνουν βάσει σχεδίου και υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως της οικειοθελούς προσέλευσης των ιδιοκτητών.

Η χρήση των φίλτρων στη γεώτρηση Αμπελοκήπων βαρύνει τον Δήμο με την ευθύνη της συντήρησης και της τήρησης σχετικού μητρώου εργασιών, για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει παρουσιαστεί αντίστοιχη δαπάνη στον προϋπολογισμό.

 

Άμεση είναι και η ανάγκη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών προκήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας θα πρέπει να ενταχθεί στις αρμοδιότητες της υπό σύσταση επιτροπής και να προσληφθεί εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα στελεχώσει τόσο τον βιολογικό όσο και την επιτροπή.

 

Εισήγηση Θέματος προ Ημερησίας Διάταξης:

Κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή τα όσα το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γίνεται επιτακτική η αναθεώρηση της έως σήμερα πρακτικής στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του δήμου και αναδεικνύεται η ανάγκη για την εφαρμογή ολοκληρωμένων διαδικασιών καθώς επίσης και σύσταση αρμόδιας επιτροπής, επιφορτισμένης με την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτινων πόρων.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τη σύσταση Αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Νερού, με επίβλεψη από αρμόδιο αντιδήμαρχο και συμμετοχή προέδρων δημοτικών διαμερισμάτων και μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας.
Να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για την παρακολούθηση των νερών τόσο του δικτύου ύδρευσης, όσο και των αντίστοιχων γεωτρήσεων και αρδευτικών υδροφορέων, με τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων από συνεργαζόμενα και κρατικά εργαστήρια ελέγχου.
Η Επιτροπή να συντάσσει τετραμηνιαίες αναφορές και να τις δημοσιοποεί για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου και να καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτινων πόρων του δήμου.

 

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.